Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου για τη στήριξη των προσφύγων
Πολιτική

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου για τη στήριξη των προσφύγων

Σε ψήφισμα στήριξης των προσφύγων προέβη το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου σε συνεδρίασή του που διεξήχθη την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής τραγωδία: Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από περιοχές όπου μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα δουλεμπόρων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασωθούν και να βρουν καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν από επιλογή αλλά από ανάγκη, εξαιτίας είτε της φτώχειας είτε των πολεμικών συγκρούσεων.

Είναι πρόκληση η Ε.Ε. να προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις ευθύνες της! Την ώρα, που χιλιάδες πρόσφυγες πνίγονται στα νερά της Μεσογείου, οι αποφάσεις των υπουργών της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, οδηγούν σε μεγαλύτερο κλείσιμο των συνόρων με τη στρατιωτικοποίηση της φύλαξής τους. Η Ε.Ε,, αντί να δεχθεί τους πρόσφυγες, τους κηρύσσει τον πόλεμο οδηγώντας τους έτσι να ρισκάρουν ακόμη περισσότερο τις ζωές τους για να περάσουν στην Ευρώπη. Η «κατανομή 120.000» είναι το πρόσχημα για να εγκατασταθούν σκληροί και άκαρδοι μηχανισμοί «καταγραφής» από τη FRONTEX και τις αστυνομικές αρχές, ώστε τελικά να μπλοκαριστεί το πέρασμά τους. Η ρατσιστική εκστρατεία κλιμακώνεται ενώ ταυτόχρονα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο παρελθόν και σήμερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εξέθρεψαν και φούντωσαν την εμπόλεμη σύρραξη.

Από την πλευρά μας θεωρούμε, τουλάχιστον, απάνθρωπο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να θεωρούνται παράνομοι και να μην τους παρέχονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ζωής και επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα να γίνονται θύματα φασιστικών ή ρατσιστικών επιθέσεων.

Απαιτούμε από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες. Να πέσει ο φράχτης στον Έβρο. Να φύγει η FRONTEX. Να κλείσει η Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Απαιτούμε την άμεση στέγαση όλων όσοι κατασκηνώνουν σε πλατείες. Να δημιουργηθούν άμεσα υποδομές για στέγαση, σίτιση και περίθαλψη όλων των προσφύγων, με άμεση πρόσληψη προσωπικού σε δήμους και περιφέρειες.

Ο Δήμος Χαλανδρίου ήδη φιλοξένησε, αποδεικνύοντας την αλληλεγγύη του, Σύρους πρόσφυγες. Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τον αγώνα τους και θα συμβάλλουμε στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους για να ζουν αξιοπρεπώς. Στηρίζουμε όλες τις κινήσεις αλληλεγγύης, όπως αυτές που έχουν γίνει και στο Χαλάνδρι, για τη συλλογή βασικών αγαθών για τις οικογένειες προσφύγων. Παράλληλα καλούμε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Αγωνιζόμαστε για να βρεθεί μια μόνιμη λύση για τους ανθρώπους αυτούς. Να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα πολέμου και να ενταχθούν ομαλά, εφ΄ όσον το επιθυμούν, σε όποια κοινωνία επιλέξουν. Ταυτόχρονα ζητάμε από όλους τους αρμόδιους φορείς χρηματικές επιχορηγήσεις για τους δήμους ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορέσει να ανταποκριθεί.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet