Πρόταση Χαλάνδρι Ενάντια για διασφάλιση ισότιμης συμμετοχής στις εκλογές
Πολιτική

Πρόταση Χαλάνδρι Ενάντια για διασφάλιση ισότιμης συμμετοχής στις εκλογές

Πρόταση προς τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Χαλανδρίου για τη διασφάλιση ισότιμης συμμετοχής στις εκλογές και για την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση της πόλης κάνει ο δημοτικός συνδυασμός Χαλάνδρι Ενάντια.

Συγκεκριμένα, κάνει την ακόλουθη πρόταση:

Το σημερινό εκλογικό θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών θέτει σημαντικά εμπόδια στην πλατιά συμμετοχή των πολιτών και στην έκφραση των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στην κοινωνία.

Το ύψος του παραβόλου των 50 ευρώ, η απουσία ατέλειας χάρτου για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων, το όριο των 41 υποψηφίων για συγκρότηση ψηφοδελτίου (λες και πρόκειται να καταληφθεί από έναν συνδυασμό το 100% του Δ.Σ.), καθώς και η ανελαστική ποσόστωση φύλου του 40%, αποτελούν συνδυαζόμενα πολύ σημαντικά προσκόμματα που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος συνδυασμός εάν θέλει να κατέβει στις εκλογές. Ειδικά το ατομικό παράβολο των 50 ευρώ για τους υποψηφίους είναι πολύ συχνά απαγορευτικό, για νέους εργαζόμενους που εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας, για ανέργους, χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και φοιτητές. Επιπλέον, η εκτύπωση των ψηφοδελτίων αποτελεί το βασικό έξοδο ενός εκλογικού συνδυασμού και η απουσία ατέλειας χάρτου το καθιστά δυσβάστακτο.

Τα παραπάνω έξοδα συναρτούν αντικειμενικά την προβολή των θέσεων των δημοτικών παρατάξεων, με τα ποσά που θα δαπανήσουν. Είναι αυτονόητο ότι συνδυασμοί, όπως η Πρωτοβουλία Χαλάνδρι Ενάντια, που δεν εξαρτούν την ύπαρξη τους ούτε από κομματικές χρηματοδοτήσεις, ούτε από εισφορές (εμφανείς και αφανείς) «γενναιόδωρων φίλων και υποστηρικτών» μπαίνουν σε έναν αγώνα δρόμου από μειονεκτική θέση. Ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να μετατραπεί η προεκλογικός διάλογος από διαπάλη θέσεων για την πόλη και το μέλλον της, σε διαγκωνισμό για το πιο φαντεζί προεκλογικό υλικό, για το πιο λουξ περίπτερο, για τις πιο πολλές αφίσες.

Δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε πλέον ως δεδομένο ότι όποιος έχει πιο πολλά λεφτά έχει αντικειμενικό πλεονέκτημα στις εκλογές, λόγω μεγαλύτερης δυνατότητας προβολής. Οι δημοτικές εκλογές, που είναι αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και σε πιο περιορισμένη χωρική ενότητα, θα έπρεπε να είναι οι εκλογές που θα επέτρεπαν την πιο μαζική συμμετοχή των κατοίκων, όχι μόνο με τον ρόλο του υποψηφίου, αλλά και με το ρόλο του πολίτη: συζητώντας τις διαφορετικές απόψεις για την πόλη και το μέλλον της, παράγοντας θέσεις και προτάσεις στη βάση πραγματικών επιδίκων για την πόλη και έχοντας τη δυνατότητα επιλογής όχι απλά στη βάση διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά απόψεων, θέσεων και προτάσεων.

Αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο ότι η προεκλογική περίοδος διεξάγεται με όρους ανισοτιμίας: free press εφημερίδες, που ζουν από τις διαφημίσεις των δήμων και επιχειρήσεων και διαμορφώνουν την ύλη τους ανάλογα με το πλήθος των διαφημίσεων που λαμβάνουν από τον καθένα, δεκάδες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που μοιράζουν τις ατομικές τους κάρτες σε γνωστούς και φίλους, χωρίς καν να ξέρουν τους συνυποψήφιους του συνδυασμού τους, πιθανόν ούτε και τις θέσεις που πρεσβεύει ο επικεφαλής, καταιγισμός διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χαρούμενους, χαμογελαστούς υποψηφίους που δεν προβάλουν θέσεις και προτάσεις αλλά την αναγνωσιμότητα τους και τον κύκλο τους, καλλιτέχνες, celebrities και αθλητές που εμφανίζονται σαν διάττοντες αστέρες στις εκλογές, για να εξαφανιστούν αμέσως μετά από αυτές κ.λπ.

Σε όλα αυτά πρέπει να μπει ένα φρένο. Φρένο επίσης πρέπει να μπει και στην αφισορύπανση των εκλογών. Με τρόπο όμως που θα διασφαλίζει ότι ο περιορισμός της αφισοκόλλησης δεν θα υποσκάπτει την παρουσία όσων δεν έχουν την δυνατότητα και τις «άκρες» να προβάλλουν με άλλα μέσα τις θέσεις τους.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:

  1. Να παραχωρηθούν από τον Δήμο τα διάφορα κιόσκια που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις στην πλατεία, προς τις δημοτικές παρατάξεις για χρήση εκλογικών περιπτέρων.
  2. Να εγκατασταθούν σταθερά  μεταλλικά πλαίσια σε χώρους που θα καλύπτουν όλη την πόλη (τουλάχιστον στις πλατείες) και να κατανεμηθούν ισότιμα στις δημοτικές παρατάξεις ώστε να κολλούν εκεί τις αφίσες τους. Εάν αυτό κρίνεται τεχνικά δύσκολο, να δοθούν σε κάθε παράταξη 50 ξύλινα πλαίσια για αφισοκόλληση, που θα επιτελέσουν τον ίδιο σκοπό.
  3. Την πληρωμή από τον Δήμο του τέλους χάρτου για τα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων (όπως ίσχυε και παλαιότερα).
  4. Ανοικτή δημόσια συζήτηση στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου με συμμετοχή όλων των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών.

Επιπλέον αυτών θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα να συμφωνίας όλων των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών πάνω σε άλλες δυο προτάσεις:

  1. Συναπόφαση όλων των υποψήφιων συνδυασμών για μη χρήση των θέσεων προβολής σε στάσεις λεωφορείων.
  2. Δέσμευση όλων των παρατάξεων για την συμβολή τους μετεκλογικά στην «ελάφρυνση» της όποιας ρύπανσης προκαλέσουν με υλικό τους.

Κατανοούμε όμως ότι οι δύο αυτές προτάσεις, ακόμα κι αν συμφωνηθούν, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να δεσμεύσουν τους συνδυασμούς, πέρα από τον λόγο τους. Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα τα υλοποιήσουμε και τα δύο.

Θεωρούμε ότι τα παραπάνω αποτελούν κοινή λογική. Μας φαίνεται πολύ δύσκολο να διαφωνήσει όχι απλά ο οποιοσδήποτε υποψήφιος, αλλά ο οποιοσδήποτε πολίτης που ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία στην πόλη και την περιορισμό της επιβάρυνση που προκαλείται από το προεκλογικό υλικό.

Η αποδοχή των παραπάνω προτάσεων, αποτελεί κατά τη γνώμη μας, ελάχιστο δημοκρατικό εχέγγυο για τη διασφάλιση μιας πραγματικά ισότιμης προεκλογικής περιόδου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet