Χωρίς δρόμο, πεζοδρόμια και φωτισμό κάτοικοι στο Πάτημα Χαλανδρίου, λόγω ανύπαρκτου ρέματος!
Κοινωνία

Χωρίς δρόμο, πεζοδρόμια και φωτισμό κάτοικοι στο Πάτημα Χαλανδρίου, λόγω ανύπαρκτου ρέματος!

Στο θέμα που «αλίευσε» το «Ε» την Κυριακή 1 Μαρτίου από ανάρτηση του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Πάτημα Χαλανδρίου, επανέρχεται επίσημα ο Δήμο, μέσω της έκδοσης δελτίου Τύπου.

Σε αυτό αναφέρει ότι «δέσμιους κρατά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής δεκάδες ιδιοκτήτες στο Πάτημα Χαλανδρίου (κατά μήκος της οδού Πόντου), με την άρνηση των υπηρεσιακών τους παραγόντων να εγκρίνουν το έργο διαμόρφωσης της οδού, επικαλούμενοι την ύπαρξη ρέματος στην περιοχή».

Τη μελέτη του έργου, ύψους περίπου 900.000 ευρώ αρνείται να εγκρίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως υποστηρίζει ο Δήμος, παρ’ ότι αυτή έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου (στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2019), ενώ η Περιφέρεια Αττικής αρνείται να το χρηματοδοτήσει.

Υπηρεσιακοί παράγοντες, τόσο στην Περιφέρεια όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επιμένουν ότι στην οδό Πόντου διέρχεται ρέμα. Η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου, ωστόσο, κάνει λόγο για «γραφειοκρατικό παραλογισμό», δεδομένου ότι «το υποτυπώδες ρέμα που υπήρχε κάποτε στην οδό Πόντου διευθετήθηκε εδώ και μια δεκαετία με έργο της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο εξέτρεψε τα νερά του ρέματος στον αγωγό ομβρίων της οδού Αγίου Αντωνίου».

Το υποτιθέμενο ρέμα, συνεχίζει η ανακοίνωση του Δήμου, δεν εμφανίζεται πουθενά στο ρυμοτομικό της περιοχής (Π.Δ. έγκρισης πολεοδομικής μελέτης της Πολεοδομικής Ενότητας Πάτημα Ι Δήμου Χαλανδρίου, από 3/3/1993) ούτε βέβαια και στην Πράξη Εφαρμογής (αριθ. 2/1994) της πολεοδομική μελέτης.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, οι πολίτες αγόρασαν και έκτισαν εκατέρωθεν της οδού Πόντου, με τις νόμιμες πολεοδομικές άδειες, σε εντός σχεδίου περιοχή. Στην οδό έχουν «πρόσωπο» έξι οικοδομικά τετράγωνα, με πληθώρα πλέον ιδιοκτησιών, οι περισσότερες από τις οποίες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, λόγω μη δυνατότητας πρόσβασης σε αυτές και τρεις κοινόχρηστοι χώροι, χώροι άθλησης και πρασίνου του Δήμου.

Η δε εικόνα του δρόμου, όπως τονίζει ο Δήμος, είναι τραγική, δεδομένου ότι παραμένει αδιαμόρφωτη. Στο μεγαλύτερο τμήμα της καλύπτεται από χώμα, ενώ σε κάποιες θέσεις έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα κράσπεδα και η επιφάνεια έχει διαστρωθεί με ασφαλτικό ή σκυρόδεμα από τους παρόδιους ιδιοκτήτες. Όπως είναι κατανοητό, η υφιστάμενη κατάσταση καθιστά τόσο την κίνηση των πεζών όσο και την πρόσβαση των παρόδιων ιδιοκτητών μη ασφαλή. Η διάνοιξη και η οριστική διαμόρφωση της οδού θα επιτρέψει τη διέλευση των αυτοκινήτων αλλά και την αξιοποίηση των όμορων ακινήτων, προσθέτει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, μετά την άρνηση της έγκρισης του έργου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής, το μόνο που μπορεί να κάνει ο Δήμος Χαλανδρίου είναι πρόχειρες λύσεις τύπου 3Α (να τοποθετήσει δηλαδή χαλίκι σε κάποια σημεία της οδού), για να διευκολύνει όσο το δυνατό τη μετακίνηση των κατοίκων.

Η μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν, αναφέρει ο Δήμος, καθώς προβλέπει διάνοιξη και διαμόρφωση της οδού Πόντου, κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού -με ράμπες και οδεύσεις πρόσβασης ΑμεΑ- διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης και, βέβαια, κατασκευή κλειστού αγωγού αποχέτευσης ομβρίων υδάτων επί των οδών Πόντου και Διομήδους, κατασκευή αγωγού ακαθάρτων επί της οδού Πόντου, εγκατάσταση δικτύου φωτισμού και λοιπού αστικού εξοπλισμού, κατασκευή κυκλοφοριακής σήμανσης και, τέλος, αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση των τμημάτων των γειτονικών οδών που απολήγουν ή διασταυρώνονται με το υπό διάνοιξη τμήμα της Πόντου.

«Δυστυχώς τα χέρια του Δήμου είναι δεμένα. Περιοριζόμαστε μόνο σε 3Α και όχι ολοκληρωμένη ασφαλτόστρωση, κρασπεδόρειθρα, πεζοδρόμια, σχάρες ομβρίων, φωτισμό, όπως προβλέπει η πράξη εφαρμογής και η πρόσφατα εγκεκριμένη μελέτη του Δημοτικού Συμβουλίου», σημειώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, προσθέτοντας:

«Με βάση τον ορισμό των ρεμάτων, δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται καν ρέμα. Πρόκειται στην ουσία για ένα χαντάκι, το οποίο σε κάθε περίπτωση διευθετήθηκε. Ποτέ δεν είχαμε εκεί τα τελευταία χρόνια πλημμυρικά φαινόμενα».

«Το μόνο που συμβαίνει», συμπληρώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, «είναι ότι αφ’ ενός δεκάδες ιδιοκτήτες παραμένουν δέσμιοι μιας κατάστασης παραλογισμού, εφόσον υπάρχει ρυμοτομικό και πολεοδομικές άδειες για την ανέγερση των κατοικιών τους και αφ’ ετέρου, για τους ίδιους λόγους, δεν μπορεί να προχωρήσει η ανέγερση του Ι.Ν του Αγίου Αντωνίου, στο οικόπεδο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος για την ανέγερση εκκλησίας στο σημείο όπου καταλήγει η οδός Πόντου».

«Ελπίζουμε τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και η Περιφέρεια Αττικής να σκύψουν με τη δέουσα προσοχή στο πρόβλημα και να δώσουν άμεσα μια λύση στους ταλαιπωρημένους κατοίκους του Πατήματος, δεδομένου ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη του Δήμου Χαλανδρίου που προβλέπει την πλήρη διαμόρφωση του δρόμου», καταλήγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.   

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet