Ψήφισμα Δ.Σ. Χαλανδρίου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Κοινωνία

Ψήφισμα Δ.Σ. Χαλανδρίου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Αγγελής ευχαριστεί όλες τις παρατάξεις για την υπερψήφισή του.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του κ. Αγγελή:

Γενοκτονία Αρμενίων, 100 χρόνια μετά
Κώστας Αγγελής, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου
Κώστας Αγγελής, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου

Αρμενία, μια χώρα άγνωστη, ένα έθνος με ιστορία αιώνων, ένα κράτος νεοσύστατο, μόλις από το 1991. Χώρα δίχως θάλασσα, τριγυρισμένη από αλλόφυλους και αλλόθρησκους λαούς, περιορισμένη στο ένα δέκατο της έκτασης που είχε κάποτε. Γλώσσα δύσκολη, θρησκεία χριστιανική, φύση παράξενη, ιστορία πλούσια, αξιοθέατα μνημειώδη, άνθρωποι καλοσυνάτοι, ευγενικοί και μελαγχολικοί.

Τα πάθη των προγόνων τους, σε κοινή πορεία με τα πάθη των Ελλήνων της Ανατολής, σημάδεψαν τις νεότερες γενιές, που ζητούν τη δικαίωση των αγώνων τους και της θυσίας τους.

Με αυτές τις σκέψεις φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα, ως τον ελάχιστο φόρο τιμής στους χιλιάδες Αρμένιους που εξοντώθηκαν από τους Οθωμανούς, τέτοιες ημέρες πριν από έναν αιώνα.

Ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

«Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη την υφήλιο, εκτός της Τουρκίας, τιμώντας την επέτειο μνήμης συμβολικά στις 24 Απριλίου.

Γενοκτονία ΑρμενίωνΠριν τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, ο αρμενικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανερχόταν σε 2,5 εκατομμύρια περίπου. Το 1915, ως αποτέλεσμα της απέλασης και των δολοφονιών – ομαδικών εκτελέσεων, ο πληθυσμός αυτός εμφανίζεται λιγότερο από 1 εκατομμύριο. Η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει τις μαζικές δολοφονίες και τον βίαιο εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών, τα εντάσσει προκλητικά στον εμφύλιο πόλεμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρνείται κατηγορηματικά μέχρι σήμερα τον όρο Γενοκτονία.

Έχουμε την τιμή και την τύχη, ως Δήμος Χαλανδρίου, να φιλοξενούμε στα διοικητικά μας όρια την πρεσβεία της Αρμενίας. Το γεγονός αυτό μας ευαισθητοποιεί ακόμη περισσότερο, αυτές τις ημέρες μνήμης, καθώς τα γεγονότα του 1915 ακολούθησε ο ξεριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και του Μικρασιατικού αργότερα, που τους περίμενε ίδια τύχη με τους Αρμένιους της Ανατολίας.

Με γνώμονα λοιπόν, την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας ενώνουμε τις φωνές μας, ως Δ.Σ. του Δήμου Χαλανδρίου, με όλους εκείνους που χρόνια τώρα αγωνίζονται για την αναγνώριση του όρου Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς τότε, Τούρκους σήμερα γείτονές μας.

Το παρόν ψήφισμα να διαβιβαστεί στην πρεσβεία της Αρμενίας και να δημοσιευτεί σε 2 ημερήσιες εφημερίδες».

Ο συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Αλεξανιάν, με καταγωγή από την Αρμενία άλλωστε, πρόσθεσε μερικές ακόμη πινελιές στο παραπάνω κείμενο και το Δ.Σ. του Δήμου Χαλανδρίου στήριξε ομόφωνα το ψήφισμα. 

Ένα μεγάλο προσωπικό ευχαριστώ σε όλες τις παρατάξεις για την αποδοχή και την υπερψήφιση του παρόντος.

Κώστας Αγγελής

Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης 2011-2012, πρόεδρος Αετοπούλειου 2013

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet