Καθολικά προσβάσιμη η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στη Ρεματιά
Πολιτισμός

Καθολικά προσβάσιμη η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στη Ρεματιά

Μια πρώτη σελίδα στην Ιστορία της ελληνικής μουσικής σκηνής γράφτηκε χτες, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, στη Ρεματιά. Η συναυλία που παρουσίασε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 – «Νύχτες Αλληλεγγύης»,  έγινε το πρώτο ζωντανό μουσικό γεγονός που, χάρη στη συνεργασία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία με τον Δήμο Χαλανδρίου, έδωσε τη δυνατότητα σε Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες να απολαύσουν ισότιμα τη μουσική.

Η πρώτη πραγματικά προσβάσιμη συναυλία από όλες και όλους παρουσιάστηκε με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, από τη Θεοδώρα Τσαποΐτη που βρισκόταν στη σκηνή δίπλα στους μουσικούς, και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για κωφούς/ες και βαρήκοους/ες, που χειριζόταν η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη αποδίδοντας γραπτώς όχι μόνο τους στίχους των τραγουδιών, αλλά και όσων λέγονταν ζωντανά επί σκηνής.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία παρουσιάζοντας ισότιμα με τους μουσικούς που βρίσκονταν στη σκηνή τη Θεοδώρα Τσαποΐτη. «Έχουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση σήμερα για αυτήν εδώ τη συναυλία. Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία μας βοήθησε και μας τίμησε και εξαιτίας της γίνεται η πρώτη, κάτω από αυτούς τους όρους, καθολικά προσβάσιμη συναυλία στην Ελλάδα. Είναι μια σπουδαία στιγμή για μας εδώ» ήταν τα πρώτα λόγια με τα οποία καλησπέρισε το κοινό ο αγαπημένος  ερμηνευτής. Αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της αναγνώρισης της Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για την ισότιμη συμμετοχή των Κωφών και στην καθυστέρηση της κοινωνίας μας να ενσωματώσει τις απαιτούμενες υπηρεσίες προσβασιμότητας σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής εν έτη 2017. «Όλα αυτά έγιναν σήμερα σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου» τόνισε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ευχαρίστησε για τη βραδιά και την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και τον Δήμο Χαλανδρίου.

Οι υπηρεσίες που παρέχονταν στη συναυλία δεν ωφέλησαν ωστόσο μόνο Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες. Όλοι οι θεατές απόλαυσαν, σύμφωνα με τον Δήμο Χαλανδρίου, την ευκαιρία να έχουν γραμμένους τους στίχους των τραγουδιών στην οθόνη των υπέρτιτλων και να μπορούν να τραγουδούν μαζί με τον Αλκίνοο λέξη – λέξη όλα τα αγαπημένα τους τραγούδια. Εξάλλου, ενδεικτικό του ότι οι σχετικές υπηρεσίες δεν ήταν μια παράπλευρη παροχή, αποκομμένες από το συνολικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της βραδιάς, είναι και το γεγονός ότι όταν οι μουσικοί επέστρεψαν στη σκηνή για το ανκόρ, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στράφηκε στην Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, χειρίστρια των υπέρτιτλων για να τη ρωτήσει αν θέλει να της πει από πριν ποια τραγούδια θα πει ώστε να είναι προετοιμασμένη, για να πάρει από εκείνη την απάντηση ότι μπορεί να τον παρακολουθήσει.

Την ίδια ώρα, χάρη στη φροντίδα των ανθρώπων του Δήμου Χαλανδρίου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, σε ένα θέατρο που το πλήθος του κόσμου δεν επέτρεπε «να πέσει καρφίτσα» δεν απειλήθηκε η πρόσβαση των ανάπηρων θεατών και των εμποδιζόμενων προσώπων, όπως και κανενός άλλου θεατή, κάνοντας τη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 – «Νύχτες Αλληλεγγύης» μια πραγματικά προσβάσιμη εκδήλωση για όλες και όλους.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας, αναφέρει σχετικά: «Ο Δήμος Χαλανδρίου έκανε με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε αυτή τη συναυλία μια πραγματικά καλή αρχή. Αυτό μόνο χαρά και ικανοποίηση μπορεί να μας γεμίζει σήμερα. Δεν βιαζόμαστε όμως να φουσκώσουμε από υπερηφάνεια.  Ο δρόμος για μια προσβάσιμη πόλη από όλους και όλες είναι μακρύς. Έχουμε όμως αποφασίσει να τον περπατήσουμε μαζί με τις ανάπηρες και τους ανάπηρους συμπολίτες μας και να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να τον κάνουμε λιγότερο δύσβατο για όλους και όλες. Όσον αφορά δε στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, η πρόθεση των καλλιτεχνών που παρουσιάζουν τη δουλειά τους να συνεργαστούν με τον Δήμο και την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία για την προσβασιμότητα του περιεχομένου των παραστάσεών τους, θα αποτελεί στο μέλλον και κριτήριο για την επιλογή τους».

Από την πλευρά της η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία δηλώνει: «Χθες το βράδυ στη Ρεματιά, με τη συνεργασία του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του Δήμου Χαλανδρίου, εξασκήσαμε ένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ που παραβιάζεται εδώ και χρόνια. Το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή! Ταυτόχρονα, μας δόθηκε η ευκαιρία συνεκπαίδευσης καλλιτεχνών και κοινού στην “άγνωστη χώρα της αναπηρίας” με στόχο τη συμπερίληψη και τη διεύρυνση αυτής της προσπάθειας, προκειμένου να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να είναι όλες οι εκδηλώσεις καθολικά προσβάσιμες και να μην αποκλείεται ΚΑΝΕΙΣ και ΚΑΜΙΑ! Είμαστε περήφανοι/ες για το αποτέλεσμα και ευχαριστούμε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Δήμο Χαλανδρίου που συμπορεύτηκαν ένθερμα δίπλα μας σε αυτό το εγχείρημα!».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet