Παρουσίαση του βιβλίου «21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821» στις 29/6
Βιβλίο-Εικαστικά

Παρουσίαση του βιβλίου «21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821» στις 29/6

Οι εκδόσεις «Τόπος» προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Αλεξίου «21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821», την Τρίτη 29 Ιουνίου, ώρα 19:30, στον κήπο του κτηρίου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, σταθμός ΗΣΑΠ «Θησείο».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Στάθης Γκότσης, ιστορικός, στέλεχος υπουργείου Πολιτισμού.
  • Γιώργος Μανιάτης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας.
  • Θανάσης Σκαμνάκης, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας.

Τη συζήτηση προλογίζει και συντονίζει η Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τις εκδόσεις «Τόπος»

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το επίσημο αφήγημα επιδιώκει να αναστήσει στερεότυπα που η ιστορική έρευνα αποδόµησε. Οι 21 ιστορίες του βιβλίου επιδιώκουν να συμβάλουν στην αποδόμηση αυτή. Οδηγός τα λόγια του ∆. Σολωμού, πως «το έθνος πρέπει να µάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» και όχι ό,τι συγκυριακά βολεύει την κυρίαρχη τάξη.

Στις µικρές αυτές αφηγήσεις πρωταγωνιστούν αγωνιστές της Επανάστασης που περιφρονεί η επίσημη ιστορία, όπως οι Βλαδιµηρέσκου, Βασιλείου, Καρατζάς, Οικονόµου, Λογοθέτης. Μεγάλες αλλά και αµφιλεγόµενες προσωπικότητες του Αγώνα, όπως, µεταξύ άλλων, οι Μαυροκορδάτος και Καραϊσκάκης, παρουσιάζονται µέσα από τα πραγµατικά γεγονότα και τις αντιφάσεις τους χωρίς αγιογραφίες ή δαιµονοποιήσεις.

Κρυµµένες αλήθειες της Επανάστασης που έχουν αποσιωπηθεί ή παραποιηθεί επιχειρείται να ανασυρθούν από τη λήθη και τη δια­στρέβλωση. Η εξαφάνιση της Φιλικής Εταιρείας, τα περιβόητα Δάνεια και γενικότερα η πολιτική των Μεγάλων Δυνάµεων απέναντι στον Αγώνα. Η στάση των προυχόντων απέναντι στους πρόσφυγες, µετά τη σφαγή στα Ψαρά, αλλά και στο πολιορκηµένο Μεσολόγγι, το «ιστορικό πρόβληµα» που ακούει στο όνοµα Καποδίστριας. Ιστορίες όπως του Πατσίφικο και του Παπουλάκου  που ακολουθούν χρονικά την Επανάσταση, αλλά συνδέονται µε χίλια νήµατα µαζί της.

Διακόσια χρόνια µετά, ένα φάντασμα συνεχίζει να πλανιέται…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα από τις εκδόσεις «Τόπος»

Ο Σπύρος Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση και ως επιµελητής εκπαιδευτικών βιβλίων. Είναι συνεργάτης της ιστοσελίδας kommon.gr.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet