Σύλλογος Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Κοινωνία

Σύλλογος Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Τις δράσεις που προγραμματίζει σε Χαλάνδρι και Πεντέλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κοινοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, μαζί με το μήνυμά του για τη συγκεκριμένη γιορτή.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η συλλογικότητα αναφέρει:

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να θυμίζει την πρώτη Διάσκεψη για το Περιβάλλον, που έγινε στη Στοκχόλμη το 1972 και οδήγησε στη δημιουργία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) με έδρα το Ναϊρόμπι.

Τότε για πρώτη φορά ακούστηκαν προβλήματα όπως η τρύπα του όζοντος, η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση των υδάτων, η καταστροφή των δασών, η ερημοποίηση, οι χημικές ουσίες. Δεν μπορούμε δυστυχώς να υποστηρίξουμε ότι η πορεία υπήρξε ελπιδοφόρα. Η από πολλούς αμφισβητούμενη τότε κλιματική αλλαγή εξελίχθηκε σε «κλιματική κρίση», γιατί οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν στην λογική της «οικονομικής μεγέθυνσης» και όχι της βιώσιμης ανάπτυξης για τον άνθρωπο.

Το 2019 όμως βιώσαμε παράλληλα την ελπιδοφόρα  κινητοποίηση της νέας γενιάς στην Ευρώπη, ενάντια στις πολιτικές που επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Τα παιδιά που θα κληρονομήσουν τον πλανήτη από εμάς μας δίδαξαν.

Για του παραπάνω λόγους εκτιμούμε ότι δεν χρειάζονται άλλοι «πανηγυρικοί». Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου καλεί τους πολίτες σε δύο συμβολικές δράσεις, για να δηλώσουμε ότι εμείς τουλάχιστον δεν αδιαφορούμε.

Η  πρώτη θα γίνει στην Πεντέλη, την Κυριακή 7/6 και αφορά στον καθαρισμό των βρυσών στη Ρεματιά πάνω από τη γέφυρα στη Αλεξάνδρου Παναγούλη και στη σήμανση της μικρής βάθρας – γούρνας Βύθουλα στην Νέα Πεντέλη. Συμβολίζοντας το γεγονός ότι πολλές φορές τα ωραία πράγματα είναι δίπλα μας, αρκεί να τα γνωρίσουμε και να τα φροντίσουμε. Η δράση αυτή οργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης που αγκάλιασε την πρότασή μας.

Η ώρα συνάντησης είναι στις 10:00 πμ μπροστά από το δημοτικό σχολείο στο κάτω μέρος της πλατείας Νέας Πεντέλης.

Η δεύτερη θα γίνει στο Χαλάνδρι την Κυριακή 14/6 και αφορά στην κατάβαση και καθαρισμό της ρεματιάς από την οδό Φραγκοκλησιάς μέχρι το πλάτωμα του Προφήτη Ηλία. Συμβολίζοντας το γεγονός ότι ο χώρος της ρεματιάς -που φιλοξένησε τις εξόδους μας τον καιρό της καραντίνας- πρέπει να μένει καθαρός. Μήνυμα προς τις αρχές αλλά και τους πολίτες που πρέπει να συμβάλουν.

Μας γέμισε αισιοδοξία και χαρά το γεγονός ότι πολλοί και αξιόλογοι συλλογικοί φορείς του Χαλανδρίου και Αμαρουσίου, απάντησαν θετικά στην πρότασή μας. Ενωθήκαμε λοιπόν όλοι στην δράση «Περπατάμε, Διασκεδάζουμε, Καθαρίζουμε τη Ρεματιά», η οποία συνδιοργανώνεται από τους εξής φορείς: 

  • 2ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου.
  • 3ο Σύστημα Προσκόπων Τούφας Χαλανδρίου.
  • Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση.
  • Ένωση Παλαιών Προσκόπων 2ου Χαλανδρίου.
  • Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου.
  • Εμπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου «Φλύα».
  • Λύκειο των Ελληνίδων, Περιφερειακό Τμήμα Χαλανδρίου.
  • Πολιτιστικός και Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «Αργώ».
  • Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νέο Μαρούσι.
  • Σύλλογος κατοίκων Πολυδρόσου για την Ποιότητα Ζωής & τον Πολιτισμό.
  • Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου.
  • Σύλλογος Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου.
  • Σώμα Εθελοντών Δήμου Χαλανδρίου.
  • Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού-Τοπικό Τμήμα Χαλανδρίου.
  • Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαλανδρίου.
  • Φυσιολατρικός Πεζοπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης».

Η ώρα συνάντησης είναι στις 9.30 πμ στην συμβολή των οδών Πάρνηθας και Λακωνίας και η κατάληξη στο πλάτωμα του Προφήτη Ηλία στις 12.00μ.μ.

Ο Δήμος Χαλανδρίου στηρίζει την εκδήλωση με την παρουσία της λαϊκής ορχήστρας της Φιλαρμονικής.

Έτσι λοιπόν  βάλτε αθλητικά παπούτσια και καπελάκια, πάρτε μαζί σας νεράκι και την καλή σας διάθεση και ελάτε να δείξουμε όλοι μαζί ότι … πράγματι νοιαζόμαστε! Με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και των υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet