«Διαβατήριο Πράσινο Κουμπί» στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου
Πολιτισμός

«Διαβατήριο Πράσινο Κουμπί» στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου

Η παράσταση «Διαβατήριο Πράσινο Κουμπί» ανεβαίνει το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαΐου 2017 στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «FAIDRA».

Μια γυναίκα πρόσφυγας από τη Βουλγαρία περνά τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσω Τουρκίας και δύο Έλληνες συνοριοφύλακες τη συλλαμβάνουν. Παρά την εμφανή ταλαιπωρία της, οι συνοριοφύλακες της περνούν χειροπέδες και την ανακρίνουν. Μέσα από την ανάκριση, τους διηγείται όλη την ιστορία της σχετικά με το πώς έφτασε μέχρι τον Έβρο μαζί με άλλους. Στη διάρκεια της αφήγησης οι συνοριοφύλακες συνειδητοποιούν ότι όλο της το βιός είναι ένα σωρό κασέτες, που τις έχει δεμένες πάνω της. Γιατί όμως; Επειδή η ίδια δεν γράφει ημερολόγιο ούτε τραβάει φωτογραφίες. Οι αναμνήσεις της από τον τόπο της είναι ακουστικές. Όλες γραμμένες σε κασέτες. Τις οποίες τις βάζει να τις ακούσουν οι συνοριοφύλακες, αλλά κυρίως για να τις ακούσει η ίδια. Έτσι, όλες οι ιστορίες της, δικές της ή άλλων, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας.

Η παράσταση πραγματεύεται την προσφυγιά, τη μετανάστευση και τον άγριο αποχωρισμό από την οικογένεια, από τον Β΄  Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Αποτελεί το αποτέλεσμα μιας πανευρωπαϊκής παραγωγής με τη συμμετοχή έξι χωρών και επτά θεατρικών-πολιτιστικών οργανισμών.

Πρόκειται για το project «FAIDRA» που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, στο πρόγραμμα «CREATIVE EUROPE».

Εμπνευστής και συντονιστής του project είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής που κατέθεσε το πρόγραμμα μέσα από το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου που είναι η σχολή και το ερευνητικό κέντρο του θεάτρου «Τόπος αλλού».

Το «Τόπος αλλού» και ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής  συνεργάστηκαν και συντόνισαν έξι θεατρικούς οργανισμούς από την Ιταλία «TEATRO DEI VENTI», τη Σουηδία «TEATRE SAGOHUSET», τη Ρουμάνια «ARTEMIS» , την Πολωνία «DOBRA WOLLA», τη Βουλγαρία «PRO-RODOPI FOUNDATION» και τον Ελληνικό Ευρωπαϊκό οργανισμό «ΠΡΙΣΜΑ».

Ολόκληρη η παράσταση στηρίχθηκε σε πραγματικές ιστορίες μεταναστών που συνέλεξαν οι επτά οργανισμοί. Στην παράσταση συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί. Ο καθένας θα παίζει στη γλώσσα του και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα αντίστοιχα σημεία.

Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό – Κουστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Χρήστος Ξενάκης
Επιμέλεια κειμένου: Νίκος Καμτσής, Petar Todorov
Παίζουν οι: Εύα Γαλογαύρου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Άντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος (Ελλάδα), Desislava Mintcheva, Vesselina Babatiakova (Βουλγαρία) Valentina Parizzi, Davide Filippi (Ιταλία), Sonja Lindblom (Σουηδία), Marek Kosciolek, Anna Giniewska (Πολωνία), Theodore Ivan (Ρουμανία).

Η παράσταση θα παιχτεί 3 & 4 Ιουνίου 2017 στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία και τη Σουηδία. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Για κρατήσεις θέσεων: 210 8656004, 210 8679535.

Πληροφορίες προγράμματος:
Γενικός συντονιστής: Νίκος Καμτσής
Project assistant: Μίκα Πανάγου
Αdministrative & budgetary manager: Φούλη Παπαγεωργίου (PRISMA- Centre for Development Studies).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet