Εντυπωσίασε το Β΄ Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας
Πολιτισμός

Εντυπωσίασε το Β΄ Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας

Ολοκληρώθηκε το Β΄ Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Χαλανδρίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου.

Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στη Μουσική. Η Μικτή Χορωδία των ΚΑΠΗ 60+ παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι, υπό τη διεύθυνση της μουσικοπαιδαγωγού Ρίας Θεοδώρου, με χορωδιακό τραγούδι, απαγγελίες και προβολές εικόνων από τη ζωή του μεγάλου συνθέτη. Η προσκεκλημένη Χορωδία Ηλικιωμένων «Οι αιώνιοι έφηβοι» του Δήμου Μεταμόρφωσης παρουσίασε μία σειρά τραγουδιών με τον τίτλο «Πες μου μια λέξη», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Καρυώτη. Επίσης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα ΚΑΠΗ Χαλανδρίου Ευγενία Κατούφα παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της ενασχόλησης με την τέχνη στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων ζωγραφικής και μπατίκ μελών των ΚΑΠΗ Χαλανδρίου, και παρουσιάστηκε συλλογή αναγνωστικών του δημοτικού από το 1890 και μετά. Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον ιδρυτή της χορωδίας των ΚΑΠΗ Γιώργο Δαμίρη, ο οποίος την παρέλαβε συγκινημένος και με λόγια επαινετικά για την επιτυχή εξέλιξη του έργου του.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ παρακολούθησαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, Λίτσα Γαλάνη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Λαδόπουλος και Ευγενία Κατούφα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Β΄ Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ποίησης που διοργάνωσε το Τμήμα ΚΑΠΗ Χαλανδρίου για τα μέλη των ΚΑΠΗ Αττικής. Οι διακριθέντες παρέλαβαν τις καθιερωμένες τιμητικές πλακέτες, ενώ απήγγειλαν τα ποιήματά τους σε συγκινητική ατμόσφαιρα.

Το Α΄ βραβείο απονεμήθηκε στην Τερέζα Ξαγοράρη, μέλος του 1ου ΚΑΠΗ Ζωγράφου για το ποίημά της «Προσφυγιά», συνοδευόμενο από χρηματική επιταγή 150 ευρώ, με αθλοθέτη τον πολίτη του Δήμου Χαλανδρίου, γιατρό και λογοτέχνη, Κωνσταντίνο Τέμπο, στη μνήμη του δημοσιογράφου και λογοτέχνη πατέρα του. Το Β΄ βραβείο απονεμήθηκε στον Στυλιανό Δερέμπεη, επίσης μέλος του 1ου ΚΑΠΗ Ζωγράφου για το ποίημά του «Ο Μαραθωνοδρόμος». Το Γ΄ βραβείο μοιράστηκαν, αφού ισοψήφησαν, η Ιωάννα Κερασοπούλου, μέλος του Κεντρικού ΚΑΠΗ Χαλανδρίου για το ποίημα της «Αειθαλής γιαγιά» και η Χριστίνα Πραβιτσιώτη, μέλος 2ου ΚΑΠΗ Δραπετσώνας για το ποίημα της «Χαρά». Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Σωτήρης Δημόπουλος, αρθρογράφος, Αναστασία Καρατζά, φιλόλογος, Μαίρη Παναγιώτου, συγγραφέας, Κώστας Τέμπος, ιατρός – συγγραφέας και Τάσος Τύμης, συγγραφέας. Οι τρεις τελευταίοι είναι και μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ομόφωνη ήταν, όπως ενημερώνει ο Δήμος Χαλανδρίου, η άποψη της κριτικής επιτροπής ότι και τα 45 ποιήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν υψηλού επιπέδου με περιεχόμενο βγαλμένο από την εμπειρία ολόκληρης ζωής και τη σοφία που ταιριάζει σε άτομα τρίτης ηλικίας, γλωσσική επάρκεια και μουσικότητα λόγου. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα δύο πρώτα βραβεία προήλθαν από μέλη του 1ου ΚΑΠΗ Ζωγράφου, ο πρόεδρος της εταιρείας Λευτέρης Τσόγκας είπε ότι και τα περισσότερα μέλη της ΕΛΛ είναι κάτοικοι του Δήμου Ζωγράφου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ η θεατρική ομάδα 60+ αποτελούμενη από μέλη των ΚΑΠΗ Χαλανδρίου παρουσίασε το πρωτότυπο έργο «Το σπίτι της χαράς» σε κείμενο, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Άσπας Ανωγιάτη.

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στη θεατρολόγο Άσπα Ανωγιάτη, τη μουσικοπαιδαγωγό Ρία Θεοδώρου και τον πιανίστα – στέλεχος της Φιλαρμονικής Χάρη Μπούτσικα για την προσφορά τους στα ΚΑΠΗ και το σύνολο του έργου τους το οποίο επιτελούν με αίσθημα υψηλής επαγγελματικής υπευθυνότητας. Επίσης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην εθελόντρια Φωφώ Καββάλου για την αφιλοκερδή διδασκαλία κατασκευής κοσμήματος σε μέλη των ΚΑΠΗ.

Τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γρηγόρης Καλομοίρης, Ευγενία Κατούφα και Ελένη Νιώτη, καθώς και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου ζωγράφου Χάρης Παπαγεωργόπουλος. Στον χώρο του Κέντρου Νεότητας λειτούργησε στο πλαίσιο του φεστιβάλ και έκθεση Ζωγραφικής με έργα των: Ιωάννας Κερασοπούλου, Νίκης Λιανού, Μιχάλη Παντελιδάκη, Λίλης Ρίτση, Βούλας Στόϊκου–Τύμη και Αθανάσιου Υφαντόπουλου, Φωτογραφίας του Αντώνη Γιακουμάκη και μια συλλογή με Αναγνωστικά του Δημοτικού Σχολείου επιμελημένη από τον Αθανάσιο Υφαντόπουλο.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet