Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου για τη φωτιά στην Πεντέλη
Φωτογραφία: protothema.gr
Κοινωνία

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου για τη φωτιά στην Πεντέλη

Με ψήφισμά του από τις 20 Ιουλίου 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Πεντέλη και καλεί την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, σημειώνοντας ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η υπαρκτή κλιματική κρίση δεν μπορούν να είναι άλλοθι για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης δασών με επίκεντρο την πρόληψη».

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, της Πεντέλης, του Γέρακα, της Παλλήνης και του Πικερμίου, καθώς και όλων των περιοχών που για μία ακόμα φορά δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές, αλλά και στο προσωπικό της πυροσβεστικής και στους εθελοντές, που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Είναι αδιανόητο μία δασική πυρκαγιά να εισχωρεί με αυτόν τον τρόπο μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας όπου, καίγοντας σπίτια παραλίγο να κάψει το Νοσοκομείο και έφτασε σε κεντρικούς δρόμους, όπως η Αττική οδός και η Λεωφόρος Μαραθώνος, όπου πέρα απ’ τα χιλιάδες σπίτια, υπάρχουν και βιομηχανίες, που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός πολύ επικίνδυνου ατυχήματος.

Ο λαός της περιοχής και εμείς μαζί του, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται οργή και αγανάκτηση, βλέποντας να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, να χάνονται κόποι μιας ζωής, να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, βλέποντας τα περιπολικά να είναι περισσότερα από τα πυροσβεστικά οχήματα και τις υδροφόρες. Πολύ περισσότερο που κάθε χρόνο είναι στο “ίδιο έργο θεατής”.

Για μία ακόμη φορά ζούμε τη διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων για “την πλήρη ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού”. Ζούμε τις τραγικές συνέπειες σ’ αυτό το διαρκές έγκλημα που συντελείται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτού του είδους την αντιμετώπιση από μέρους της πολιτείας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η υπαρκτή κλιματική κρίση δεν μπορούν να είναι άλλοθι για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης δασών με επίκεντρο την πρόληψη.

Αυτή είναι η βασική αιτία για μία ακόμη καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη, που σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση της γης από τα μεγάλα συμφέροντα έχει οδηγήσει σε μεικτές ζώνες οικιστικές και δασικές- λειτουργώντας ως εύφλεκτη ύλη»/

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα αυτά που έπρεπε να έχει ήδη πάρει και δεν το έκανε- προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, καθώς η αντιπυρική περίοδος είναι ακόμη μπροστά. Εδώ και τώρα:

  • Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα, με έκτακτη χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να διασφαλιστεί η στέγαση, φιλοξενία και στήριξη για τις άμεσες ανάγκες των πυρόκληκτων περιοχών.
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet