ΠΕΑΕΑ-ΔΣE Χαλανδρίου: Η Μάχη της Κρήτης έχει ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση ενάντια στον ναζί κατακτητή
Κοινωνία

ΠΕΑΕΑ-ΔΣE Χαλανδρίου: Η Μάχη της Κρήτης έχει ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση ενάντια στον ναζί κατακτητή

Ενόψει της επετείου 80 ετών από τη Μάχη της Κρήτης -20 Μαΐου 1941- η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαλανδρίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το ιστορικό της Μάχης, αποτίνοντας φόρο τιμής σε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι αντιστεκόμενοι στην κατάληψη του νησιού από τους ναζί.

Ειδικότερα, τα μέλη της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαλανδρίου αναφέρουν τα εξής:

Η Μάχη της Κρήτης έχει ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση ενάντια στον ναζί κατακτητή, γιατί εκείνο που τη χαρακτηρίζει δεν είναι τόσο η δράση των οργανωμένων στρατιωτικών μονάδων, όσο κι αν αυτή ήταν ηρωική, αλλά η μαζική συμμετοχή και ο απαράμιλλος ηρωισμός του λαού της Κρήτης. Για πρώτη φορά στην έως τότε πορεία του πολέμου η ναζιστική εισβολή βρήκε απέναντί της μια γενικευμένη ένοπλη λαϊκή εξέγερση.

Στις 20 Μαΐου 1941 -αφού είχε καταληφθεί ήδη η υπόλοιπη χώρα- οι Γερμανοί ναζί επιτίθενται στην Κρήτη με ρίψη χιλιάδων αλεξιπτωτιστών, προκειμένου να καταλάβουν τα αεροδρόμια και να αποβιβάσουν στρατεύματά τους στο νησί, για την κατάληψή του. Όμως, ενώ ανέμεναν πως μέσα σε λίγα 24ωρα θα είχαν καταλάβει το νησί, τα σχέδιά τους ανατράπηκαν, αντιμετωπίζοντας την παλλαϊκή αντίσταση του λαού της Κρήτης.

Ο λαός της Κρήτης αντιστάθηκε στην επίθεση και εισβολή των ναζί με μαζικό ηρωισμό, γράφοντας το δικό του έπος κατά των ναζί, παρά το ότι η κυβέρνηση Μεταξά είχε αφοπλίσει τον λαό και η κυβέρνηση Τσουδερού μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής χώρας είχε αφήσει χωρίς κανονικό εξοπλισμό τον λαό, έχοντας επίσης εμποδίσει την 5η Μεραρχία των Κρητών στρατιωτών και αξιωματικών που είχαν πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο να μεταφερθούν από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί για να το υπερασπίσουν από την αναμενόμενη επίθεση των ναζί, μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής χώρας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet