«Συνταγογραφώντας την ανάγνωση» με το βιβλίο «Πέδρο Καζας και Βασάντα»
Πολιτισμός

«Συνταγογραφώντας την ανάγνωση» με το βιβλίο «Πέδρο Καζας και Βασάντα»

Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Πέδρο Καζας και Βασάντα» του Φώτη Κόντογλου, πραγματοποιεί η Διεύθυνση Πολιτισμού & Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, στις 17:30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συνταγογραφώντας την Ανάγνωση».

Συντονιστής θα είναι ο κ. Δημήτρης Μαγριπλής.

Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο: Φιλικής Εταιρείας 12 και Τοµπάζη, Χαλάνδρι, τηλ. 2106820464, e-mail: [email protected].

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Βάκα Γκάβρο ο αφηγητής αποφασίζει να εγκατασταθεί στο ερημόνησο Ζάτο με τον απροσδιόριστης ηλικίας Όσο, για να ζήσουν εκεί όσες μέρες τούς απομένουν. Στην αρχή όλα είναι ειδυλλιακά, όμως όταν έρχεται ο χειμώνας και η άγρια θάλασσα αναγκάζει τους δυο συντρόφους να κλείνονται για μέρες και βδομάδες στο καλύβι τους, η ψυχική και σωματική τους αντοχή δοκιμάζεται. Με το που έρχεται ο Οκτώβριος (άρα η άνοιξη στα πλάτη εκείνα) ο Όσο παρακινεί τον αφηγητή να σκάψουν ένα πηγάδι για νερό, πρώτη φορά εκδηλώνει κάποια επιθυμία και μάλιστα τόσο έντονα. Σκάβοντας το πηγάδι, ανακαλύπτουν έναν σκελετό -και το εύρημα αυτό κάνει τον Όσο να παραφρονήσει, να αρχίσει να ικετεύει «Ξεκούρασέ με σενιόρ Λεοκάντιο», να επιτεθεί στον αφηγητή, ο οποίος αναγκάζεται να τον τραυματίσει με το πιστόλι του και μετά να τον σκοτώσει. Ο νεκρός έχει κατάστικτο το στήθος από τατουάζ και στο κέντρο του ένα αρμπαλέτο (βαλλίστρα το λέμε αυτό θαρρώ) με το όνομα Pedro Cazas – 1530.

Κι αναρωτιέται ο αφηγητής, αν αντικρίζει κάποιον που έζησε τριακόσια και βάλε χρόνια ή κάποιον που επέστρεψε από τον Άδη. Όσο για τον σκελετό, αυτός ανήκει στον Λεοκάντιο Κάλβο, μακρινό πρόγονο του αφηγητή -όπως εξηγεί στο τέλος του βιβλίου ο αφηγητής, ο Πέδρο Καζάς, Ισπανός ναυτικός, συγκρούστηκε με τον Λεοκάντιο Κάλβο στα χρόνια που Ισπανοί και Πορτογάλοι θαλασσομαχούσαν για τις κτήσεις τους…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet