“Τρικυμία” στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις συνδρομές στο κολυμβητήριο
Αθλητισμός

“Τρικυμία” στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις συνδρομές στο κολυμβητήριο

Σε γενικευμένη συζήτηση για τις αθλητικές υποδομές του Δήμου Χαλανδρίου εξελίχθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, για την προσθήκη σε προηγούμενη απόφαση του Σώματος περί καθορισμού εισφορών για τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων και προγραμμάτων.

Το όλο θέμα ξεκίνησε με την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης στο κολυμβητήριο των μελών των ΚΑΠΗ με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Ένα από αυτά τα μέλη έλαβε τον λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο και δήλωσε ότι η δημοτική Αρχή αιφνιδίασε με την απόφασή της να άρει τη μέχρι πρότινος δωρεάν πρόσβαση την ατόμων της τρίτης ηλικίας στο κολυμβητήριο και να θέσει οικονομικά κριτήρια γι’ αυτήν. Μάλιστα, άφησε αιχμές προς τη δημοτική Αρχή ότι δεν είχε περιλάβει στο προεκλογικό της πρόγραμμα αυτή την πρόθεση κι αναρωτήθηκε εάν η διοίκηση αποδέχεται τη λογική της τρόικας που, με αντίστοιχα κριτήρια, προχωρεί σε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις των Ελλήνων. Ο δημότης ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς η θέση των συνταξιούχων έχει επιδεινωθεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια.

Λούλα Καρατζά: Κάνετε ολόκληρο θέμα για «φραγκοδίφραγκα»
Λούλα Καρατζά
Λούλα Καρατζά

Ξεκινώντας από την πάγια θέση της παράταξής της, ότι όλες οι σχετικές υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν στους δημότες, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης διαφώνησε με την επιβολή οικονομικών κριτηρίων για την πρόσβαση των μελών των ΚΑΠΗ στο κολυμβητήριο, προσθέτοντας ότι είναι ελάχιστο το κόστος για τον Δήμο και η όλη συζήτηση γίνεται για «φραγκοδίφραγκα».

Μάλιστα, η κα Λούλα Καρατζά έθεσε και μία άλλη διάσταση στη συζήτηση, αναφέροντας ότι ο Δήμος, με τα 25 ευρώ συνδρομή ανά μήνα στο κολυμβητήριο, δεν είναι «δελεαστικός» απέναντι στον ιδιώτη, καλώντας τη διοίκηση να αναπροσαρμόσει την πολιτική της. Σε σχόλιο δε της διοίκησης ότι όταν η ίδια ήταν αντιδήμαρχος (σ.σ.: 1991) οι υπηρεσίες του κολυμβητηρίου δεν παρέχονταν δωρεάν, η ίδια παραδέχθηκε το γεγονός, αλλά αντέτεινε ότι το κόστος συμμετοχής ήταν υποπολλαπλάσιο αυτών των ιδιωτικών κολυμβητηρίων, ενώ οι εγγραφές στο κολυμβητήριο είχαν φθάσει στον σημαντικό αριθμό των 3.500.

Και ενδοπαραταξιακές ενστάσεις

Ενστάσεις για την κατάργηση της δωρεάν πρόσβασης των μελών των ΚΑΠΗ στο κολυμβητήριο εξέφρασαν και τα μέλη της πλειοψηφίας Τάσος Ευσταθίου και Χρυσούλα Μάζη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το πρώην μέλος της πλειοψηφίας και νυν ανεξάρτητος δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Τζούρας.

Τάσος Ευσταθίου
Τάσος Ευσταθίου

Ο κ. Τ. Ευσταθίου, αφού ζήτησε συγγνώμη που κατά την προηγούμενη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν απών, τόνισε ότι δεν είναι αριστερή, αλλά «νεοφιλεύθερη» λογική η επιβολή οικονομικών κριτηρίων για την παροχή ιατρικών και αθλητικών υπηρεσιών από πλευράς Δήμου στους δημότες, η οποία «αρχίζει σιγά σιγά να περνά». Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνεται η συμμετοχή ηλικιωμένων σε αθλητικές δραστηριότητες και πρότεινε την απόσυρση της διάταξης για τα ΚΑΠΗ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο ίδιος θα ψηφίσει «λευκό».

Χρυσούλα Μάζη
Χρυσούλα Μάζη

Ότι το θέμα μπαίνει «σε λάθος βάση» επεσήμανε η δημοτική σύμβουλος Χρυσούλα Μάζη, αναφέροντας ότι η τρίτη ηλικία είναι μία «ευπαθής ομάδα». Όπως είπε, «δεν μπορείς όταν κάνεις κοινωνική πολιτική να βάζεις οικονομικά κριτήρια», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να το «ξανασκεφθεί ο αντιδήμαρχος» και συνολικά η διοίκηση, που ως αριστερή «θα πρέπει να πάρει πίσω τη διάταξη». Αν όχι, η ίδια δήλωσε ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε κάτι τέτοιο.

Παναγιώτης Τζούρας
Παναγιώτης Τζούρας

Την απόσυρση της διάταξης ζήτησε και ο κ. Π. Τζούρας, ο οποίος επεσήμανε ότι το κόστος για όσα μέλη των ΚΑΠΗ επισκέπτονται το κολυμβητήριο δεν είναι «τόσο μεγάλο» και μπορεί να καλυφθεί με εξοικονόμηση πόρων από κάποια άλλη πηγή. Μάλιστα, έσπευσε να συμφωνήσει με την άποψη του κ. Τ. Ευσταθίου ότι αυτές οι επιλογές είναι «νεοφιλελεύθερες» και δεν αρμόζουν σε αριστερές διοικήσεις.

Νίκος Πανταζής: Δεν μπορείτε να ζητάτε χρήματα από κοινωφελείς χρήσεις

Την άποψη ότι δεν μπορεί ο Δήμος να ζητεί χρήματα από κοινωφελείς χρήσεις εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι, Νίκος Πανταζής, προτείνοντας τη δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις των μελών των ΚΑΠΗ και των σχολείων.

Νίκος Πανταζής
Νίκος Πανταζής

Επίσης, έθεσε θέμα και για τα «υπέρογκα» ποσά που καλούνται να πληρώσουν και τα αθλητικά σωματεία της πόλης και ιδιαίτερα εκείνα που δεν έχουν έσοδα, ζητώντας και γι’ αυτά απαλλαγή από τις συνδρομές. Μάλιστα, άνοιξε και γενικότερο θέμα με τον αθλητισμό στην πόλη, που όπως είπε πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθεί στο Σώμα, λέγοντας ότι οι αθλητικοί σύλλογοι υποβιβάζονται, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ότι, εάν δεν υπήρχαν κάποιοι χορηγοί, δεν θα «μιλούσαμε» για αγωνιστικό αθλητισμό επιπέδου στην πόλη. «Αυτό θέλετε για μια πόλη 120.000 κατοίκων;» ρώτησε ο κ. Ν. Πανταζής τη δημοτική Αρχή.

Τέλος, ο ίδιος ζήτησε από τη διοίκηση να αξιοποιήσει τους γυμναστές που πήρε στα σχολεία και να μην επιχειρεί να ανταγωνιστεί τους αθλητικούς συλλόγους, κάτι «που δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει».

Ο κ. Ν. Πανταζής πρότεινε αρχικώς τη δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις για σχολεία, μέλη ΚΑΠΗ και αθλητικά σωματεία χωρίς έσοδα, την οποία περιόρισε σε δωρεάν πρόσβαση μόνο για τα μέλη των ΚΑΠΗ προς το τέλος της σχετικής συζήτησης, σε μία προσπάθεια να γίνει δεκτή η πρότασή του, κάτι που ωστόσο δεν έγινε.

Διοίκηση: Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης

Από πλευράς διοίκησης όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν είχαν ως κοινή συνισταμένη ότι το μέτρο που ελήφθη δεν έχει οικονομικό κίνητρο, αλλά υπηρετεί την ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότιμης σχέσης απέναντι σε όλους τους δημότες. Ωστόσο, αναφορές έγιναν και στα γενικότερα ζητήματα αθλητισμού στην πόλη.

Αθανάσιος Κιούσης
Αθανάσιος Κιούσης

Ειδικότερα, ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού, Αθανάσιος Κιούσης, αφού στηλίτευσε το γεγονός ότι κάποιοι επιχειρούν ν’ αλλάξουν «τους δεξιούς κι αριστερούς ρόλους στο Δημοτικό Συμβούλιο», είπε ότι δεν είναι δίκαιο ένας εργαζόμενος με 480 ευρώ τον μήνα να πληρώνει συνδρομή 25 ευρώ στο κολυμβητήριο κι ένας άλλος με εισόδημα πολλών χιλιάδων ευρώ να χρησιμοποιεί δωρεάν την ίδια υπηρεσία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην «άθλια κατάσταση» στην οποία παρέλαβε τους αθλητικούς χώρους η παρούσα διοίκηση, ενώ τόνισε ότι «με τη λογική του κ. Πανταζή, δεν θα πρέπει να πληρώνει κανείς τη χρήση αθλητικών χώρων στην πόλη».

Σέργιος Γκάκας
Σέργιος Γκάκας

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού, Σέργιος Γκάκας, τόνισε ότι το Χαλάνδρι είναι με διαφορά ο φθηνότερος Δήμος σε ό,τι αφορά το κόστος συμμετοχής σε αθλητικές εγκαταστάσεις και ότι το όλο θέμα δεν έχει «οικονομικές αιτιάσεις», αλλά βασίζεται στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. «Εγώ δεν έχω τι να απαντήσω σε εκείνον που ρωτά “γιατί, με εισόδημα, 7.000 ευρώ να πληρώνω 25 ευρώ συνδρομή και κάποιος με εισόδημα 60.000 ευρώ να μην πληρώνει τίποτε”» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας την ανάγκη να υπάρξουν έσοδα για το ετήσιο κόστος συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ελένη Χριστούλη
Ελένη Χριστούλη

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αντιδήμαρχος Διοικητικών – Οικονομικών, Ελένη Χριστούλη, είπε ότι εάν κυριαρχήσει η λογική κανείς να μην πληρώνει για τη χρήση των αθλητικών χώρων, μετά δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις για τη λειτουργία αθλητικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων. Η ίδια δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει τη «λογική» του να μην πληρώνει κάποιος που έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ μία συνδρομή 12 ευρώ μηνιαίως για το κολυμβητήριο.

Σίμος Ρούσσος: Την κοινωνική πολιτική που κάνουμε δεν την έχετε δει ούτε στον ύπνο σας…

Πιο οξύς εμφανίστηκε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος έκανε γενικότερη τοποθέτηση για τα αθλητικά τεκταινόμενα στην πόλη.

Σίμος Ρούσσος
Σίμος Ρούσσος

Ο κ. Σίμος Ρούσσος δήλωσε εξαρχής ότι «αθλητική πολιτική του Δήμου δεν είναι μόνο τα αθλητικά σωματεία», τα οποία όπως είπε «θα μάθουν να λειτουργούν με όρους και προϋποθέσεις». Ο δήμαρχος έκανε αναφορά στο τι παρέλαβε η διοίκησή του στον συγκεκριμένο τομέα, κάνοντας λόγο για «ασυντήρητους έως κατεστραμμένους αθλητικούς χώρους», προβλήματα αδειοδοτήσεων και παραχώρησή τους σε αθλητικά σωματεία, χωρίς προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. «Εμείς θα πάρουμε τα κλειδιά των εγκαταστάσεων από τους παράγοντες», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην απαρίθμηση των όσων η διοίκησή του έχει κάνει για την ενίσχυση του αθλητισμού στην πόλη (π.χ. αδειοδοτήσεις αθλητικών εγκαταστάσεων, αποκατάσταση ζημιών, προώθηση αθλητικών προγραμμάτων κ.λπ.). Μάλιστα, απαντώντας στον κ. Ν. Πανταζή περί ανταγωνισμού στα προγράμματα των αθλητικών σωματείων, είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς θα κάνουμε αθλητικά προγράμματα όπου μπορούμε και θα ανταγωνισθούμε τους πάντες».

Ο κ. Σ. Ρούσσος άφησε αιχμές για τις «ευαισθησίες» κάποιων απέναντι στον Δήμο, αλλά «όχι απέναντι στην κυβέρνησή τους», παρέμβαση που πυροδότησε ποικίλα σχόλια στο Σώμα (Η Λ. Καρατζά «αξιοποιεί» τα «ρήγματα» στο αριστερό μέτωπο της διοίκησης Σ. Ρούσσου), ενώ ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της διοίκησης για τα μέλη των ΚΑΠΗ δεν κινείται σε οικονομική λογική, αλλά είναι θέμα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι η παροχή υπηρεσιών στη βάση της ανταποδοτικότητας υπαγορεύεται από το νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, απέρριψε την κριτική περί έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας από πλευράς διοίκησης, αναφερόμενες σε πρωτοβουλίες της διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα (π.χ. κατάργηση συνδρομών στα ΚΑΠΗ, μείωση τροφείων, αγορά προϊόντων 135.000 ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών με 100.000 ευρώ, οριζόντια μείωση δημοτικών τελών για οικίες και πενταπλασιασμό τους για μεγάλες επιχειρήσεις κ.ο.τ.). «Τέτοια κοινωνική πολιτική δεν έχετε δει ούτε στον ύπνο σας», κατέληξε ο δήμαρχος.

Τελικώς, την πρόταση για επιβολή συνδρομής των μελών ΚΑΠΗ στο κολυμβητήριο καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Κουράσης, Κώστας Αγγελής, Γιώργος Θωμάς, Λούλα Καρατζά, Ιωάννης Λαδόπουλος, Αικατερίνη Καζάνη, Νίκος Πανταζής και Παναγιώτης Τζούρας, ενώ «λευκό» ψήφισαν οι Τάσος Ευσταθίου και Χρυσούλα Μάζη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet