Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό 2021 του Δήμου
Πολιτική

Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό 2021 του Δήμου

«Η άρνηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου να ψηφίσει τον προϋπολογισμό 2021, δηλώνει την ουσιαστική διαφωνία της με την ασκούμενη πολιτική της διοίκησης Σίμου Ρούσσου (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία ευθυγραμμίζεται αυστηρά με τις κυβερνητικές επιδιώξεις να πληρώσουν δηλαδή πάλι οι εργαζόμενοι και οι μικροεπαγγελματίες, ώστε να υπάρχουν χρήματα για τραπεζίτες και πολυεθνικές», όπως αναφέρουν τα μέλη της.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑ.ΣΥ.) Χαλανδρίου σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση:

Τα μεγέθη του απολογισμού 2020 και του προϋπολογισμού 2021 φωνάζουν και δεν αφήνουν περιθώρια συσκότισης της ληστρικής επιδρομής στις τσέπες των Χαλανδραίων αλλά και στην παραγωγή μειωμένου έργου που αφορά τους πολλούς.

«Να τι πληρώσαμε το 2020»

Από τα συνολικά έσοδα του Δήμου που έφτασαν περίπου τα 47 εκατ. ευρώ η κρατική επιχορήγηση κυμάνθηκε γύρω στα 10 εκατ. ευρώ. Δεν κάλυψε δηλαδή ούτε τα έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού.

Οι Χαλανδραίοι λοιπόν παρ’ όλο που είχαν πληρώσει φόρο εισοδήματος για κάλυψη αναγκών (Παιδεία, Υγεία, Ασφάλεια κ.λπ.) ξαναπλήρωσαν στον Δήμο τα υπόλοιπα και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο ελάφρυνσης ανάλογα με τα έσοδά τους.

Ο Δήμος εισπράττει περίπου 26 φόρους και τέλη (καθαριότητας, φωτισμού, νεκροταφείου, τροφεία κ.λπ).

Τώρα για το 2021, η διοίκηση Ρούσσου, εν μέσω πανδημίας, προϋπολογίζει να εισπράξει 81 εκατ. ευρώ από τους μισοκατεστραμένους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους σε παύση.

«Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αποκαλυπτική…»

Η μεν διοίκηση Ρούσσου (ΣΥΡΙΖΑ) όχι μόνο δεν δυσανασχέτησε από την απαράδεκτα χαμηλή κρατική επιχορήγηση αλλά στην εισηγητική της έκθεση ανέφερε ότι επιδίωξή της είναι να γίνει ο Δήμος αυτόνομος δηλαδή να μην παίρνει καθόλου χρήματα από το κράτος και «να προγραμματίζει τις οικονομικές του υποχρεώσεις με βάση τοπικά έσοδα (σελ. 39 εισηγητικής προϋπολογισμού)».

Η δε παρατάξεις της Ν.Δ. (Κουράση, Κρανίδη, Βάσσιου) συναγωνίζονταν επίσης ποιος θα γλιτώσει το κράτος από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί την τοπική Διοίκηση και ανέπτυξαν ποικίλες θεωρίες (παράταξη Κρανίδη) για τον περίφημο δείκτη αυτονομίας (βλέπε φοροληστείας). Υποκριτικά όμως αυτές οι παρατάξεις καταψήφισαν τον προϋπολογισμό μάλλον για να παραστήσουν την αντιπολίτευση αφού είναι δύσκολο να διαχωριστούν από τη διοίκηση μια που συμφωνούν με την πολιτική της. Έτσι και αλλιώς η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει ποιο πιστά και από αυτούς την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Πώς όμως «αξιοποιήθηκαν» τα 47 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν οι Χαλανδραίοι… Ο απολογισμός -δηλαδή τα πραγματικά ποσά που δαπανήθηκαν- αποκαλύπτουν την πραγματικότητα για τη διοίκηση του Δήμου που:

  • Όφειλε να θωρακίσει την πόλη μας από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμούς, φωτιές κλπ), όμως κατά ομολογία της διοίκησης, σχεδόν το μισό Χαλάνδρι δεν έχει αντιπλημμυρική προστασία. Τα δημόσια κτήρια ειδικά τα σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ δεν έχουν ελεγχθεί για σεισμό. Για δε την προστασία της Ρεματιάς και την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) δεν γίνεται κουβέντα. Την ίδια μοίρα έχει το ρέμα στην οδό Σαρανταπόρου και η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην οδό Κόδρου.
  • Όφειλε να εξασφαλίσει σχολική στέγη ιδιόκτητη, σύγχρονη και επαρκή για κάθε γειτονιά όμως γι‘ αυτό δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ.
  • Όφειλε να εξασφαλίσει ασφαλές οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια χωρίς παγίδες και πλήρη φωτισμό της πόλης.
  • Όφειλε να διεκδικήσει προσλήψεις αναγκαίου μόνιμου προσωπικού ώστε να μην εκχωρούνται σε ιδιώτες υπηρεσίες του Δήμου.

«Όλα αυτά έμειναν στα χαρτιά»

Δεν προχώρησαν και οι αριθμοί λένε την αλήθεια… Η υπηρεσία Τεχνικών Έργων για το 2020 είχε προϋπολογισμό 8.781.403,46 ευρώ και πραγματοποίησε έργα αξίας 2.161.570,52 ευρώ ποσοστό υλοποίησης… «επιτυχίας» ούτε 25%.

Για το 2021 η διοίκηση προϋπολογίζει 9 εκατ. ευρώ και εγγράφει διάφορα έργα για να καθησυχάζει τους Χαλανδραίους ακολουθώντας το δόγμα «άμα τάζεις δεν φτωχαίνεις, άμα δίνεις φτωχαίνεις».

«Η ΛΑ.ΣΥ. συνεχίζει να διεκδικεί μαζί με τον λαό»

  1. Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και όλα τα μέσα.
  2. Ουσιαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών. Αύξηση της δημοτικής φορολογίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για μικροχρέη στον Δήμο.
  3. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία. Ανέγερση νέων σχολείων και νηπιαγωγείων.
  4. Βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με το απαραίτητο προσωπικό.
  5. Τη δωρεάν πρόσβαση για όλους στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα του Δήμου.
  6. Την ενίσχυση από το κράτος των δομών υγείας και πρόνοιας στην πόλη μας.
  7. Την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση των γειτονιών μας.
  8. Την αναβάθμιση και επέκταση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου σε κάθε γειτονιά.
  9. Την πλήρη εφαρμογή του ΠΔ για την προστασία της Ρεματιάς, την άμεση ολοκλήρωση της ένταξης της περιοχής Πεύκο-Πολίτη στο σχέδιο.
  10. Την κινητοποίηση για ακύρωση των σχεδίων για τη λειτουργία καζίνο στο κτήμα Δηλαβέρη.
  11. Τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των μικροεπαγγελματιών και των εργαζομένων από τις οικονομικές συνέπειες της Covid-19.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet