Συνεχίζονται οι δράσεις στήριξης της καμπάνιας «Πιάσε το χέρι μου»
Κοινωνία

Συνεχίζονται οι δράσεις στήριξης της καμπάνιας «Πιάσε το χέρι μου»

Με πολλές δράσεις συνεχίζεται η καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου», που οργανώνουν από κοινού οι Δήμοι Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής, η «Εφημερίδα των Συντακτών», η «Αλληλεγγύη για Όλους» και το Δίκτυο μεταναστριών στην Ελλάδα «Μέλισσα».

16ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών «Ρίζες» μιλά σε μαθητές του 16ου Νηπιαγωγείου
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών «Ρίζες» μιλά σε μαθητές του 16ου Νηπιαγωγείου

Προσκεκλημένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών «Ρίζες» Νίκος Καραμπουρνιώτης. Με την προσωπική του αφήγηση άγγιξε τα παιδιά και τους μεγάλους που παραβρέθηκαν. Έδεσε την ιστορία του χθες με το σήμερα. Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία τόσο για τα παιδιά όσο και για τις νηπιαγωγούς.

Οι μαθητές του νηπιαγωγείου άκουσαν, έκαναν εύστοχες ερωτήσεις και κατέθεσαν ακούσματα από μνήμες μεγαλύτερων για τη δική τους καταγωγή που τις συνέδεσαν με το σύγχρονο ζήτημα του προσφυγικού. Τέλος χάρισαν στον ομιλητή μια γλαστρούλα και ζωγραφιές που έκαναν για τον Σύλλογο «Ρίζες». Οι ζωγραφιές των παιδιών μετά τη συνάντηση αποτυπώνουν τις εντυπώσεις τους.

8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

Στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος που υλοποιείται στο σχολείο με τίτλο «Πρόσφυγες: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται» προσκλήθηκε ο Σύλλογος Μικρασιατών «Ρίζες» τον οποίο εκπροσώπησαν οι Δημήτρης Τσακιλτζής και Νίκος Καραμπουνιώτης. Μίλησαν στους μαθητές για τους πρόσφυγες του Χαλανδρίου, την περίοδο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το θέμα, ενώ προηγουμένως η καθηγήτριά τους Αθηνά Βορρίση, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Προγράμματος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και έγινε έτσι ο παραλληλισμός με την εποχή μας και τα γεγονότα που βιώνουμε σήμερα. Στη συνέχεια οι μαθητές γέμισαν τα σακίδια της δράσης «Υποστηρίζουμε το ταξίδι» με αντικείμενα πρώτης ανάγκης για τα παιδιά των προσφύγων.

3ο Δημοτικό Χαλανδρίου

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 19 Μαρτίου το προαύλιο του 3ου Δημοτικού Χαλανδρίου έγινε εργαστήρι αλληλεγγύης: οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους και δασκάλους του σχολείου ζύμωσαν κουλουράκια, που ψήθηκαν στο φούρνο της γειτονιάς και συσκευάστηκαν με κορδέλες και μηνύματα αγάπης για να παραδοθούν στα μικρά προσφυγόπουλα.

Ταυτόχρονα, άλλοι συμμαθητές τους έφτιαχναν ζωγραφιές και κολάζ με μηνύματα κατά του πολέμου, κατά του ρατσισμού, υπέρ της ειρήνης και συμπαράστασης στους πρόσφυγες, μηνύματα που συγκλονίζουν με τον αυθορμητισμό τους.

Η παρουσίαση άρχισε με μια συμβολική υποδοχή προσφύγων, όπου μητέρες του σχολείου, οι οποίες φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, υποδέχθηκαν μητέρες με παραδοσιακές φορεσιές της Μικράς Ασίας και τους προσέφεραν καλάθια με κουλούρια, θέλοντας να αναδείξουν την επικαιρότητα της προσφυγιάς και τη βούλησή τους να υποδεχθούν φιλόξενα και τους πρόσφυγες του σήμερα. Αξιόλογη συνεισφορά στη δράση αυτή ήταν η αφιλοκερδής προσφορά του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Π. Ζήση που διέθεσε, παραδοσιακές φορεσιές.

 halandri-kampania-piase-to-xeri-mou2Αμέσως μετά ο δήμαρχος χαιρέτισε την εκδήλωση, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων καλωσόρισε τους παριστάμενους και η παρουσίαση ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ακρίτας».

Στη συνέχεια η μαθήτρια της Β΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου Ιωάννα Βασίλιεφ διηγήθηκε την ιστορία της προγιαγιάς της, που έφτασε στο Χαλάνδρι από το Μελί της Ερυθραίας. Φανερά συγκινημένος απευθύνθηκε στα παιδιά και ο πρόεδρος του συνδέσμου Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», Νίκος Καραμπουρνιώτης, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις προσφυγικές μνήμες της γειτονιάς του Συνοικισμού Χαλανδρίου και το μήνυμα αλληλεγγύης που δίνουν σήμερα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Ειρήνη», ιστορία ενός προσφυγόπουλου και όλοι οι μαθητές παρέλαβαν μια αναμνηστική κονκάρδα, ενθύμιο της συμμετοχής τους στη δράση «Πιάσε το χέρι μου».

Όλοι όσοι βρεθήκαμε το Σάββατο, σε αυτή την κατάθεση ψυχής μαθητών, γονέων, δασκάλων και προσφυγικών συλλόγων, είχαμε την τύχη να συμμετάσχουμε σε μια γιορτή αλληλεγγύης και αισιοδοξίας που ανέδειξε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την αξία της συλλογικότητας καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς της γειτονιάς του Συνοικισμού με την προσφυγιά, τη μνήμη και την αλληλεγγύη.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου, από το πρωί, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, κατά τη διάρκεια της αγοράς χωρίς μεσάζοντες «Μαζί να τα Φάμε», το «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης» υλοποίησε τις παρακάτω δράσεις: Η Αργυρώ Μουντάκη, συγγραφέας, με αφορμή το βιβλίο «Το κορίτσι του Πέτρου», αφηγήθηκε μια ιστορία εφηβικής, αγνής αγάπης και σχολικών προστριβών και διενέξεων με πρωταγωνίστρια την Αλίσα, που δυσκολεύεται στη νέα της ζωή στην Ελλάδα, ενώ σε διαδραστικά παιχνίδια με τα παιδιά, τέθηκε το ερώτημα «Ποιος θα βρεθεί απέναντί της και ποιος πλάι της;».

Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου, με αφορμή το βιβλίο «Σκληρό καρύδι, μαλακή ψίχα» και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δημιούργησαν, σκέφτηκαν, και έπαιξαν παρέα με την Αϊσέ και τον αδερφό της.

Σε παράλληλη δράση με το ανοικτό εργαστήριο «Μηνύματα ελπίδας» και την ομάδα του «Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης», με τις εκπαιδευτικούς Σπυριδούλα Χρόνη και Άλκηστη Γεωργούλη και τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο, τα παιδιά έφτιαξαν δώρα και μετέφεραν μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας στα προσφυγόπουλα.

Στη δράση «Στηρίζουμε το ταξίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχουν 78 σχολεία με 14.166 μαθητές των Δήμων Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής – από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο – με στόχο να φτιάξουν σακίδια για τους συνομήλικούς τους πρόσφυγες. Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε από τους Δήμους Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας και σε αυτή έχουν ήδη συμμετάσχει 12.300 μαθητές.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet