Συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το έργο του Αδριάνειου Yδραγωγείου
Χαλάνδρι

Συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το έργο του Αδριάνειου Yδραγωγείου

Με δύο δοκιμαστικές υδροληψίες, που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΥΔΑΠ στις 14 και στις 24 Απριλίου, συνεχίστηκαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το έργο του Αδριάνειου Yδραγωγείου. Οι υδροληψίες πραγματοποιήθηκαν στην Ελ Αλαμέιν και στην οδό Κόδρου, που αποτελούν τις περιοχές που θα κατασκευαστεί από την ΕΥΔΑΠ το αρδευτικό δίκτυο «αδριάνειου νερού» και η αλληλέγγυα κοινότητα νερού που θα αρδεύει τους κήπους των κατοίκων από αυτό.

Στόχος των υδροληψιών ήταν να ανιχνευθεί τόσο η ποιότητα, όσο και η δυνητική ποσότητα του νερού. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όπως ενημερώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, μιας και σε χρονικό διάστημα 8 ωρών αντλήθηκαν 1.000κ.μ. και 1.300κ.μ. αντίστοιχα, με ικανοποιητική ποιότητα, που φαίνεται να εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειάζονται ιδιαίτερα περίπλοκες εγκαταστάσεις καθαρισμού στα αντλιοστάσια που θα κατασκευαστούν στις δύο περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο Cultural Hidrant (Cultural Hidden Identities ReAppear through NeTworks of water), αποτέλεσε την πρόταση του Δήμου Χαλανδρίου στην τελευταία πρόσκληση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις» (Urban Innovative Actions) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται η αξιοποίησή του μη πόσιμου νερού, προκρίθηκε ανάμεσα σε πάνω από 220 προτάσεις και χρηματοδοτείται με 3.133.296 ευρώ.

Μαζί με τον Δήμο Χαλανδρίου, που είναι ο επικεφαλής εταίρος, στο πρόγραμμα μετέχουν η ΕΥΔΑΠ Α.Ε.,η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες Α.Ε.»το Mediterranean Institute of Nature and Anthropos (MEDINA), η ΑΜΚΕ «Όχι Παίζουμε» και ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων Μηχανικών COMMONSPACE.

Το Cultural Hidrant προβλέπει τις παρακάτω δράσεις:

  • Δημιουργία του πρώτου αρδευτικού δικτύου σε αστική περιοχή. Πυρήνας του προγράμματος είναι να καταστεί παραγωγικό το υδραγωγείο. Θα οργανωθούν δύο αντλιοστάσια για τη δημιουργία του πρώτου αρδευτικού δικτύου σε αστική περιοχή. Δημόσιοι χώροι και κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν για πότισμα το νερό του υδραγωγείου. Από τα δύο σημεία υδροληψίας θα γεμίζουν υδροφόρες που θα μεταφέρουν νερό στις γειτονιές της πόλης ολοκληρώνοντας το δίκτυο.
  • Μεγάλη ανάπλαση θα συνδέσει το μνημείο με το κέντρο της πόλης. Ένα μεγάλο έργο ανάπλασης θα συνοδεύσει την υδραυλική εγκατάσταση. Θα αναδειχθούν οι περιοχές των δύο αντλιοστασίων, συνδέοντας το μνημείο με τη Ρεματιά Χαλανδρίου και το κέντρο της πόλης.
  • Ψηφιοποίηση πολιτιστικού υλικού. Το σύνολο του πολιτιστικού υλικού που σχετίζεται με το υδραγωγείο, από μαρτυρίες κατοίκων που έχουν αποτυπωθεί στην προφορική ιστορία της πόλης, μέχρι πληροφορίες για το ίδιο το μνημείο και ντοκουμέντα από το εσωτερικό του, θα οργανωθούν για πρώτη φορά και θα αποτελέσουν δημόσια προσβάσιμα υλικά μέσα από ψηφιακές εφαρμογές.
  • Αλληλέγγυα οικονομία νερού. Στο τελείωμά του το Cultural Hidrant θα δημιουργήσει μία αλληλέγγυα οικονομία νερού, μια συλλογικότητα που, με τη βοήθεια του Δήμου, θα διαχειριστεί το δίκτυο και τη σχέση που θα έχει δημιουργηθεί ως παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet