25η Μαρτίου 1821 – Το Χαλάνδρι τίμησε τον αγώνα του λαού μας για την Ανεξαρτησία
Κοινωνία

25η Μαρτίου 1821 – Το Χαλάνδρι τίμησε τον αγώνα του λαού μας για την Ανεξαρτησία

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο στον Δήμο Χαλανδρίου άρχισαν με τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννη Λαδόπουλο, τον βουλευτή Βόρειου Τομέα Κώστα Ζαχαριάδη, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον αντιπεριφερειάρχη της δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Βασίλειο Γιαννακόπουλο, τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Παλαιστίνης Yussef Dorkhom, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι σε Δράση Κρίστη Αγαπητού, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023 Μάνο Κρανίδη, τον αστυνόμο Β’ του Α.Τ. Χαλανδρίου Iωάννη Τσάλη, τους εκπροσώπους κομμάτων, τις δ/νσεις  Α/βάθμιας και Β/Βάθμιας, τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης.

Για τον συμβολισμό της ημέρας μίλησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, εστιάζοντας στους αφανείς ήρωες του 1821, σημειώνοντας:

«Η σημερινή ομιλία είναι για τους αφανείς ήρωες του 1821. Για όσες και όσους είχαν για οδηγό τα λόγια του γέρου του Μοριά: “την Ελλάδα θέλομεν, κι ας τρώγομεν πέτρες”.» Για τον στρατό των άτακτων που έφτιαξε το χάνι της Γραβιάς, τα Δερβενάκια, την Αλαμάνα, τη Χίο και τα Ψαρά. Για τον τσαγκάρη της Πάτρας, Παναγιώτη Καρατζά, που δολοφονήθηκε από τους προεστούς, γιατί ξεκίνησε την επανάσταση που δεν ήθελαν. Για τον Αντώνιο Οικονόμου που είχε την ίδια τύχη, επειδή ξεσήκωσε τα πληρώματα των καραβοκυραίων της Ύδρας. Για τον Δημήτριο Μακρή, ήρωα της εξόδου του Μεσολογγίου, που απέρριψε την προσφορά του Όθωνα να γίνει υπασπιστής του, γιατί όπως του είπε: “εγώ δεν τσακάω τη μέση μου”.

Για όσους τους εξαφάνισαν από τα βιβλία της ιστορίας που μαθαίνουν τα παιδιά μας.

Για τον αφημένο στη λήθη Θούριο του αφορισμένου Ρήγα:

“Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί
Αράπηδες και άσπροι με μια κοινή ορμή
για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί
να σφάξουμε τους λύκους που το ζυγόν βαστούν
και Χριστιανούς και Τούρκους σκληρά
τους τυραννούν”.

Για τους 6.000 απλούς παπάδες και τους 74 ιεράρχες που μαρτύρησαν μαζί με τον λαό τους, ξεπλένοντας με το αίμα τους την ντροπή των αφορισμών των Φιλικών, του Υψηλάντη και της Επανάστασης. Για το μεγαλείο των απλών ανθρώπων, που σήκωσαν το ανάστημά τους κόντρα σε όλους τους ισχυρούς της γης». Για όσους πέθαναν ζητιάνοι και απόκληροι, όπως ο Νικηταράς, γιατί τη νίκη τους την έκλεψαν οι απόντες και οι ασήμαντοι. Για τον Δημήτριο Μπαλή, την εξέγερση του 1822 και την εκπληκτική διακήρυξη της “Ναυτοσυντροφίας της Άνδρου”.

Για την πατρίδα της καρδιάς μας, που δεν είναι αυτή που εξυμνεί το ραγιάδικο ήθος, δεν είναι αυτή που εκχωρεί τον πλούτο και την γη στους αιώνιους δυνάστες της, που παραχώνει τα μνημεία της ιστορίας της, που διώχνει και βασανίζει τα παιδιά της στον βωμό των υποτελών του χρήματος.

Για  την γη των οραμάτων της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Δικαιοσύνης.

Θυσιαστήριο των γονιών και των παππούδων μας η σημερινή μέρα».

Στην κεφαλή της παρέλασης οι Μικρασιάτες

Τη μαθητική παρέλαση που ακολούθησε άνοιξε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου. Λόγω των συνθηκών της πανδημίας, τα σχολεία της πόλης εκπροσωπήθηκαν από τους σημαιοφόρους, τους παραστάτες και τους ταμπελοφόρους.

Τιμώντας τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες» τέθηκε φέτος επικεφαλής της παρέλασης.

Κατάθεση στεφάνου έγινε και στο Ηρώο Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τον δήμαρχο και την Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου.

Στις εκδηλώσεις τιμής παρέστησαν επίσης αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet