Έκδοση της ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου για τη συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση
Πολιτισμός

Έκδοση της ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου για τη συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων (ΔΕΠΙΣ) Χαλανδρίου ενημερώνει το κοινό περί έκδοσης βιβλίου το οποίο πραγματεύεται τη συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το βιβλίο δεν πωλείται, ενώ την έρευνα και την επιμέλεια των κειμένων, ανέλαβε η Ευγενία Κατούφα.

Περισσότερες πληροφορίες στον τηλ. αριθμό: 6972409356 (Ευγενία Κατούφα).

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τη δημιουργό του

Καθώς «η ιστορία είναι γραμμένη από άντρες για άντρες», ο ουσιαστικός ρόλος των γυναικών στον αγώνα της παλιγγενεσίας παραμένει ένα μεγάλο μυστικό. Οι ιστορικοί και οι αγωνιστές στα απομνημονεύματά τους έχουν αναφέρει ελάχιστα -αν δεν έχουν αποσιωπήσει- τη συμβολή των γυναικών στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, που προλογίζει το βιβλίο, «οι γυναίκες επιστράτευσαν την αντοχή, την αξιοπρέπεια, την περηφάνεια, την καρτερία, την εφευρετικότητα, το πείσμα και τη γενναιότητά τους σε κάθε περίσταση και στιγμή, αλλά τα έργα τους παρέμειναν σιωπηλά, δύσκολα ανιχνεύσιμα και εξ αυτού συχνά μη καταγεγραμμένα…».

Αναζητώντας πληροφορίες γι’ αυτές τις γυναίκες και τον τρόπο να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, ερεύνησα δεκάδες βιβλία ιστορικών και απομνημονεύματα αγωνιστών και άλλα αρχεία, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αποτύπωσα τα ευρήματά μου σε αυτό το βιβλίο.

Στις σελίδες του θα διαβάσετε ότι οι γυναίκες επέδειξαν αξιοθαύμαστο ηρωισμό και πολλές πράξεις τους είχαν καθοριστικό αποτέλεσμα για την επανάσταση. Οι μητέρες μεγάλωναν τα παιδιά τους με την εντολή να πολεμήσουν για να ελευθερωθούν, διατήρησαν τη γλώσσα, τα έθιμα, την πίστη και κυρίως τη συνείδηση ότι η δουλεία δεν είναι πεπρωμένο. Όταν άρχισε η επανάσταση, εργάστηκαν για τον εφοδιασμό των αγωνιστών με τροφές, νερό και πυρομαχικά, οργάνωσαν εράνους ή πρόσφεραν χρήματα και κοσμήματα για να αγοραστεί οπλισμός,  στρατολόγησαν και συντήρησαν σώματα ενόπλων, περιέθαλψαν πρόσφυγες και τραυματίες, άσκησαν ρόλο κατασκόπου και διαπραγματευτή και πολλές σήκωσαν τα όπλα κατά του εχθρού συμβάλλοντας ουσιαστικά στη νίκη.

Τα κείμενα του βιβλίου εμπλουτίζουν δεκάδες εικόνες από μουσεία, πινακοθήκες, περιοδικά, δημόσια και ιδιωτικά αρχεία.  

Θα ήταν τιμή μου να το διαβάσετε και να συμβάλλετε στην αποκατάσταση αυτής της κρυμμένης αλήθειας, αλλά και στην απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet