Όταν οι Δήμοι βρίσκουν στην αγορά φθηνότερα μοριακά τεστ από την Πολιτεία – Τα παραδείγματα των Δήμων Νεάπολης-Συκεών και Χαλανδρίου
Κοινωνία

Όταν οι Δήμοι βρίσκουν στην αγορά φθηνότερα μοριακά τεστ από την Πολιτεία – Τα παραδείγματα των Δήμων Νεάπολης-Συκεών και Χαλανδρίου

Έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το κόστος των μοριακών τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού (PCR) στη χώρα μας, καθώς η εκτίναξη των κρουσμάτων Covid-19 -πλην των άλλων- έχει… απογειώσει και το κόστος του οικογενειακού προϋπολογισμού, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που κάποιο μέλος μιας οικογένειας εντοπίζεται θετικό στον ιό.

Μάλιστα, εάν κάποιος προσθέσει σε αυτή την επιβάρυνση και τα rapid test, τα οποία είναι υποχρεωτικά ακόμη και για τους εμβολιασμένους σε ορισμένες περιπτώσεις, καταλαβαίνουμε ότι το πορτοφόλι των πολιτών αδειάζει ακόμη περισσότερο…

Ίσως αυτό να αντιλήφθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και προχώρησε στη επιβολή ανώτατης τιμής (πλαφόν) για τα μοριακά τεστ στα 47 ευρώ. Μια απόφαση, ωστόσο, που εξακολουθεί να δημιουργεί έντονες αντιδράσεις -και όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο- καθώς δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του σχετικού κόστους.

Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι έχουν καταφέρει να «κλείσουν» πολύ ελκυστικότερες τιμές στα μοριακά τεστ που προμηθεύονται για τους εργαζόμενους και τις κοινωνικές δομές τους, εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί τάχα η Πολιτεία να μην μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για το σύνολο των πολιτών.

Τα παραδείγματα των Δήμων Νεάπολης-Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και του Χαλανδρίου, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, είναι ενδεικτικά και ίσως να πρέπει να αποτελέσουν αφορμές προβληματισμού για τους αρμοδίους στην κεντρική διοίκηση…

Στα 27 ευρώ τα PCR test στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Σίμος Δανιηλίδης, καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της για το ύψος του πλαφόν στα μοριακά τεστ, το οποίο χαρακτηρίζει ως «υπέρογκο».

Ο κ. Δανιηλίδης στην παρέμβασή του σημειώνει:

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες πολύς λόγος γίνεται για το πλαφόν στην τιμή των μοριακών τεστ, θέλω να θέσω υπόψη της κοινωνίας, αλλά και της Πολιτείας, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που τοποθετούνται επί αυτού, την εμπειρία και τα δεδομένα του δικού μας Δήμου, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Από το καλοκαίρι του 2020 αρχίσαμε επίσημα, σύμφωνα πάντα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας, να διενεργούμε διαγωνισμούς-δημοπρασίες, τόσο ως Δήμος όσο και ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης-ΔΚΚΠΑ).

Αυτές οι δημοπρασίες επιφύλασσαν ευχάριστη έκπληξη. Όταν η ‘‘αγορά’’ και οι νόμοι του κέρδους, ίσως και της κερδοσκοπίας, το καλοκαίρι του 2020 έβγαζαν ως τιμή μονάδος τα 120 και 140 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ, με την πρώτη δημοπρασία που κάναμε τον Οκτώβριο του 2020 η τιμή με τον ανταγωνισμό κατέβηκε στα 40 ευρώ/τεστ.

Το καλοκαίρι του 2021, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο μήνα, ο Δήμος με τη δημοπρασία την οποία έκανε, και η οποία είναι σε ισχύ αυτή τη στιγμή, εξασφάλισε τιμή κόστους τα 29 ευρώ/μ.τ. Το δε ΝΠΔΔ (ΔΚΚΠΑ), στο οποίο υπάγονται τα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικοπρονοιακές Υπηρεσίες, που έχουν σχέση με την Τρίτη Ηλικία και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στις 1 Σεπτεμβρίου 2021 η τιμή την οποία έβγαλε ο διαγωνισμός είναι τα 27 €/μ.τ.

Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται κατ’ αρχήν πόσο χαμηλότερο είναι το κόστος αγοράς του μοριακού τεστ. Και βέβαια ο καθένας από μας μπορεί να υπολογίσει τα δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ενθυλάκωσαν πολύ μεγάλα συμφέροντα που διακινούν τα μοριακά τεστ.

Ως δήμαρχος, ως πολίτης, αλλά ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχα καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το όργιο κερδοσκοπίας το οποίο υπήρχε, και βέβαια είχα προτείνει συμφωνία του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου με τους εισαγωγείς αυτών των υλικών των τεστ, αλλά και των εργαστηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει παραχώρηση, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.

Και βέβαια το πλαφόν των 47 ευρώ, που εκ των υστέρων ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, όπως διαπιστώνεται από τις τιμές τις οποίες έχει επιτύχει ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, το ποσό των 47 ευρώ ανά μοριακό τεστ είναι υπέρογκο, τη στιγμή που εμείς ως Δήμος αυτή τη στιγμή έχουμε σύμβαση με 27 ευρώ/τ.μ.

Άρα, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα όχι μόνο να επανεξετάσει την απόφασή της για τον ορισμό του πλαφόν στα 47 ευρώ/μ.τ., αλλά να κινηθεί αποφασιστικά σε τιμή πολύ χαμηλότερη των 40 ευρώ, και να βάλει φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ πατάσσοντας την κερδοσκοπία. Το ιδανικότερο, ωστόσο, σε αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης».

Μοριακά τεστ με 25 ευρώ στο Χαλάνδρι

Από την πλευρά του, παρέμβαση επί του θέματος κάνει και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, ο οποίος αποκαλύπτει ότι ο Δήμος του έχει κατορθώσει να έρθει σε συμφωνία με ιδιωτικό εργαστήριο από το οποίο και έχει εξασφαλίσει μοριακά τεστ για τους εργαζομένους του στην τιμή των 25 ευρώ!

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Ρούσσος σημειώνει:

«Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την τιμή του μοριακού τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και για την επιβολή πλαφόν στα 47 ευρώ, που παρουσιάστηκε ως δήθεν μεγάλη παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά, ενημερώνω ότι ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ενεργή σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο για την ανίχνευση κορωνοϊού για τους υπαλλήλους του Δήμου με μοριακό τεστ στην τιμή των 25 ευρώ, από τον Μάιο του 2021.

Η τιμή αυτή επιβαρύνεται με 10 ευρώ εφόσον γίνεται μαζικά σε χώρο του Δήμου, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για κατ’ οίκον δειγματοληψία στην τιμή των 40 ευρώ.

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε πια ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το τεστ ελέγχου παρέχεται δωρεάν στις δομές υγείας…».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet