Στη Βουλή…. έφθασε η καθίζηση οδοστρώματος στο Χαλάνδρι – Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου
Βουλευτές Βόρειου Τομέα Αθηνών

Στη Βουλή…. έφθασε η καθίζηση οδοστρώματος στο Χαλάνδρι – Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου

Η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών του κόμματος Ελληνική Λύση, κατέθεσε, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ερώτηση σχετικά με την καθίζηση του οδοστρώματος στο Χαλάνδρι από την κακοκαιρία «Μπάλλος».

Ειδικότερα, η κ. Αλεξοπούλου αναφέρει στην ερώτησή της:

«Ως γνωστόν και σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά δελτία που μετέδωσαν τα Μέσα Ενημέρωσης, η πρόσφατη κακοκαιρία “Μπάλλος” που έπληξε τη χώρα, κυρίως κατά το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου 2021, προξένησε σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οδηγών οχημάτων εξαιτίας κατασκευαστικών προχειροτήτων και κακοτεχνιών που, δυστυχώς, παρατηρούνται στους δρόμους κίνησης οχημάτων, αλλά και τα πεζοδρόμια. Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Χαλάνδρι Αττικής, συγκεκριμένα, στην οδό Παπανικολή, με εκτεταμένη εκτροπή κυκλοφορίας, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, η οποία ταλαιπώρησε επί ώρα τους οδηγούς, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος στο ύψος της διασταύρωσης αυτής της οδού με την οδό Ζαν Μωρεάς και ένεκα της έντονης βροχόπτωσης.

»Είναι γεγονός ότι το παραπάνω περιστατικό, όπως και άλλα ανάλογα που σημειώθηκαν κατά το πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν, οφείλονται στο “σφράγισμα”, που υπέστησαν τα ρέματα και οι χείμαρροι που διαπερνούν την περιοχή του Χαλανδρίου και που πλέον, εξ ανάγκης, κινούνται υπογείως με συνέπεια να διαβρώνεται σταδιακά το υπέδαφος και το οδόστρωμα από τα κάτωθι της επιφάνειας της γης υπάρχοντα ύδατα. Ως φυσιολογική απόληξη, δε, τούτου, σε κάθε επόμενη δυνατή βροχόπτωση ή καταιγίδα προκαλείται η ανεξέλεγκτη υπερχείλιση των νερών, με συνέπεια την πλημμύριση των δρόμων κυκλοφορίας και όλα τα συνακόλουθα προβλήματα.

»Αξίζει να σημειωθεί ότι με την από 28 Ιουνίου 2021 και με αριθμό πρωτοκόλλου 7619 ερώτησή μας με θέμα: “Άμεση η ανάγκη ανάδειξης, αποκάθαρσης και αξιοποίησης των ποταμών και ρεμάτων που διασχίζουν την επιφάνεια και το υπέδαφος του Δήμου Αθηναίων”, είχαμε θίξει το πρόβλημα της μη απορρόφησης των αστικών ομβρίων υδάτων λόγω της έμφραξης (μπαζώματος) των ποταμών και ρεμάτων που διασχίζουν το αθηναϊκό τοπίο, ενώ είχαμε προειδοποιήσει και για πλημμυρικά φαινόμενα, που ενδεχομένως θα πλήξουν την Αθήνα, εξ΄ αιτίας μελλοντικών ισχυρών βροχοπτώσεων και που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και των Δήμων αυτής. Όπως, όμως, φανέρωσε η πρόσφατη θεομηνία “Μπάλλος”, κανένα μέτρο, έκτοτε, δεν πάρθηκε για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και για την προστασία των κατοίκων της Αττικής.

»Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης της οδού Παπανικολή, στο Χαλάνδρι, και των υπολοίπων οδικών αρτηριών της ιδίας περιοχής, στα οποία προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να μην σημειωθούν εκ νέου ανάλογα προβλήματα στην κυκλοφορία, επί των προηγούμενων, όπως αυτά που σημειώθηκαν με τη θεομηνία “Μπάλλος”;».

2. Σκοπεύετε να προωθήσετε έργα ανάδειξης των ποταμών και ρεμάτων, που διασχίζουν υπογείως την περιοχή Χαλανδρίου, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν και απελευθερωθούν από τον σημερινό εγκλωβισμό τους ο οποίος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους και τους διερχομένους από τις οδούς της περιοχής, σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων;».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet