Οριστικά μείωση των αντικειμενικών αξιών στο Χαλάνδρι
Φωτογραφία: dikaiologitika.gr
Κοινωνία

Οριστικά μείωση των αντικειμενικών αξιών στο Χαλάνδρι

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και τελικά η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν σήμερα στο Χαλάνδρι, αποδεχόμενη ως πλήρως τεκμηριωμένο το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η δημοτική Αρχή, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Χαλανδρίου είναι μεταξύ των 12 δήμων που δικαιώθηκαν, από τους συνολικά 169 που είχαν υποβάλει ένσταση κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ισχύει από το 2022 και η οποία οδήγησε σε αδικαιολόγητη εκτίναξη των τιμών, έως και πάνω από 40% σε ορισμένες περιοχές της πόλης.

Μετά την αποδοχή των ενστάσεων, οι ιδιώτες εκτιμητές καλούνται έως τις 30 Ιουνίου να καταθέσουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τους νέους πίνακες με τις τιμές ζώνης.

Ο Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου, δήλωσε ότι «Η δικαίωση του δήμου Χαλανδρίου, ανάμεσα σε μόλις 5 δήμους της Αττικής αποδεικνύει την επάρκεια και τεχνική ωριμότητα της τεκμηρίωσης για την οποία αξιοποιήθηκαν δεκάδες στοιχεία από μεταβιβάσεις ακινήτων, απαλλοτριώσεις και αγορές του δήμου και ιδιωτών», προσθέτοντας ότι «ελαφρύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων – στο βαθμό φυσικά που θα υπάρξει ουσιαστική μείωση, σε πάνω από 20 φόρους και εισφορές, ενώ διατηρούνται ελαφρύνσεις και επιδόματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που με τεχνητό τρόπο θα τα στερούνταν».

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά «τα στελέχη της τεχνικής, οικονομικής και νομικής υπηρεσίας για την ουσιαστική, επίπονη και αποτελεσματική προσπάθεια».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αναιτιολόγητη αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν έφερε απολύτως κανένα θετικό αποτέλεσμα στην αγορά ακινήτων, όχι μόνο του Χαλανδρίου. Αντιθέτως, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, προκάλεσε:

  • Πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μεταβιβάσεων, στις γονικές παροχές, στις δωρεές, στις κληρονομιές ακινήτων κ.λπ.
  • Παράλογη εκτίναξη όλων των φορολογικών υποχρεώσεων που σχετίζονται με τα ακίνητα, από τον ΕΝΦΙΑ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μέχρι το Τέλος Εγγραφής στο Κτηματολόγιο και τις εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη στα σχέδια πόλεως.
  • Τεράστιες αδικίες στον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, με αποτέλεσμα πλήθος ευάλωτων νοικοκυριών να χάσει τα κοινωνικά επιδόματα, τα βοηθήματα και κάθε άλλη στήριξη από την πολιτεία.
  • Δυσκολία απόκτησης των αναγκαίων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων από το Δήμο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet