Πλήθος κόσμου αποθέωσε τις «Tρωάδες» στο Θέατρο Ρεματιάς
Πολιτισμός

Πλήθος κόσμου αποθέωσε τις «Tρωάδες» στο Θέατρο Ρεματιάς

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, ένα αμείλικτο «κατηγορώ» για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, την Πέμπτη 27 Αυγούστου στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Θέατρο της Ρεματιάς για να παρακολουθήσει το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη. Οι «Τρωάδες» είναι ένα κείμενο πάντα επίκαιρο που μοιάζει να μην έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από τότε που γράφτηκε. Απόλυτη ησυχία επικρατούσε στο κατάμεστο και ζεστό Θέατρο της Ρεματιάς, όλοι καθηλωμένοι και σίγουρα αρκετοί από αυτούς… βουρκωμένοι να παρακολουθούν την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως Εκάβη που μπορεί να μην είναι πρόσφυγας, είναι, όμως, μια αιχμάλωτη πολέμου!

Η παράσταση

Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών. Σ΄ ένα έργο – κραυγή για τις φρικαλεότητες του πολέμου, όπως τις Τρωάδες του Ευριπίδη, η φιγούρα της Εκάβης μοιάζει βγαλμένη από κάποιο δελτίο ειδήσεων των οκτώ και των απίστευτων εικόνων που εκτυλίσσονται στη Συρία και αλλού. Η πρώην βασίλισσα, νυν αιχμάλωτη πολέμου που έχει δει να τον σφάζουν στον βωμό του παλατιού τον άντρα της, Πρίαμο, έχει θρηνήσει τον πρωτότοκό της γιο, Έκτορα, κι έχει δει την κόρη της την αφιερωμένη στον Απόλλωνα, Κασσάνδρα, να βιάζεται μέσα στον βωμό της Αθηνάς, είναι ένα πρόσωπο γεμάτο οδύνη, τρυφερότητα και σπαραγμό που υπερβαίνει κάθε μέσο όρο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet