Γιώργος Θωμάς: Αριστερά & οι ελαστικές σχέσεις εργασίας
Πολιτική

Γιώργος Θωμάς: Αριστερά & οι ελαστικές σχέσεις εργασίας

Με παρέμβασή της ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι η Πόλη μας, Γιώργος Θωμάς, καταγγέλλει ότι στον Δήμο Χαλανδρίου «κατά παρέκκλιση των νοµίµων αµοιβών που ̟προβλέ̟πονται α̟πό την Εθνική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συµβάσεις» και  «χωρίς να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νοµοθεσίας».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Τον Νοέμβριο του 2014, με αφορμή συνάντηση 10 δημάρχων της Αττικής, είχα κάνει την παρακάτω ανακοίνωση:

«…Tο ερώτημα είναι ξεκάθαρο. Θα δεχθούν οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι στους Δήμους τους να απασχοληθούν εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μισθό 420 ευρώ, νομιμοποιώντας έτσι ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στο Δημόσιο;

Γιατί από την ανακοίνωση των δημάρχων δεν προκύπτει ξεκάθαρα. H καταγγελία δεν αρκεί. Ο ΟΑΕΔ ήδη προχωρεί την διαδικασία. Σύμφωνα με την κατανομή π.χ. στον Δήμο Χαλανδρίου θα απασχοληθούν (προσέξτε: όχι εργασθούν) 190  άτομα. Θεωρώ ότι ο Δήμος Χαλανδρίου και όλοι οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε ξεκάθαρη δήλωση τώρα. Δεν είναι σωστό κάποιοι άνεργοι να δηλώσουν τον Δήμο προτίμησής τους και στη συνέχεια ο Δήμος να μην τους αποδεχθεί και ετσι να μείνουν εκτός  προγράμματος. Και  ελπίζω να μην χρησιμοποιηθούν οι άνεργοι για νομιμοποίησή εκ μέρους των  Δήμων αυτού του  άθλιου καθεστώτος…».

Μετά από λίγες μέρες έθεσα το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησα να αποφασίσει το Σώμα εάν θα δεχθεί «απασχολούμενους» με αυτό το άθλιο καθεστώς. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε τη συζήτηση.

Οι 190 «απασχολούμενοι»πενταμηνίτες πληροφορούμαι ότι, εντός των ημερών, θα έρθουν στον Δήμο για «απασχόληση», και η δημοτική αρχή θα έχει αντιμετωπίσει τις ανάγκες σε προσωπικό, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη  για εργασία κάποιων νέων ανθρώπων, καταπατώντας όμως κάθε έννοια εργατικού δικαίου.

Δείτε τώρα στη συνέχεια την ανάλγητη προκήρυξη του ΟΑΕΔ (2-4-2015 – κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρακαλώ), την οποία ο Δήμος  Χαλανδρίου, με την αποδοχή του προγράμματος, έρχεται να νομιμοποιήσει.

Προκήρυξη ΟΑΕΔ

(ΒΛΕΠΕ  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  ΣΕΛ. 22)

http://www.oaed.gr/images/APASXOLHSH/KOINVFELES2015A/diayageia.pdf

ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ας δούμε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις (4-9-2014): 

«Το συγκεκριμένο νεοφιλελεύθερο μνημονιακό εργασιακό μοντέλο πρέπει να τερματιστεί. Γι΄ αυτό τον λόγο επιβάλλεται να καταργηθούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις απελευθέρωσης των ελαστικών μορφών εργασίας, είτε εισάγονται για πρώτη φορά στα πλαίσια των μνημονίων, είτε όχι». (www.syriza.gr/theseis/pros_diavoulefsi_ergasiakes_sxeseis.doc)

Αλλά και  σχετική αρθρογραφία: iskra (17-11-2014)

ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18515:gkitakos-elastikes&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Εμείς πιστεύουμε ότι η αποδοχή των προγραμμάτων με αυτού του είδους το εργασιακό καθεστώς αποτελεί τεράστιο λάθος για την αριστερά και θεσμικό πισωγύρισμα στην προστασία των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Οι όποιες υπαρκτές ανάγκες σε προσωπικό της  Τ.Α. δεν δικαιολογούν την αποδοχή της πιο εξευτελιστικής μορφής εργασίας που υπάρχει.

 Ίσα ίσα που η κάλυψη – εξυπηρέτηση των όποιων υπαρκτών αναγκών, η οποία έχει ως συνέπεια το κοινωνικό όφελος για τους Δημότες και το πολιτικό όφελος για τη δημοτική αρχή, καθιστά την εφαρμογή του προγράμματος περισσότερο  απαράδεκτη,  γιατί αναδεικνύει μια λογική άθλιας εκμετάλλευσης εργαζομένων χάριν του οφέλους (κοινωνικού και πολιτικού).

Η λογική  αυτή υπηρετήθηκε πιστά όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις  κυβερνήσεις και την Τ.Α. με το επιχείρημα «τι να κάνουμε; είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε ένα κομμάτι ψωμί» ή « τι να κάνουμε; μας πνίγουν οι ανάγκες της πόλης μας», αφήνοντας έτσι κατά μέρος το βασικό αίτημα για προσλήψεις προσωπικού ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και σύμφωνα με τις διαδικασίες  του ΑΣΕΠ.

Άλλωστε η πρόσληψη των πενταμηνιτών εξυπηρετεί πάντα και τις δικές τους ρουσφετολογικές, εκτός των άλλων, επιδιώξεις. 

Διαπιστώνουμε όμως ότι  η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου, αλλά δυστυχώς και η πλειοψηφία των νέων δημοτικών διοικήσεων, υιοθετώντας πολύ εύκολα και γρήγορα την ίδια λογική, σπεύδουν να δώσουν ιδεολογικό και πολιτικό άλλοθι στην  εικονική μείωση της ανεργίας που επιδιώκει η κυβέρνηση και η Ε.Ε., αλλά και στην εξυπηρέτηση ενός  ιδεολογικού και πολιτικού συστήματος που επιθυμεί την καθιέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των πιο εξευτελιστικών και υπερεκμεταλευτικών μορφών εργασίας που υπάρχουν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet