Τις «Νύχτες Αλληλεγγύης» φώτισαν τα «παιδιά της Αφρικής»
Πολιτισμός

Τις «Νύχτες Αλληλεγγύης» φώτισαν τα «παιδιά της Αφρικής»

Όλα τα χρώματα της γης έφερε στο Χαλάνδρι η Αφρική το Σάββατο 22 Ιουλίου, ενώ την κυριολεξία της φαίνεται ότι βρήκε στη Ρεματιά η φράση «χίλιοι καλοί χωράνε». Το μεγάλο πανηγύρι του συλλόγου Watoto Afrika, που φιλοξένησε φέτος για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Ρεματιάς – «Νύχτες Αλληλεγγύης» που διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου, ξεσήκωσε το κοινό με τους ρυθμούς της αφρικανικής ηπείρου για να το μεταφέρει, με κάποιον τρόπο, σε άλλο τόπο και χρόνο.

Εκατοντάδες κόσμου βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα στη Ρεματιά για να δοκιμάσουν εδέσματα από χώρες της Αφρικής, να ψωνίσουν από τα κάθε λογής στολίδια, ρούχα, διακοσμητικά αντικείμενα και άλλα είδη λαϊκής τέχνης από το παζάρι του Watoto Afrika. Το κέφι «περίσσεψε» μέχρι το τέλος της βραδιάς και η «μητέρα ήπειρος» έκανε τη σκηνή να χωράει όλο τον κόσμο, καθώς, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, ούτε για μια στιγμή δεν υπήρξε διαχωρισμός ανάμεσα σε καλλιτέχνες και κοινό. Μικρά παιδιά είχαν ανέβει πάνω στην εξέδρα των μουσικών για να χορέψουν μαζί τους, ενώ όλος ο χώρος του θεάτρου ήταν γεμάτος από κόσμο που ακολουθούσε τους αφρικανικούς ρυθμούς. Μαύρα και λευκά πρόσωπα ζωγραφισμένα με την τεχνική του face painting συμπλήρωναν τα χαρακτηριστικά μιας βραδιάς χωρίς αίσθηση των συνόρων και κάνοντας το όνομα Watoto Afrika να παίρνει για όλους το νόημά του: «παιδιά της Αφρικής» (μεταφρασμένο από τα Σουαχίλι).

Η παναφρικανική γιορτή έκλεισε για το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 μια εβδομάδα μουσικής ποικιλίας, καθώς από την Τετάρτη 19 Ιουλίου παρουσιάστηκαν εκδηλώσεις που κάλυψαν διάφορες προτιμήσεις. Οι θεατές που παρακολούθησαν, στις 19 Ιουνίου, τη μουσική παράσταση «Τα 5 στοιχεία» με την Άννα Μπουρμά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη σύνδεση ανάμεσα στα όργανα της παραδοσιακής μουσικής με τα σύγχρονα εκφραστικά μέσα, ενώ η βραδιά με τίτλο «Νύχτα γεμάτη θάματα, νύχτα σπαρμένη μάγια…» ταξίδεψε, στις 20 Ιουλίου, το κοινό με τραγούδια μελοποιημένης ποίησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Δεν έλειψαν όμως από το Φεστιβάλ Ρεματιάς – «Νύχτες Αλληλεγγύης» και οι φίλοι και φίλες της ροκ, τζαζ, μπλουζ μουσικής που ήρθαν την Παρασκευή 21 Ιουλίου να παρακολουθήσουν τον Δημήτρη Ζαφειρέλη και το New Group.

Την τρέχουσα εβδομάδα άνοιξε χθες, Δευτέρα 24 Ιουλίου, η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλανδρίου με ένα μουσικό αφιέρωμα στον πιανίστα και συνθέτη Νίκο Τσολάκη, ενώ σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου, η Ρεματιά «γέμισε» με τους ήχους από τη γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «Smyrna» και τα χορευτικά τμήματα του Ιδρύματος Ζήση. Ακολουθεί αύριο, Τετάρτη 26 Ιουλίου η μουσική βραδιά «Στις Γειτονιές του Κόσμου…» με τους Καλλιόπη Βέττα και Χάικ Γιαζιτζιάν, ενώ το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 θα κλείσει με τις θεατρικές παραστάσεις «Φιλιώ Χαϊδεμένου», στις 27 και 28 Ιουλίου, και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», στις 29 του μηνός.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet