Μία ακόμη δημιουργική χρονιά για το Εργαστήριο Σύγχρονης Τέχνης στον Δήμο Χαλανδρίου
Πολιτισμός

Μία ακόμη δημιουργική χρονιά για το Εργαστήριο Σύγχρονης Τέχνης στον Δήμο Χαλανδρίου

Με αφορμή την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων και δράσεων του Εργαστηρίου Σύγχρονης Τέχνης, την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, ο Δήμος Χαλανδρίου κάνει αναδρομή στο φετινό «πορτοφόλιό» του.

Ειδικότερα, για το 2020, το Εργαστήριο ξεκίνησε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου με 15 συμμετέχουσες/οντες και συνεχίστηκε εκεί ως τις αρχές Μαρτίου 2020, οπότε και εφαρμόστηκαν  τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.

Την ανανεωμένη ομάδα απασχόλησαν προτάσεις για συλλογικά πρότζεκτ, που αφορούσαν το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα το περιβάλλον. Πρότεινε, όπως κάθε χρονιά, πολλά και διαφορετικά μέσα για την δημιουργία έργων (ζωγραφική, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, βίντεο, περφόρμανς) και πρόσφερε το απαραίτητο υπόβαθρο, με αναφορές στην ιστορία, θεωρία και ανθρωπολογία της τέχνης.

Πραγματοποίησε, επίσης, επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, που πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και συζήτησε τα ίδια τα έργα, αλλά και τον ρόλο των θεσμών στη σύγχρονη τέχνη.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας το Εργαστήριο συνεχίστηκε με διαδικτυακές συναντήσεις της συντονίστριας και των συμμετεχουσών/όντων, ενώ συμμετείχε και σε εκπομπή στο ραδιόφωνο (ράδιο ιστόφωνο, http://radioistofono.blogspot.com/p/6.html) με το πρότζεκτ «Κωδικός 6» (παρεμβάσεις με τραγούδια και κείμενα με αφορμή τις εμπειρίες της καραντίνας).

Μετά την άρση των μέτρων, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2020 το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Κατά την περίοδο αυτή προέκυψαν έργα που είχαν σχέση με την εμπειρία της πανδημίας, αλλά και με το φυσικό περιβάλλον, ειδικότερα το συγκεκριμένο κήπο και την ιστορία του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Ένας από τους διαχρονικούς στόχους του εργαστηρίου είναι τα μέλη να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Έτσι, τα μέλη επίσης εισήγαγαν θεματικές, όπως αυτή του ελέγχου, που είχε αφορμή την πανδημία, αλλά ενδιαφέρθηκε για ένα ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμών, εμπειριών και καταστάσεων που απασχολούν τα μέλη της ομάδας.

Φέτος, ακόμη, υπήρξε ένα πρώτο δείγμα αλληλοδιδασκαλίας, καθώς μία από τις συμμετέχουσες παρουσίασε υφαντικές τεχνικές στην ομάδα, οι οποίες και αποτέλεσαν αφορμή για έργα που εγκαταστάθηκαν ανάμεσα στα δέντρα του Αετοπούλειου.

Με τη λήξη του Εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκε και η έκθεση, την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020. Στην έκθεση με τίτλο «Καλλωπιστικά και Ζιζάνια» συμμετείχαν 12 άτομα: Σοφία Αντωνιάδου, Έλενα Αντωνίου, Ευγενία Βακαλοπούλου, Φαίη Βήλου, Τάσος Θεοχάρης, Κάτια Καζαντζόγλου, Άννα Κασιμάτη, Φιλιώ Κρανιδιώτη, Νάνσυ Λαζάρου, Βίβιαν Πελετλή, Στέλιος Σπυριδάκης, Καλλιόπη Συρίγου.

Το Εργαστήριο διαθέτει σελίδα στο facebook, όπου κοινοποιεί τις δραστηριότητές του «Εργαστήριο Σύγχρονης Τέχνης: η ζωγραφική σήμερα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet