Πρωτοβουλία Πολιτών στο Χαλάνδρι: «Κηνύγι μαγισσών» από τον δήμαρχο και για τον Κανονισμό Καθαριότητας
Κοινωνία

Πρωτοβουλία Πολιτών στο Χαλάνδρι: «Κηνύγι μαγισσών» από τον δήμαρχο και για τον Κανονισμό Καθαριότητας

Παρέμβαση για το θέμα του Κανονισμού Καθαριότητας έκανε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου η δημοτική παράταξη Πρωτοβουλία Πολιτών στο Χαλάνδρι.

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλανδρίου, μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών στο Χαλάνδρι, τέθηκαν κατά της επιβολής «εξαντλητικών», όπως τα χαρακτηρίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, προστίμων σε όσους πολίτες δεν τηρούν τον Κανονισμό Καθαριότητας και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την ανακύκλωση γυαλιού, τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων, για τα απορρίμματα από καταστήματα εστίασης και από λαϊκές αγορές, κ.ά.

Όπως τονίζουν οι σύμβουλοι, από τη συζήτηση που διεξήχθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προέκυψε πρόθεση της δημοτικής Αρχής να ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ παράλληλα, κατηγορούν τον δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, ότι επιδίδεται σε «διαδικτυακό κυνήγι μαγισσών» κατά της αντιπολίτευσης, όπως σημειώνουν στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (27/8/18), με θέμα τον Κανονισμό Καθαριότητας, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία υποστήριξαν ότι η οικολογική συνείδηση των πολιτών δεν αλλάζει ούτε μόνο με κανονισμούς καθαριότητας, ούτε με το φόβητρο της επιβολής εξοντωτικών προστίμων, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος.

Άλλωστε, δεν αρκεί να συμμορφώσεις τους «συνειδητά ασυνείδητους», όπως αναφέρει ο Κανονισμός, άγνωστο με ποιο σύστημα ελέγχου, αλλά απαιτείται η συνειδητή συμμετοχή της πλειονότητας των πολιτών. Αυτό είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία και με την ενεργή συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων της πόλης, ώστε να γίνουν οι πολίτες κοινωνοί αυτής της προσπάθειας. Η επιβολή εξοντωτικών προστίμων δεν πρόκειται να οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε το σχετικό παράδειγμα με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ορισμένους καταστηματάρχες για τις παράνομες πινακίδες. Οι παράνομες πινακίδες στο Χαλάνδρι ζουν και βασιλεύουν!

Συγκεκριμένα, το σχέδιο Κανονισμού Καθαριότητας που κατατέθηκε από τη διοίκηση του Δήμου προβλέπει μεταξύ άλλων και τα εξής πρόστιμα:

α) Για αυθαίρετη μετακίνηση κάδου από τη θέση που έχει υποδειχθεί από την υπηρεσία καθαριότητας: 50 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200 ευρώ.

β) Για απόρριψη φυτικών υπολειμμάτων χωρίς ενημέρωση της υπηρεσίας καθαριότητας: 100 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 500 ευρώ.

γ) Για ρύπανση από ακαθαρσίες κατοικίδιων ζώων: 50 ευρώ.

Στη σχετική συζήτηση, από ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο τέθηκε προς τη δημοτική Αρχή το ερώτημα γιατί υπάρχουν μόνον 15 κάδοι για το γυαλί και 4 μόνον απορριμματοφόρα για την ανακύκλωση για ολόκληρο το Χαλάνδρι. Στο ερώτημα δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Επίσης τέθηκε το καίριο ερώτημα για το πώς γίνεται ο έλεγχος στα απορρίμματα των εξεταστικών κέντρων «Εγκέφαλος», «Ιατρόπολη», «Καρδιολογικό Κέντρο» που έχουν και ραδιενεργά απορρίμματα, πώς θα γίνει ο έλεγχος για όσους ρυπαίνουν τη ρεματιά (άρθρο 16), για τα τοξικά και επικίνδυνα (άρθρο 15), για την απαγόρευση της στάθμευσης των αυτοκινήτων στις γωνίες των δρόμων και μπροστά στους κάδους (άρθρο 20), για τα δύσοσμα απόβλητα των καταστημάτων εστίασης (άρθρο 21), για τα απόβλητα της λαϊκής και την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου κατά την διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής από τους επαγγελματίες (άρθρο 24), για όσους ρίχνουν λύματα στους αγωγούς ακαθάρτων και όμβριων και τις παράνομες συνδέσεις με αυτούς σπιτιών και επαγγελματικών χώρων (άρθρο 26) και για τη ρίψη μπαζών στους κάδους (άρθρο 14).

Η απάντηση που δόθηκε σε αυτό το ερώτημα ήταν ότι γίνεται έλεγχος στον ΧΥΤΑ για τα απόβλητα των εξεταστικών κέντρων και μάλιστα αναφέρθηκε για απόβλητα από την «Ιατρόπολη» που βρέθηκαν να εκπέμπουν ακτινοβολία. Για τα υπόλοιπα δεν δόθηκε απάντηση και ο δήμαρχος στην ομιλία του είπε ότι είναι δύσκολο να γίνει ο έλεγχος και τελικά τα πρόστιμα που επιβάλλονται θα αποτρέψουν τους πολίτες να παραβιάζουν τον Κανονισμό.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε δεν φάνηκε ότι είναι διατεθειμένη η δημοτική Αρχή να κάνει ενημερωτική καμπάνια, για να γίνει ο Κανονισμός πιο εύληπτος και κατανοητός από το σύνολο των δημοτών.

Στις τοποθετήσεις μας, οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία, αναδείξαμε τα ζητήματα που έθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου, με το υπόμνημά του προς τις δημοτικές παρατάξεις (31-5-18), και το οποίο αναφέρεται στην ανάγκη λήψης μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη βελτίωση γενικότερα των συνθηκών εργασίας στο αμαξοστάσιο.

Ενημερώσαμε, μάλιστα, για το πρακτικό της συνεδρίασης της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων του Δήμου (18-7-18). Ζητήσαμε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για το κατά πόσο προωθήθηκαν οι αναγκαίες λύσεις στα οκτώ σοβαρά προβλήματα που συμφωνήθηκε με τον εκπρόσωπο της διοίκησης να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, πέραν της γενικόλογης διαβεβαίωσης ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».

Εμείς επιμείναμε ότι είναι το λιγότερο αντιφατικό η δημοτική Αρχή να εισηγείται στο σχέδιο Κανονισμού ότι «ο δήμος οφείλει να μεριμνά για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας» και την ίδια στιγμή να θεωρεί ότι η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας δεν συνδέεται με το θέμα της έγκρισης του νέου Κανονισμού Καθαριότητας.

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι η δημοτική Αρχή, ακόμη και για θέματα που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία, όπως το παραπάνω, συνεχίζει να αρνείται τη στοιχειώδη συνεννόηση και συνεργασία με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να αναζητηθεί κοινός τόπος. Η λογική της αυτάρκειας και η αλαζονεία της εξουσίας φαίνεται ότι κυριαρχούν.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουμε στην Πρωτοβουλία Πολιτών στο Χαλάνδρι ψηφίσαμε «λευκό». Οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, εκτός της παράταξης του κ. Λαδοπούλου, ψήφισαν «λευκό» ή κατά. Το σχέδιο Κανονισμού δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία και δεν εγκρίθηκε. Εμείς θεωρούμε απαραίτητη τη σύγκληση σύσκεψης εκπροσώπων των παρατάξεων και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων για συνθετική εισήγηση για το θέμα.

Για το ζήτημα της μη έγκρισης του νέου Κανονισμού Καθαριότητας η δημοτική Αρχή, και ο δήμαρχος προσωπικά, επιδίδονται για άλλη μια φορά σε μια τακτική αφορισμών, χλεύης και υποτίμησης μέσω facebook για τις πολιτικές τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης και τους λόγους που οδήγησαν κάθε παράταξη στην ψήφο την οποία επέλεξε. Μιλάει για πολλοστή φορά περί ανευθυνότητας της αντιπολίτευσης, αποκρύπτοντας τεχνηέντως τους πολιτικούς λόγους (τσουβαλιάζοντας τους όλους σε αντιπολιτευτικά παιχνίδια) που οδήγησαν τους δημοτικούς συμβούλους στην καταψήφιση του νέου κανονισμού, χλευάζοντας για πολλοστή φορά την διαφορετική άποψη με υποτιμητικά σχόλια όπως «σούπερ αριστεροί» κ.λπ. Έτσι για άλλη μια φορά η μη ψήφιση κάποιας πρότασης της δημοτικής Αρχής, οδηγεί σε ένα κρεσέντο κινδυνολογίας περί «ανωμαλίας» στη λειτουργία του Δήμου, προβλημάτων για την καθαριότητα της πόλης κ.λπ.

Αυτό που ξεχνά να πει στους δημότες του Χαλανδρίου είναι ότι, καταρχάς, ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας είναι κατά απόλυτη υπαγόρευση από τα κυβερνητικά κέντρα και τις εφαρμοζόμενες από αυτά οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντάσσεται δε και συμπληρώνει το πλέγμα νομοθετημάτων και οδηγιών, που βασική στόχευση έχουν καταρχάς τη μεταφορά κάθε κόστους περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον πολίτη, κατά δεύτερον τη μείωση των δαπανών του κεντρικού κράτους το οποίο σταδιακά απαλλάσσεται και από το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και από τη χρηματοδότηση των δήμων, προσφέροντάς τους το εναλλακτικό «τυράκι» των εσόδων που θα έχουν από την εφαρμογή εξαντλητικών, και ευφάνταστων ως προς τον τρόπο εφαρμογής προστίμων (όπως το πρόστιμο για τις ακαθαρσίες των ζώων). Τα παραπάνω δένουν απόλυτα και με την ψήφιση του ΠΕΣΔΑ το 2016 από τη διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής (που ήταν πανομοιότυπη με την πρόταση της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού) και που εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που εμπλέκονται στην επεξεργασία των αποβλήτων.

Έτσι για άλλη μια φορά ο δήμαρχος επιδίδεται σε ένα ακόμα διαδικτυακό «κυνήγι μαγισσών» της «ανεύθυνης» αντιπολίτευσης αποκρύπτοντας ότι οι κατευθύνσεις της διοίκησης για τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για το ζήτημα και την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξυπηρετώντας την απόσυρση του κεντρικού κράτους από τις υποχρεώσεις του προς αυτήν. Άλλωστε τα παραπάνω, μάλλον δεν είναι καθόλου άσχετα με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, και την στήριξη της σημερινής κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος προς το πρόσωπό του.

Για την Πρωτοβουλία Πολιτών στο Χαλάνδρι, μια αριστερή πολιτική για το θέμα δεν μπορεί να βασίζεται σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μετατρέπουν το περιβάλλον σε εμπόρευμα ούτε βέβαια να συσκοτίζει τις κρατικές ευθύνες για την προστασία του περιβάλλοντος μετακυλίοντας τις ευθύνες και στέλνοντας τον λογαριασμό στους πολίτες. Η αριστερά οφείλει να αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να καταδεικνύει ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από το μεγάλο κεφάλαιο με στόχο την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Στους θύτες και στους κυβερνώντες που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές λοιπόν θα έπρεπε να στρέφονται τα βέλη, και όχι στους πολίτες που δέχονται τις περιβαλλοντικές συνέπειες της «ανάπτυξης». Αλλά για άλλη μια φορά η δημοτική Αρχή διαλέγει έναν διαφορετικό δρόμο. Ο λογαριασμός βέβαια καταλήγει και πάλι στον πολίτη, ο οποίος όχι μόνο βιώνει τις συνέπειες της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αλλά καλείται από πάνω να πληρώσει διπλό και τριπλό τον λογαριασμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Πρωτοβουλία Πολιτών στο Χαλάνδρι

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet