Στο συνέδριο της UNCCAS στη Γαλλία εκπροσωπήθηκε ο Δήμος Χαλανδρίου
Κοινωνία

Στο συνέδριο της UNCCAS στη Γαλλία εκπροσωπήθηκε ο Δήμος Χαλανδρίου

Στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Κοινοτικών Κέντρων Κοινωνικής Δράσης (UNCCAS) της Γαλλίας συμμετείχε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου Ευγενία Κατούφα και η κοινωνιολόγος – Msc Αναστασία Κεντεποζίδου στέλεχος του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ως εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2016 στην πόλη Clermont Ferrant της Γαλλίας και είχε τίτλο «Το φαινόμενο της πεταλούδας», υπονοώντας ότι τα παγκόσμια φαινόμενα έχουν αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών. Το παρακολούθησαν μέλη των τοπικών και περιφερειακών κοινωνικών δομών της Γαλλίας, που απαρτίζονται από αιρετούς και επαγγελματίες, οι οποίοι συντάσσουν το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής σε κάθε δήμο και παρακολουθούν την εφαρμογή του. Οι σύνεδροι ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δομές αυτές, μέσα σε ένα περιβάλλον με ραγδαίες οικονομικές, νομοθετικές και κοινωνικές εξελίξεις και αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες.

Παρούσα ήταν και η υπουργός αρμόδια για τα Κοινωνικά Θέματα Segolene Neuville, η οποία, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του συνεδρίου, ανέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης στον κοινωνικό τομέα. Στη συνέχεια απένειμε βραβεία σε τρεις τοπικές κοινωνικές δομές που ανέπτυξαν καινοτόμες δράσεις όπως: ένα πρόγραμμα άθλησης – περιπάτου για ηλικιωμένους, μία ομάδα συζητήσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου και η οικολογική δράση «Κήποι της Καρδιάς: από τον κήπο στο πιάτο».

Στα διάφορα πάνελ αναλύθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και τονίστηκε η ανάγκη για νομοθετικές αλλαγές με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και του κράτους. Οι Ελληνίδες εκπρόσωποι συμμετείχαν στο πάνελ της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2016 στην ολομέλεια του συνεδρίου, όπου έκαναν μία σύντομη, αλλά συνάμα περιεκτική αναφορά στις δομές και τις δράσεις που υλοποιούν οι Δήμοι της Αττικής για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, με γνώμονα την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια. Κλείνοντας την παρουσίασή τους, αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ ΠΕΔΑ και UNCCAS, η οποία μπορεί να προωθήσει την καινοτομία, την ανταλλαγή νέων ιδεών και εμπειριών και να εδραιώσει έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας και αμοιβαιότητας.

Στο συνέδριο αυτό είχε προγραμματιστεί να μιλήσει και ο πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande, αλλά αυτό δεν έγινε λόγω της παρουσίας του στην για την κηδεία του Σιμόν Πέρες.

Η ΠΕΔΑ έχει υπογράψει από τις αρχές του 2016 ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με την UNCCAS και ήδη εκπρόσωποί της έκαναν την πρώτη επίσκεψή τους στην Αττική, ενώ αναμένεται μία δεύτερη εντός του έτους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet