Η προσαγωγή, η σύλληψη, τα πολιτικά μηνύματα και η επόμενη μέρα – Συνέντευξη Τύπου Σωτήρη Λαπιέρη
Video

Η προσαγωγή, η σύλληψη, τα πολιτικά μηνύματα και η επόμενη μέρα – Συνέντευξη Τύπου Σωτήρη Λαπιέρη

Την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλάνδρι Ενάντια, δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαπιέρης δέχθηκε απρόκλητη, όπως αναφέρει ο ίδιος, επίθεση από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια πορείας κατά της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης και προσήχθη βιαίως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ). Μαζί του προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ άλλα 14 άτομα, κάποια εκ των οποίων συμμετείχαν στη δεύτερη συγκέντρωση που βρισκόταν σε εξέλιξη και αφορούσε τον μέχρι πρότινος απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη.

Τελικώς, για τους τέσσερις εκ των συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Λαπιέρης, η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη, με τη δίκη να έχει προσδιοριστεί για την Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Ενόψει της συγκεκριμένης εκδίκασης, αλλά και για να δοθεί μια συνολική ενημέρωση για το τι συνέβη τη συγκεκριμένη μέρα στο κέντρο της Αθήνας, ο Σωτήρης Λαπιέρης παραχώρησε την Τετάρτη 3 Αυγούστου συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο παλαιό δημαρχείο Χαλανδρίου. Μαζί του ήταν οι συνήγοροί του, ο δημοσιογράφος Θάνος Καμήλαλης και ο συντονιστής Κ.Ε. ΜΕΡΑ25 Κώστας Ντάσκας, ενώ τη συνέντευξη συντόνιζε η δικηγόρος Αναστασία Σπυροπούλου. Όλοι οι προαναφερόμενοι ήταν παρόντες στην επεισοδιακή, όπως εξελίχθηκε, συγκέντρωση.

Επίσης, στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου βρέθηκαν αρκετοί αιρετοί, μεταξύ των οποίων οι αντιδήμαρχοι Χαλανδρίου Σέργιος Γκάκας, Ιωάννα Αθανασάτου, Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, ο δημοτικός σύμβουλος Γεράσιμος Λυμπεράτος, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου Λούλα Καρατζά και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δίκτυο Πολιτών Παπάγου – Χολαργού Περικλής Ζήκας.     

Τέλος, στη συνέντευξη συμμετείχαν η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Συνήγορο του Πολίτη (σ.σ. ο Σωτ. Λαπιέρης είναι μέλος του Δ.Σ. του εν λόγω Συλλόγου) Χαρίκλεια Αθανασοπούλου και ο Πάνος Πάλιουρας από το Δ.Σ. της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Στην αρχική εισήγησή του ο δημοτικός σύμβουλος Σωτ. Λαπιέρης αναφέρθηκε στο ιστορικό του συμβάντος, εστιάζοντας στην προκλητική στάση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες -όπως είπε- επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν επεισόδια και όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό, προχώρησαν σε απρόκλητη επίθεση κατά των συγκεντρωμένων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα των διαμαρτυριών του για την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, ενώ εν συνεχεία χαρακτήρισε ως «στημένο» το κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε και το οποίο είχε ως μόνο στόχο να δικαιολογήσει τη βία που ασκήθηκε εναντίον του.

Ο κ. Λαπιέρης απέδωσε την αστυνομική βία σε μία γενικότερη πολιτική φιλοσοφία της παρούσας κυβέρνησης, η οποία -σύμφωνα με τον ίδιο- επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροί του αναφέρθηκαν στα όσα μεσολάβησαν μετά την προσαγωγή των συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ, στο περιεχόμενο του κατηγορητηρίου, αλλά και στο υλικό των βίντεο που υπάρχει και το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ενόρκως κατέθεσαν τα αστυνομικά όργανα. Ειδικότερα, όπως σημείωσαν, η άσκηση βίας ήταν μονόπλευρη και σε καμία περίπτωση δεν προήλθε από τον δημοτικό σύμβουλο Χαλανδρίου.

Ο δημοσιογράφος Θ. Καμήλαλης έκανε λόγο για «επαναλαμβανόμενα μοτίβα» από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων στη διάρκεια ανάλογων συγκεντρώσεων, που έχουν ως στόχο -πλην των διαδηλωτών- δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, δικηγόρους, ακόμη και βουλευτές. Όπως σημείωσε, πίσω από όλα αυτά κρύβονται πολιτικές εντολές, που θέλουν «να επιβάλλουν τον φόβο» και να εμποδίσουν την έκφραση οποιασδήποτε μορφής διαμαρτυρίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση και του συντονιστή της Κ.Ε. ΜΕΡΑ25, ο οποίος μάλιστα μίλησε για «σταδιακή συνταγματική εκτροπή», προκειμένου -μέσω της διασποράς του φόβου- να στηθεί ένα προληπτικό ανάχωμα στην κοινωνική έκρηξη που αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της δικηγόρου Αν. Σπυροπούλου, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη βίαιη αντιμετώπιση που είχε από τους άνδρες των ΜΑΤ, παρά το γεγονός ότι κρατούσε ψηλά την ταυτότητά της και δήλωνε επανειλημμένως την ιδιότητά της.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Ι. Αθανασάτου υποστήριξε ότι ο Σωτ. Λαπιέρης «τιμωρήθηκε» επειδή προσπάθησε, επικαλούμενος τη θεσμική ιδιότητά του, να προστατεύσει τους άλλους διαδηλωτές, ενώ σχολιάζοντας τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών από άνδρες των ΜΑΤ σημείωσε ότι αυτό «αναβιώνει μετεμφυλιακές πρακτικές».

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λ. Καρατζά είπε ότι πολλές φορές το θέμα είναι στο μυαλό του υποταγμένου και όχι στην ισχύ του εξουσιαστή, θεώρησε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τη μεγάλη αντίδραση που έρχεται, ενώ υποστήριξε πως ό,τι είναι να διεκδικηθεί θα διεκδικηθεί στους δρόμους.

Τέλος, εκ μέρους τόσο του Συλλόγου Εργαζομένων στον Συνήγορο του Πολίτη, όσο και της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, οι παρεμβαίνοντας αναφέρθηκαν στο ύφος και τον χαρακτήρα του Σωτ. Λαπιέρη, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στην περιπέτεια που περνά.

Σχεδόν το σύνολο των ομιλητών υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί δυναμικό «παρών» στην εκδίκαση της υπόθεσης στις 12 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το μέσον του πλέον καλοκαιρινού μήνα, περίοδος όπου οι περισσότεροι απουσιάζουν για τις θερινές διακοπές τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet