Χαλάνδρι-Ορίζοντας 2023: Δεν είναι στη φιλοσοφία μας το «χαράτσωμα» του Χαλανδραίου πολίτη
Κοινωνία

Χαλάνδρι-Ορίζοντας 2023: Δεν είναι στη φιλοσοφία μας το «χαράτσωμα» του Χαλανδραίου πολίτη

Η δημοτική παράταξη Χαλάνδρι-Ορίζοντας 2023, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Μάνο Κρανίδη, κάνει λόγο για μία «ακατανόητη πολιτικά απόφαση» του δημάρχου, Σ. Ρούσσου, σχετικά με την αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων για το 2022.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη σημειώνει ότι είναι μακριά από τη φιλοσοφία της «το “χαράτσωμα” του Χαλανδραίου πολίτη».

Συγκεκριμένα, το Χαλάνδρι-Ορίζοντας 2023 αναφέρει:

«Με μία ακατανόητη πολιτικά απόφαση, η διοίκηση του Σ. Ρούσσου, μέσα στοN σκληρό πυρήνα της πανδημίας, εισηγήθηκε και ψήφισε μόνη της μεγάλες αυξήσεις σε δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο για το 2022. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση εκ μέρους του κ. Ρούσσου, έστω πρόσκληση προς τους επικεφαλής παρατάξεων, ώστε να ακουστούν οι απόψεις της αντιπολίτευσης.

Οι αιτιάσεις που ανέφερε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αστήρικτες και πολιτικά έωλες. Η αύξηση της τιμής ρεύματος και πετρελαίου πράγματι υφίσταται, αλλά αφορά στο σύνολο των Δήμων της επικράτειας. Κανείς άλλος μεγάλος αστικός Δήμος μέχρι σήμερα δεν έχει προβλέψει αυξήσεις δημοτικών τελών για το 2022, ενώ η ΚΕΔΕ προ μηνός ανακοίνωσε θεσμική πρωτοβουλία με σχετικό αίτημά της προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε στον μηχανισμό στήριξης που δημιουργείται για να στηριχθούν τα νοικοκυριά να μπει οριζόντια και η Αυτοδιοίκηση.

Προς τι λοιπόν η πρεμούρα για το ξαφνικό “χαράτσι”;

Απάντηση: Η οικονομική πολιτική που ασκείται από τη διοίκηση Ρούσσου είναι στατική, αποσπασματική και χωρίς μεσοπρόθεσμο σκοπό. Είναι φανερό ότι οι (κατά τον δήμαρχο) “υποχρεωτικές αυξήσεις” τελών αντανακλούν την αμηχανία του εμπρός σε βραχυπρόθεσμες δυσκολίες. Η συγκεκριμένη απόφαση αύξησης δεν δικαιολογείται για μια διοίκηση Δήμου που παρουσιάζει για 8η χρονιά την πρότασή της.

Παράλληλα, αντανακλά αφ’ ενός τη διευρυνόμενη απόστασή του από το κοινό αίσθημα και αφ’ ετέρου την προσήλωση σε ένα μοντέλο άσκησης διοίκησης, που όλο και περισσότερο θα βασίζεται σε επικοινωνιακά τρικ και λιγότερο στην ορθολογική και αναπτυξιακή διαχείριση. Όταν ξεκινάς την επίσημη ανακοίνωση για την αύξηση τελών και αναφέρεσαι στις απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απαλλαγές που σε συντριπτικό βαθμό πανελλαδικά κάνουν οι αστικοί Δήμοι, προφανώς παραδέχεσαι την ένδεια επιχειρημάτων για την εισήγησή σου.

Παρά το “μαξιλάρι ασφαλείας” που προσφέρουν τα μόνιμα έσοδα που προκύπτουν από τη φορολόγηση περίπου 600 χιλιάδων επιπλέον τετραγωνικών μέτρων που δηλώθηκαν στη σχετική πλατφόρμα, ο κύριος Ρούσσος προσήλθε με έναν προ-χριστουγεννιάτικο “μποναμά” προς τους δημότες.

Για να έχει μια ενδεικτική εικόνα ο Χαλανδραίος πολίτης για το τι τον περιμένει οι αυξήσεις δημοτικών τελών για τις μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες της πόλης ανέρχονται:

  •  σε 13,7% για τα οικιστικά ακίνητα/νοικοκυριά,
  • στο 22,2% για τους επαγγελματικούς χώρους μέχρι 70τ.μ.

Μάλιστα, η σύγχυση και η πρεμούρα του δημάρχου ήταν τέτοια που, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξε ότι η επιβάρυνση για τη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν επιβεβλημένη, γιατί το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας (εστίαση και διασκέδαση) δημιουργεί τη μεγαλύτερη όχληση. Την ίδια στιγμή, στην ιστοσελίδα του Δήμου, επιχαίρει για τα τέλη κοινόχρηστων χώρων που παραμένουν αμετάβλητα, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, εξαιτίας της πανδημίας. Η επιτομή του σουρεαλισμού.

Αντίστοιχα, η οριζόντια αύξηση στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων ανέρχεται στο 25% και σε πραγματική τιμή, από τα 0,40 ευρώ/τ.μ. του 2019 φτάνει στα 0,88 ευρώ/τ.μ. για το 2022! Η μόνιμη επωδός του κ. Ρούσσου ότι τα συγκεκριμένα έσοδα πάνε για τα σχολεία της πόλης πλέον δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη διεκδίκησης πολύ περισσότερων κονδυλίων από την κεντρική εξουσία που πλημμελώς επιτελεί το καθήκον της.

Η θριαμβολογία του δημάρχου περί των χαμηλότερων δημοτικών τελών στο Λεκανοπέδιο κάπου εδώ τελειώνει. Πλέον, με τις νέες τιμές των δημοτικών τελών το Χαλάνδρι υποχωρεί στην 6η θέση από τους 12 Δήμους του Βόρειου Τομέα, όταν όμοροι Δήμοι με παρόμοια κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, όπως η Αγία Παρασκευή και τα Βριλήσσια, έχουν αντίστοιχα τιμές δημοτικών τελών 1,03 και 1,12 ευρώ ανά τ.μ.

Είμαστε, πλέον, βέβαιοι ότι όσο περισσότερο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο περισσότερο θα βρισκόμαστε συχνότερα μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, αφού η διοίκηση Ρούσσου βαδίζει βάσει ενός στερεότυπου που οδηγεί σε αδιέξοδο και σε ανακύκλωση μοντέλων που έχουν ξεπεραστεί από καιρό. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, έχουμε τοποθετηθεί έγκαιρα, εμπεριστατωμένα και συστηματικά, περισσότερο από κάθε άλλη παράταξη, για τις εγγενείς αδυναμίες της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου.

Αναμφίβολα, η αύξηση των δημοτικών τελών και του δημοτικού φόρου πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και πληθωρισμού για το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της πόλης και βαλτώνει την κοινωνική και οικονομική ζωή της. Είναι μακριά από τη φιλοσοφία μας το “χαράτσωμα” του Χαλανδραίου πολίτη, η λογική του “βαφτίζω το ψάρι κρέας” και λέμε σταθερά όχι σε κάθε μετακύλιση ελλείμματος στις πλάτες των πολιτών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet