Όλοι εναντίον των πλειστηριασμών, αλλά από διαφορετικούς… δρόμους στο Δ.Σ. Χαλανδρίου
Κοινωνία

Όλοι εναντίον των πλειστηριασμών, αλλά από διαφορετικούς… δρόμους στο Δ.Σ. Χαλανδρίου

Ένταση, διαπληκτισμοί, «μπηχτές» και «αλληλοκαρφώματα» ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου για την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της βίας εις βάρος διαδηλωτών κατά των πλειστηριασμών και στήριξής τους στη δίκη που επίκειται.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 ακτιβιστές και ιδιοκτήτες κατοικιών πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο για την ακύρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οπότε -όπως καταγγέλλεται- δέχθηκαν «άγρια, ωμή και απρόκλητη επίθεση» από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε διαδηλωτών, αλλά και τη σύλληψη τριών εξ αυτών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο κ. Οδυσσέας Χαραλαμπόπουλος, μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών στο Χαλάνδρι.

Η έκδοση του σχετικού ψηφίσματος ζητήθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Γρηγόρη Καλομοίρη, προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τους διαδηλωτές που θα δικασθούν την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 και συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018. Συζητήθηκε τρόπος του λέγειν, αφού αυτό που κυριάρχησε ήταν το κλίμα αντιπαράθεσης για το πώς θα έπρεπε να διατυπωθεί το ψήφισμα, αλλά και το ποιος είναι ή δεν είναι αντιμνημονιακός.

Συγκεκριμένα η διοίκηση εισηγήθηκε την επανεπιβεβαίωση προηγούμενου ομόφωνου ψηφίσματος του Δ.Σ. κατά των πλειστηριασμών, με την προσθήκη ορισμένων αναφορών στο προαναφερόμενο γεγονός. Τακτική που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες συμβούλων της μειοψηφίας, που θεώρησαν ότι η διατύπωση του ψηφίσματος αφ’ ενός άφηνε ασχολίαστη την αστυνομική βία και αφ’ ετέρου δεν κατονόμαζε τον πολιτικά υπεύθυνο για τους πλειστηριασμούς, δηλαδή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Παράλληλα, ξέσπασε μέγας καβγάς, με έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας Ιωάννας Αθανασάτου και της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λούλας Καρατζά, για το ποιος, πότε και πώς ζήτησε το ψήφισμα και πώς θα έπρεπε αυτό να είναι διατυπωμένο. Στον καβγά μπήκαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ζητούσαν από τη διοίκηση να υιοθετήσει το ψήφισμα του κ. Γιώργου Καλομοίρη (σ.σ.: απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Σώματος), το οποίο τελικώς και εισηγήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Κασίμης.

Σε κάποια στιγμή που καταλάγιασε κάπως η ένταση, μίλησε και ο κ. Οδυσσέας Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος παρακάλεσε το ψήφισμα να είναι διατυπωμένο με τρόπο που να βοηθά την υπερασπιστική γραμμή που έχουν χαράξει οι δικηγόροι υπεράσπισης των διωκόμενων, το οποίο συνηγορούσε υπέρ του ψηφίσματος του κ. Καλομοίρη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι επέμειναν στο να περάσει το εν λόγω ψήφισμα και όχι αυτό της διοίκησης, με την κ. Καρατζά να δηλώνει εμφατικά ότι η ίδια δεν θα ψηφίσει κανένα ψήφισμα που φέρνει «η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος δέχθηκε να μπει μια προσθήκη στο ψήφισμα της διοίκησης σχετικά με την επέμβαση της αστυνομίας, αλλά επέμεινε ότι υπάρχει σαφής αναφορά στις πολιτικές ευθύνες και δεν χρειάζεται άλλη παρέμβαση. Μάλιστα, κατηγόρησε όσους διαφωνούσαν με το ψήφισμα της διοίκησης ότι δεν επιθυμούν μια ομόφωνη απόφαση.

Τελικώς, αφού καμιά από τις δύο πλευρές δεν έκανε πίσω, μπήκαν σε ψηφοφορία τα δύο ψηφίσματα, με αυτό της διοίκησης να απορρίπτεται, με ψήφους 17-16 κι αυτό που υποστήριξε η μειοψηφία να εγκρίνεται με αντίστοιχη αναλογία ψήφων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet