«Συνταγογραφώντας την ανάγνωση» με το βιβλίο «Η Φυγή στο σκοτάδι»
Πολιτισμός

«Συνταγογραφώντας την ανάγνωση» με το βιβλίο «Η Φυγή στο σκοτάδι»

Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Η Φυγή στο σκοτάδι» του Schnitzler Arthur,πραγματοποιεί η διεύθυνση Πολιτισμού & Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου, την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, στις 17:30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συνταγογραφώντας την Ανάγνωση».

Συντονιστής θα είναι ο Δημήτρης Μαγριπλής.

Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο: Φιλικής Εταιρείας 12 και Τοµπάζη, Χαλάνδρι, τηλ. 2106820464, e-mail: [email protected].

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στη νουβέλα του “Φυγή στο σκοτάδι”, ο Άρτουρ Σνίτσλερ αφηγείται την ιστορία της σχέσης δύο αδερφών, του Ρόμπερτ και του Όττο: μια σχέση ταραγμένη, γεμάτη αγάπη αλλά και έναν υπόγειο ανταγωνισμό, μια βαθιά ζήλια που οδηγούσε τον Όττο σε πρόοδο και διακρίσεις και τον Ρόμπερτ σε μανία καταδίωξης, σύνδρομα κατωτερότητας, εμμονές, ψυχαναγκασμού και υποχονδρίες. Ο Ρόμπερτ αγαπά τον αδερφό του, αλλά δεν καταφέρνει να τον κάνει δικό του, κερδίζει την αγάπη του, αλλά όχι την αποδοχή του.

Οι δραστηριότητες του Ρόμπερτ είναι περιορισμένες. Εργάζεται σε μια κρατική υπηρεσία, και αυτό είναι όλο. Θεωρεί πως δεν έχει κανένα κύρος σε σχέση με τον αδερφό του, που είναι γιατρός καταξιωμένος. Στις άδειές του, ταξιδεύει για να κατακτήσει τη γαλήνη που βρήκε εύκολα ο αδερφός του στην ασφαλή οικογενειακή ζωή. Χωρίζει από τη γυναίκα του, μόνο και μόνο γιατί η πραότητα και η καλοσύνη της τον ενοχλούν, ενώ δεν μπορεί με τίποτα να υποφέρει τον τρόπο με τον οποίο παίζει στο πιάνο τις σονάτες του Μπετόβεν. Αμέσως μετά το διαζύγιό του, κατακλύζεται από την έμμονη ιδέα ότι σκότωσε τη γυναίκα του και δεν το θυμάται. Η μανία καταδίωξης γίνεται ολοένα και εντονότερη, ώσπου αναγκάζεται να ζητήσει από τον αδερφό του να υπογράψει ως γιατρός πως, μόλις αρχίσουν να γίνονται εμφανή τα συμπτώματα φρενοβλάβειας, θα τον ξεκάνει με τρόπο γρήγορο και ανώδυνο, για να μην καταντήσει αναξιοπρεπής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet