Στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα ERASMUS+ συμμετέχει το 13ο Δημοτικό Χαλανδρίου
Κοινωνία

Στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα ERASMUS+ συμμετέχει το 13ο Δημοτικό Χαλανδρίου

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου τολμούν να αναπτύξουν αξίες και να προάγουν τη συνεργασία, την υπευθυνότητα, τη δημιουργικότητα, το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη, συμπράττοντας μαζί με άλλους μαθητές της Ευρώπης από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα ERASMUS+ (2015-2017) με θέμα «For a greener world: let the children act – Για έναν κόσμο πιο πράσινο: αφήστε τα παιδιά να δράσουν».

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων εργάζονται από κοινού για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος προτείνοντας παράλληλα ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο απευθύνει έκκληση για το περιβάλλον και συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το 2020.

Τα θέματα του προγράμματος για το σχολικό έτος 2015-2016 είναι βιοποικιλότητα, νερό, ενεργειακοί πόροι και για το σχολικό έτος 2016-2017 διαχείριση αποβλήτων, τρόφιμα, τοπική και παγκόσμια αλληλεγγύη.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες και δράσεις μέσα και έξω από τον χώρο του σχολείου. Για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων το σχολείο συνεργάστηκε με τοπικούς φορείς, καθώς και με τον Δήμο Χαλανδρίου.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015. Αφού προηγήθηκαν δύο συναντήσεις στη Γαλλία και στην Ισπανία όλων των αποστολών που συμμετέχουν, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου θα υποδεχθούν τους μαθητές και τους δασκάλους των σχολείων της σύμπραξης την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 και θα τους φιλοξενήσουν μέχρι την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 στις οικογένειές τους, στο σχολείο, στην πόλη του Χαλανδρίου και στον Νομό Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι φιλοξενούμενοι μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου θα πραγματοποιήσουν τις ακόλουθες εκπαιδευτικές επισκέψεις και δραστηριότητες που θα έχουν περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον:

  • Συνάντηση με τον δήμαρχο του Χαλανδρίου, τον αντιδήμαρχο Παιδείας, την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής στο δημαρχείο. Επίσκεψη στους κοινωνικούς θεσμούς. Χαιρετισμός του δημάρχου, δεξίωση, προσφορά δώρων στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Ξενάγηση στο Χαλάνδρι με στόχο τη γνωριμία της πόλη, του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορίας της.
    Μετάβαση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ξενάγηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην Ακρόπολη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Θησείο, στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα.
  • Μετάβαση στο Λαύριο και επίσκεψη στο Αιολικό Πάρκο της περιοχής, όπου θα παρακολουθήσουν περιβαλλοντικό πρόγραμμα και στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου και τον αρχαιολογικό χώρο.
  • Επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας με συμμετοχή στο περιβαλλοντικό μονοπάτι, το οποίο θα διεξαχθεί από τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.
  • Παρακολούθηση θεατρικών δρώμενων στο χώρο του σχολείου και συμμετοχή σε επιτραπέζια παιχνίδια από όλες τις χώρες με θέμα την «ενέργεια».

Μέσα από όλες αυτές τις κοινές δράσεις στόχος των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι να μοιραστούν με τους άλλους Ευρωπαίους γνώσεις, ιδέες, απόψεις, εμπειρίες και στο πλαίσιο αυτής της δημιουργικής προσπάθειας να αναπτυχθεί ουσιαστικός σεβασμός και αποδοχή των διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σχολείου, «η εμπειρία είναι πραγματικά αξιόλογη και τα αποτελέσματα θετικά και ουσιαστικά για τους μαθητές μας που ανοίγουν τους ορίζοντές τους, γνωρίζουν καινούργιους τόπους, διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και πολιτισμούς, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να συνεργάζονται και να εξασκούνται στην αγγλική γλώσσα. Ελπίζουμε ότι η παρουσία των εταίρων μας στην πόλη και το σχολείο μας να είναι πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και αντάξια του πνεύματος της φιλοξενίας που μας χαρακτηρίζει».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet