Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023: Κρίσιμα ερωτήματα για τον καταυλισμό των Ρομά
Φωτογραφία: skai.gr
Κοινωνία

Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023: Κρίσιμα ερωτήματα για τον καταυλισμό των Ρομά

Με αφορμή τη νέα αντιπαράθεση της δημοτικής αρχής Χαλανδρίου και της Περιφέρειας Αττικής για τον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο η παράταξη Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023 θέτει σχετικά ερωτήματα, τα οποία όπως αναφέρει «επιζητούν απαντήσεις».

Η δημοτική παράταξη του Μ. Κρανίδη αναφέρει:

«Ο καταυλισμός των Ρομά στο Νομισματοκοπείο αποτελεί μία διαχρονική πληγή της πόλης του Χαλανδρίου, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για όσους ζουν εντός του, με γείτονες που βρίσκονται σε μόνιμη σχεδόν αναστάτωση και με ιδιοκτήτες καταπατημένων εκτάσεων χωρίς πραγματική δυνατότητα ιδιοκτησίας επί του ακινήτου τους, Μία ταυτόχρονη πολυετής τριπλή ομηρία.

Για όλους εμάς, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Χαλάνδρι-Ορίζοντας 2023, η κοινωνική ευαισθησία, το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης εντός της πόλης και ο σεβασμός στο αναφαίρετα δικαιώματα της ιδιοκτησίας αποτελούν κεντρικά σημεία του πολιτικού μας σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό στα τρία έτη στηρίξαμε, όπως και όλες οι λοιπές παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε πρωτοβουλία και πρόγραμμα της διοίκησης του Δήμου σχετικά με τη μετεγκατάσταση των Ρομά της περιοχής Νομισματοκοπείου, ενώ προβήκαμε και σε σχετικές πρωτοβουλίες όπως την αποστολή επιστολών, από τον Απρίλιο 2021, του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης μας και υποψηφίου δημάρχου Μάνου Κρανίδη προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ του Βόρειου Τομέα Αθηνών, για την ενεργή παρέμβαση τους με σκοπό την οριστική λύση του διαχρονικού ζητήματος, καθώς και σε εποικοδομητικές συναντήσεις με τους βουλευτές που ανταποκρίθηκαν.

Τις τελευταίες όμως ημέρες παρατηρούμε έκπληκτοι τη νέα ξαφνική άγονη αντιπαράθεση της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου με την Περιφέρεια Αττικής σχετικά με το σοβαρό αυτό διαχρονικό ζήτημα. Η διοίκηση του Δήμου, μετά τον αδόκητο θάνατο ενός οκτάχρονου παιδιού, άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στην Περιφέρεια Αττικής για το θέμα του καταυλισμού και το συμφωνημένο πρόγραμμα του 2019 που όμως δεν υλοποιείται αποτελεσματικά, ειδικά στο σκέλος της χρηματοδότησης του από την Περιφέρεια. Ενώ από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής απάντησε άμεσα κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για επιπόλαιο, αποσπασματικό και πρόχειρο σχεδιασμό και δράσεις εκτός ουσιαστικά πλαισίου συμφωνίας, όταν όμως επι τρία έτη δεν έχει πράξει τα δέοντα, ούτε έχει ασχοληθεί σοβαρά για την άμεση επίλυση του ζητήματος. Βέβαια, μέσα στο παιχνίδι αυτό των ανακοινώσεων, εμφανίστηκε και ο αναρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, δηλώνοντας, αόριστα και επιφανειακά, ότι συμμετέχει σε ομάδα σχεδιασμού για την οριστική λύση του προβλήματος, για το οποίο όμως επί πολλά έτη δεν έχει ασχοληθεί, ούτε έχει ενδιαφερθεί στο ελάχιστο, ούτε γνωρίζει εις βάθος την μεγάλη δυσκολία του.

Οι πολίτες του Χαλανδρίου κουράστηκαν από τις ανακοινώσεις και θολές προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις όλα αυτά τα χρόνια, δεν ζητούν ασαφείς δήθεν λύσεις “σωτηρίας” και ζητούν άμεσες ουσιαστικές απαντήσεις στα εξής ερωτήματα, που θέτουμε θεσμικά, προ ημερησίας διατάξεως, στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο προς τη διοίκηση του Δήμου:

  • Είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του προγράμματος που ψηφίσαμε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο και από ποιους φορείς τελικά;
  • Εάν χρηματοδότηση του προγράμματος δεν εξασφαλιστεί και δεν είναι τελικώς αποτελεσματικό, υπάρχει εναλλακτική πρόταση;
  • Υπήρξε πλήρης ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα;
  • Τηρήθηκαν οι όροι των δράσεων της συμφωνίας του 2019 μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας;
  • Γιατί 3 χρόνια μετά η πρόοδος υλοποίησης του προγράμματος δεν είναι η αναμενόμενη;

Η θέση μας στο σοβαρό αυτό ζήτημα είναι μία: Την κύρια ευθύνη για την άμεση λύση της τριπλής ομηρίας είναι των αρμοδίων υπουργείων της Πολιτείας, της Περιφέρειας Αττικής και της δημοτικής αρχής ταυτόχρονα. Οι εκατέρωθεν λεκτικές αψιμαχίες δεν βοηθούν στην εξεύρεση οριστικής λύσης και απλά επιτείνουν το πρόβλημα. Απαιτείται βιώσιμη λύση χθες, η τριπλή ομηρία πρέπει να λήξει άμεσα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet