Την ίδρυση Ανοιχτού Πανεπιστημίου δρομολογεί ο Δήμος Χαλανδρίου
Κοινωνία

Την ίδρυση Ανοιχτού Πανεπιστημίου δρομολογεί ο Δήμος Χαλανδρίου

Τον δρόμο για τη δημιουργία Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Χαλανδρίου ανοίγει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε, στη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου, η σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Πολιτισμού. Το θέμα κατατέθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από την ανοιχτή συζήτηση που έγινε στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου στις αρχές του περασμένου μήνα με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «η αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός λαϊκού πανεπιστημίου που θα παρέχει έγκυρη γνώση υψηλού επιστημονικού επιπέδου, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί ως πεδίο συνάντησης και πνευματικής ανταλλαγής των πολιτών εκφράστηκε ως κοινή πεποίθηση όλων των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι υπερψήφισαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία την πρόταση της διοίκησης». Την επιθυμία της παράταξής του να στηρίξει το εγχείρημα επανέλαβε ο πρώην δήμαρχος και σημερινός επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Κουράσης, αλλά και όλοι οι παρόντες επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Τη στάση αυτή χαιρέτισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, ο οποίος τόνισε ότι «η στήριξη όλων αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν πολλές τοποθετήσεις ενώ στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα σχετικά με την οργανωτική δομή του σχεδιαζόμενου θεσμού, τα πρόσωπα που θα τον στελεχώσουν, αλλά και τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του ως «ανοιχτού». Ωστόσο, όπως τόνισαν τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας, «η θεμελίωση της δομής στη βάση της ανοιχτής ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας αποτελεί τον πυρήνα του σκεπτικού της διοίκησης». Όπως επεσήμανε ο κ. Γκάκας, ήδη από την πρώτη συνάντηση 36 πολίτες, ανάμεσά τους και πανεπιστημιακοί, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στην οργάνωση και τη λειτουργία του νέου θεσμού.

Σύμφωνα με την εισήγηση που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χαλανδρίου θα παρέχει γνώσεις σε όλα τα πεδία της επιστήμης και των τεχνών. Αποτελεί για τους πολίτες μια «δεύτερη ευκαιρία» να αποκομίσουν γνώσεις υψηλού επιπέδου, καθώς επίσης και για όσους έχουν σπουδάσει να διευρύνουν το γνωστικό τους ορίζοντα. Η συμμετοχή τους στα μαθήματα θα είναι δωρεάν.

Η θεματολογία είναι ανοιχτή και η παρουσίασή της θα βασίζεται μόνο στην εγκυρότητα του φορέα ή του προσώπου που θα αναλάβει να διεξάγει τα μαθήματα. Οι υπηρεσίες των φορέων ή των προσώπων θα παρέχονται σε εθελοντική βάση, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως μετακλήσεις καθηγητών από το εξωτερικό ή άλλες πόλεις της Ελλάδος και συνεργασίες με μέλη της πανεπιστημιακής – εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν απασχολούνται και δεν αμείβονται σε μόνιμη βάση από άλλους φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet