Ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ Ρεματιάς
Πολιτισμός

Ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ Ρεματιάς

Στη σκιά του πένθους για τον χαμό δεκάδων συμπολιτών μας από τις φονικές πυρκαγιές ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης, με τη συναυλία – αποχαιρετισμό στον Μάνο Ελευθερίου να αναβάλλεται για τις 6 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, πριν τα τραγικά γεγονότα της νύχτας της 23ης Ιουλίου, έφεραν στη Ρεματιά πλήθος κόσμου που γέμισε το θέατρο, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έλειψαν οι όρθιοι θεατές.

Τον απολογισμό του πρώτου μέρους του Φεστιβάλ κάνει ο διοργανωτής Δήμος Χαλανδρίου:

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης ξεκίνησε με τις εκδηλώσεις των φορέων της πόλης οι οποίες ήταν προγραμματισμένες από την 1η έως τις 9 Ιουλίου. Το φετινό Φεστιβάλ άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. Την 1η Ιουλίου η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου ερμήνευσε μαζί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα των Προσκόπων Λεμεσού έργα κινηματογραφικής μουσικής, ενώ για να παρακολουθήσουν το μουσικό αφιέρωμα στους Μιχάλη Σουγιούλ και Μάνο Χατζιδάκι από τη φιλαρμονική της πόλης, εκατοντάδες θεατών γέμισαν το θέατρο στις 18 Ιουλίου. Μεγάλη απήχηση στο κοινό γνώρισε η μουσικοχορευτική παράσταση της Ένωσης Αρκάδων Χαλανδρίου το Σάββατο 7 Ιουλίου, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε αναβολή για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου την εκδήλωση της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου που ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Ιουλίου. Μια όμορφη βραδιά με ιδιαίτερα συντροφική ατμόσφαιρα χάρισαν στο κοινό οι Ανάδρομοι στις 4 του μήνα με το αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο από τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλανδρίου, ενώ το θερμό κοινό τους βρήκαν και οι θεατρικές παραστάσεις που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαλανδρίου και ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «Αργώ» στις 3 και 6 Ιουλίου αντίστοιχα.

Μαγεμένο υπήρξε το κοινό της Ρεματιάς που παρακολούθησε στις 10 Ιουλίου τη συναυλία της ερμηνεύτριας Ρίτας Αντωνοπούλου με τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο να παρουσιάζουν μελωδίες συνθετών όπως των Χατζιδάκι, Αγγελάκα, Παυλίδη, Μικρούτσικου, Θ. Παπακωνσταντίνου, Θεοδωράκη, Κραουνάκη.

Οι Απροσάρμοστοι βρήκαν στο κατάμεστο θέατρο της Ρεματιάς ένα θερμό κοινό από φίλες και φίλους της ροκ μουσικής που έσπευσαν, στις 12 Ιουλίου, να παρακολουθήσουν την «αφήγηση» της ιστορίας του θρυλικού συγκροτήματος του Παύλου Σιδηρόπουλου, μέσα από τα τραγούδια τους.

Ξεσήκωσαν το κοινό τα συγκροτήματα Κανελόριζα και Ξέφραγο Αμπέλι στις 13 του μήνα στη συναυλία παραδοσιακής μουσικής που παρουσίασαν, κάνοντας τις περισσότερες και τους περισσότερους θεατές να σηκωθούν για χορό.

Με «τραγούδια της Μεσογείου» η μαγική φωνή της Lamia Bèdioui ταξίδεψε, στις 14 Ιουλίου, τις εκατοντάδες των παρευρισκομένων στο θέατρο, από τη Ρεματιά στην Τυνησία, την Αλγερία, το Μαρόκο, τη Νότια Γαλλία, τη Νότια Ιταλία, την Ισπανία, την Κορσική, χωρίς να λείψουν από τη βραδιά τα ελληνικά τραγούδια. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρέσβης της Τυνησίας -χώρα καταγωγής της ερμηνεύτριας- στον οποίο ο Δήμος Χαλανδρίου, διά του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Σέργιου Γκάκα, προσέφερε συμβολικά δώρα.

Μια συγκινητική βραδιά που ξύπνησε πολλές αναμνήσεις στους μεγαλύτερους και τις μεγαλύτερες ενώ μύησε τους νεότερους και τις νεότερες στο Νέο Κύμα και την ατμόσφαιρα της εποχής των πλακιώτικων μπουάτ, επεφύλαξε στη Ρεματιά το μουσικό σχήμα του συνθέτη Λίνου Κόκοτου, στις 20 Ιουλίου. Την παρουσίαση των τραγουδιών έκανε ο ίδιος ο συνθέτης ενώ οι Νένα Βενετσάνου, Νίκος Ανδρουλάκης, Έλενα Γιώργου, Τάκης Κωνσταντακόπουλος ερμήνευσαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του. Το κοινό που τραγουδούσε μαζί τους κατά τη διάρκεια της βραδιάς δυσκολεύτηκε να τους αφήσει να εγκαταλείψουν τη σκηνή μετά το χειροκρότημα και πριν τραγουδήσουν όλοι μαζί για μια δεύτερη φορά Το δελφινοκόριτσο.

Ο ενθουσιασμός του κοινού περίσσεψε όμως και στις 21 του μηνός, κατά τη μουσική παράσταση «Osolemio», με τους τενόρους Αντώνη Κορωναίο, Σταμάτη Μπερή και Δημήτρη Αλεξανδρίδη συνοδεία οκταμελούς ορχήστρας δωματίου να ερμηνεύουν υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Λεμπέση μελωδίες από γνωστές όπερες, μιούζικαλ και άλλα τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο αλλά και σπουδαίων ελλήνων συνθετών. Οι θεατές, πολλοί από τους/τις οποίους/ες παρακολούθησαν όρθιοι/ες την εκδήλωση, χάρισαν θερμό χειροκρότημα στους συντελεστές της παράστασης «αγκαλιάζοντας» την ξεχωριστή αυτή βραδιά.

Σε μια σπάνια εμπειρία συμμετείχε το κοινό της Ρεματιάς, στις 23 Ιουλίου, κατά το αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ από τους ΤΑΚΙΜ με τις φωνές του Γιάννη Νιάρχου και της Κατερίνας Τζιβίλογλου και επίτιμους καλεσμένους τον «πατριάρχη» του λαϊκού κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και τον δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Νίκο Τατασόπουλο. Οι θεατές είχαν όχι μόνο την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίους δεξιοτέχνες του είδους αλλά και να μάθουν μέσα από την παρουσίαση του Λάμπρου Λιάβα το πώς διαμορφώθηκε η ελληνική παραδοσιακή μουσική μέσω των επιρροών που δέχτηκε ακολουθώντας την μεταναστευτική περιπέτεια των ανθρώπων που την τραγουδούσαν στην Αμερική.

Από το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης δεν έλειψαν οι θεατρικές παραστάσεις. Οι φίλοι και οι φίλες της Ρεματιάς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο αρχαίες ελληνικές τραγωδίες: την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στις 16 και 17 Ιουλίου, και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Βασίλη ΟικονόμουΕλιάνας Περηφάνου από το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) στις 22 Ιουλίου. Η παράσταση «Αντιγόνη» υπήρξε η πρώτη από τις καθολικά προσβάσιμεςως προς το περιεχόμενο εκδηλώσεις που φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης, ύστερα από τη συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, καθώς παρουσιάστηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, υπέρτιτλους για Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα καθώς και Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης, από τις 27 Ιουλίου, συνεχίζεται με τις εκδηλώσεις της συνάντησης αλληλέγγυων καλλιτεχνών Our Festival 4 έως και την 1η Αυγούστου. Ακολουθούν οι αυγουστιάτικες διακοπές και η μεγάλη γιορτή της πόλης του Χαλανδρίου ξεκινά και πάλι στις 22 Αυγούστου για να ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet