“Μπρα-ντε-φερ” Δήμου και καταστηματαρχών στον χώρο της διασκέδασης
Επιχειρήσεις – Αγορά

“Μπρα-ντε-φερ” Δήμου και καταστηματαρχών στον χώρο της διασκέδασης

«Ο υπερβολικός αριθμός των νυκτερινών κέντρων απαγορεύει την ύπαρξη πολυ-λειτουργικότητας στο κέντρο της πόλης. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει ο 20χρονος να έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει, αλλά να μπορεί και η νοικοκυρά να ψωνίσει από τον κρεοπώλη και από τον καταστηματάρχη, οι γονείς να πάνε τα παιδιά τους να παίξουν… Αυτό πλέον τείνει να εξαφανιστεί» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου, Κώστας Γερολυμάτος.

Αφορμή της παρέμβασής του το γεγονός ότι οι τρεις κανονιστικές πράξεις, με τις οποίες ρυθμίστηκαν πρόσφατα (Καταστηματάρχες και διοίκηση δεν τα… βρήκαν στη μουσική, Κανονισμοί λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) η χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και το ωράριο λειτουργίας των κέντρων και το «πάγωμα» για ένα χρόνο στην έκδοση νέων αδειών σε κορεσμένες περιοχές, «σκόνταψε» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία αρνήθηκε στον Δήμο το δικαίωμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο δήμος, επιμένοντας στην πολιτική του, προσέφυγε στη λεγόμενη ειδική επιτροπή του άρθρου 152 (του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, νόμος 3463/2006) της Περιφέρειας Αττικής, ενάντια στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Μέχρι να βγει η απόφαση δεν εκδίδονται νέες άδειες, κάτι που, όπως υποστηρίζει ο κ. Κ. Γερολυμάτος, «έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους, που μας απειλούν με μηνύσεις. Εμείς όμως δεν κάνουμε πίσω. Εάν δεν δικαιωθούμε από την Επιτροπή, θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Σημειώνει μάλιστα ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα «της ανοχής που επέδειξαν ορισμένοι σε φαινόμενα ανομίας», προσθέτοντας ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει ανοίξει διάλογο με τους ιδιοκτήτες των κέντρων ώστε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. «Κάποιοι δείχνουν κατανόηση και προθυμία για συνεργασία, άλλοι είναι αντίθετοι, καθώς έχουν συνηθίσει σε άλλη αντιμετώπιση» αναφέρει ο αντιδήμαρχος.

Η σημερινή κατάσταση στο κέντρο του Χαλανδρίου

Τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια εκατοντάδες νυχτερινά μαγαζιά έχουν ξεφυτρώσει σε κάθε δρόμο και πλατεία ή έχουν πάρει τη θέση εμπορικών καταστημάτων που έβαλαν λουκέτο εξαιτίας της κρίσης, μετατρέποντας την περιοχή αυτή των Βορείων Προαστίων από υπερτοπικό πόλο εμπορίου, σε νέο πόλο διασκέδασης.

Σε 50 οικοδομικά τετράγωνα του κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου συνωστίζονται 373 τέτοιοι χώροι, δηλαδή κατά μέσο όρο επτά με οκτώ καταστήματα σε κάθε τετράγωνο. Από αυτά, 188 είναι καταστήματα μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ψητοπωλεία, μεζεδοπωλεία, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία, club restaurant κ.λπ.) και 185 καταστήματα αναψυχής (καφετέριες, μπαρ, μπυραρίες), τα περισσότερα εκ των οποίων γειτνιάζουν με κατοικίες.

Για τους επισκέπτες είναι ιδανικός τόπος χαλάρωσης, διασκέδασης και διαφυγής από την καθημερινότητα. Για όσους κατοικούν, όμως, στις οδούς Αγίας Παρασκευής, Σωκράτους, Χαϊμαντά, Πεντέλης, Κολοκοτρώνη, Γκίνη, Γυφτοπούλου, Ανδρέα Παπανδρέου και Ιφικράτους, στη κεντρική πλατεία Ελευθερωτών και στους πεζόδρομους Ηρακλείου και Θουκυδίδου η κατάσταση είναι απελπιστική. Ιδιαίτερα τις Παρασκευές και τα Σάββατα, τις αργίες και τα καλοκαίρια, η περιοχή δέχεται την επίσκεψη περί των 10.000 θαμώνων.

Το αποτέλεσμα είναι τεράστιος κυκλοφοριακός φόρτος στους κεντρικούς δρόμους αλλά και στα στενά, ηχορρύπανση από την υψηλή ένταση της μουσικής, περιορισμός των ελεύθερων χώρων από αυθαίρετη επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, μεγάλος όγκος σκουπιδιών, ενώ δεν απουσιάζει η διακίνηση ναρκωτικών.

Το πρόβλημα ηχορρύπανσης απασχόλησε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σε πρόσφατη μελέτη του, διαπιστώθηκε ότι σε 30 σημεία του κέντρου, όπου έγιναν σχετικές μετρήσεις, τα επίπεδα θορύβου υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια.

Η υπερσυσσώρευση επισκεπτών προκαλεί συχνά προβλήματα στα δίκτυα κοινής ωφέλειας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις πολύωρες διακοπές ρεύματος πέρυσι, καθ’ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet