Πρώτο βραβείο για το Χαλάνδρι στον παγκόσμιο διαγωνισμό αστικής καινοτομίας στην Κίνα
Κοινωνία

Πρώτο βραβείο για το Χαλάνδρι στον παγκόσμιο διαγωνισμό αστικής καινοτομίας στην Κίνα

Το πρώτο βραβείο στον 6o Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας της Κουανγκτσόου (Καντόνα), στην κατηγορία «Βιώσιμη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς», εξασφάλισε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cultural Hidrant για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου.

Η απονομή των βραβείων έγινε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ των δημάρχων.

To Cultural Hidrant έφτασε στην κορυφή της αστικής καινοτομίας με την κρίση 11μελούς διεθνούς επιτροπής, αλλά και τις ψήφους των πολιτών που στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο αντιδήμαρχος Κώστας Γερολυμάτος και υπεύθυνος του προγράμματος σημείωσε: «Για όλους εμάς τους προγράμματος Cultural Hidrant είναι πολύ μεγάλη τιμή η βράβευσή μας στον διαγωνισμό της πόλης της Guangzhou. Πιστεύουμε στην απόπειρά μας να συνδέσουμε το παρόν της πόλης μας με την ιστορία της, όχι μέσω ενός μουσείου ή ενός μαυσωλείου της μνήμης, αλλά δημιουργώντας μία σχέση με το μεγαλύτερο έργο της αρχαιότητας που υπάρχει σε αυτήν, το υπόγειο Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Στόχος μας, με πρεσβευτή το νερό του, το Αδριάνειο Υδραγωγείο να καταστεί παραγωγικό, καλύπτοντας ανάγκες των κατοίκων του σε αρδευτικές χρήσεις. Επιπλέον η συμμετοχή των φορέων της πόλης σε αυτή την προσπάθεια, από τη φάση του αρχικού σχεδιασμού μέχρι την υλοποίηση όλων των δράσεών του θα συνεχιστεί με τη δημιουργία μιας αλληλέγγυας κοινότητας των ωφελουμένων της διανομής νερού. Αυτή θα είναι η βάση της πρώτης σοβαρής απόπειρας διαχείρισης νερού ως κοινού πόρου από την κοινότητα, με την ελπίδα να αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης σε αστικό περιβάλλον». 

Το πρώτο βραβείο που κατέκτησε ο Δήμος Χαλανδρίου με το Cultural Hidrant συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 δολαρίων και μία υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών στο Πρόγραμμα Διεθνούς Σχεδιασμού, που διοργανώνεται από κοινού από τα Ηνωμένα Έθνη, το Παγκόσμιο Συνέδριο Οικο-Σχεδιασμού και το Πανεπιστήμιο Zhejiang.   

Νεότερη ενημέρωση (8/12)

Συγχαρητήρια από την παράταξη Αγαπάμε το Χαλάνδρι

Για τη βράβευση του Δήμου Χαλανδρίου συγχαρητήρια ανακοίνωσε η δημοτική παράταξη Αγαπάμε το Χαλάνδρι, με επικεφαλής την κ. Κρίστη Αγαπητού, στην οποία και αναφέρει:

«Η ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του Χαλανδρίου αποτελεί αταλάντευτο προσωπικό και παραταξιακό στόχο, ειδικά όταν η χρηματοδότηση προέρχεται από ευρωπαϊκά προγράμματα που προάγουν τις συνθήκες βιώσιμης αστικής καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνω τα συγχαρητήριά μου για την κατάκτηση του πρώτου βραβείου στον 6o Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας της Κουανγκτσόου (Καντόνα) προς τους υπεύθυνους και την ομάδα υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant, για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου.

Η φωνή του Χαλανδρίου ακούστηκε δυνατά στην Κίνα

Εν τω μεταξύ, στο εναρκτήριο πάνελ του Παγκόσμιου Φόρουμ Δημάρχων (World Mayor’s Forum), που έγινε στην Κουανγκτσόου της Κίνας, μίλησε ο αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Κώστας Γερολυμάτος. Μαζί με τους δημάρχους της Σιανίνγκ (Κίνα), Ραμπάτ (Μαρόκο), Ντάργουιν (Αυστραλία), Πράια (Πράσινο Ακρωτήριο) κσι Ιζταπαλάπα (Μεξικό) συζήτησαν για τις προκλήσεις χάραξης αστικών πολιτικών σήμερα.

Ο κ. Γερολυμάτος παρουσίασε στους εκατοντάδες συνέδρους το πρόγραμμα Cultural Hidrant ως έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της βιώσιμης ανάπτυξης, με εμφαση στον κρίσιμο ρόλο της συμμετοχής των πολιτών.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο, προσκεκλημένοι του τηλεοπτικού και δημοσιογραφικού Ομίλου  Guangzhou Daily, ξεναγήθηκαν σε περιοχές της κινεζικής πόλης, που είναι επίκεντρο πρόσφατων αστικών αναπλάσεων. Η συζήτηση που προκλήθηκε κατά τη διαρκεία της περιήγησης γύρω από πολιτικές αναπτυξης και αναζωογόνησης πόλεων με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, κινηματογραφήθηκε και θα προβληθεί στην εκπομπή «Get Ready with me, Mayors».

Συνάντηση με τον γενικό πρόξενο στην Γκουάντσοου

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση με τον γενικό πρόξενο της χώρας μας στην Γκουάνγκτσοου Μαρτίνο Μανδαλίδη, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από το Χαλάνδρι.

Ο κ. Μανδαλίδης δήλωσε ότι το βραβείο αποτελεί μια «πολύ σημαντική αναγνώριση για τον Δήμο Χαλανδρίου, αλλά και για την αστική καινοτομία στη χώρα μας». Υπογράμμισε δε τη «δυναμική συμμετοχή του Δήμου Χαλανδρίου με ένα πολύ πρωτοποριακό πρόγραμμα, μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών», γεγονός που όπως είπε «αναγνωρίστηκε από την κριτική επιτροπή των βραβείων και ήταν πολύ εντυπωσιακό ότι μέσα από έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχών το Χαλάνδρι βρέθηκε στους 15 φιναλίστ και πήρε το βραβείο».

Με τον πρόξενο συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική συνεργασιών του Χαλανδρίου με δήμους της Κίνας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet