Πέρσες… προσβάσιμοι «κατέκτησαν» το Θέατρο Ρεματιάς
Πολιτισμός

Πέρσες… προσβάσιμοι «κατέκτησαν» το Θέατρο Ρεματιάς

Με γεμάτο θέατρο και πρότυπες συνθήκες προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες ξεκίνησε χθες, Τετάρτη 24 Αυγούστου το δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016 «Νύχτες Αλληλεγγύης».

Ο Δήμος Χαλανδρίου φιλοξένησε, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου από το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.

Την παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν άνθρωποι με αναπηρία στους οποίους δεν δίνεται συχνά η δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα σε κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις πρόσβασης. Στη χτεσινή παράσταση αυτή η δυνατότητα δόθηκε από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία – μέλος της οποίας είναι το ΘΕΑΜΑ –σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου. Η διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα ήταν ενταγμένη οργανικά στη χτεσινή παράσταση ενώ προσφερόταν η δυνατότητα χρήσης συστήματος παράλληλης ακουστικής περιγραφής για ανθρώπους με προβλήματα όρασης καθώς και προγράμματα τυπωμένα σε γραφή Braille.

Όσον αφορά στους ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει τοποθετήσει  στη Ρεματιά τουαλέτα ΑμεΑ ενώ η πρόσβαση στον χώρο του θεάτρου είναι δυνατή με αυτοκίνητο από την πίσω είσοδο.

«Η Ρεματιά είναι από κατασκευής της ένας χώρος δύσκολα προσβάσιμος. Έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα διευκολύνοντας την είσοδο στον χώρο των αυτοκινήτων ατόμων με κινητική αναπηρία. Η παράσταση από το ΘΕΑΜΑ μας δίνει το πρότυπο της καθολικής προσβασιμότητας του χώρου και των εκδηλώσεών του. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις συνθήκες σε μόνιμη βάση. Γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα και οι δυνατότητες επίλυσής τους και με τη συνεργασία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία και όλων των πολιτών, πιστεύουμε ότι δεν είμαστε πολύ μακριά από το να τα καταφέρουμε», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού, Σέργιος Γκάκας.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, οι αντιπεριφερειάρχες Αττικής, Εύη Αποστολάκη και Γιώργος Καραμέρος, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, τα υπόλοιπα μέλη της δημοτικής Αρχής και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εισαγωγικό σχόλιο στην παράσταση έκανε ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης και ακτιβιστής με αναπηρία, εκπροσωπώντας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Αφού επεσήμανε το τεράστιο έλλειμμα της πολιτείας όσον αφορά στις συνθήκες πρόσβασης για τους ανθρώπους με αναπηρία στον χώρο και τις υπηρεσίες, μίλησε για τον ρατσιστικό όρο της «αρτιμέλειας» που υπάρχει στο Προεδρικό Διάταγμα 370, το οποίο απαγορεύει την εισαγωγή των ανάπηρων καλλιτεχνών στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης και Χορού, την κατάργηση του οποίου διεκδικεί η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet