“Αρχίζει το ματς” με τα… στημένα
Αθλητισμός

“Αρχίζει το ματς” με τα… στημένα

Ποινική δίωξη σε βάρος 16 προσώπων που εμπλέκονται σε στημένους αγώνες και έδρασαν παρανόμως από το 2011 ως και το 2013, ασκεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με βάση το πόρισμα 173 σελίδων που συνέταξε ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Αριστείδης Κορέας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηλίας Ζαγοραίος, οι κατηγορούμενοι είναι: 4 παράγοντες της ΕΠΟ, 2 παράγοντες ΠΑΕ, 2 πρόσωπα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, 3 διαιτητές (μεταξύ αυτών και εν ενεργεία).

Πέντε είναι οι κατηγορούμενοι από άλλες επιτροπές. Ο κ. Ζαγοραίος δεν θέλησε να δώσει ονόματα στη δημοσιότητα, σε συνεννόηση και με την εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, καθώς δεν έχει γίνει άρση του σχετικού απορρήτου.

Οι διώξεις είναι πάντως προσωποποιημένες, και βασίζονται στις εξής κατηγορίες: συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ηθική αυτουργία ως προς την εγκληματική οργάνωση. Απάτη κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση συνήθεια και επάγγελμα, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, καθώς και ηθική αυτουργία με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια. Στα αδικήματα συγκαταλέγεται και αυτό της δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος.

Την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης φέρουν συνολικά 7 από τα 16 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στο πόρισμα αναφέρεται στο πώς η εγκληματική οργάνωση έστηνε ματς, όριζε συγκεκριμένους διαιτητές – εξαπατώντας ασφαλώς τον φίλαθλο κόσμο-, προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ τονίζονται ιδιαίτερα οι συνέπειες της χειραγώγησης, με ομάδες που υποβιβάζονται χάνοντας τεράστια ποσά και άλλες που αντιθέτως αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Άξονες του πορίσματος είναι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, οι αγώνες καθώς και η έκρηξη βόμβας στο αρτοποιείο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στις 22 Φεβρουαρίου 2012 στην Καλαμάτα,  τους ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων, αλλά και πολιτικού προσώπου κι άλλων.  Ο κ. Κωνσταντινέας  είχε διαιτητεύσει  εκείνη την περίοδο αγώνα του Ολυμπιακού στην Ξάνθη, όπου κατηγορήθηκε από παράγοντες της πειραϊκής ΠΑΕ για μεροληψία υπέρ της Ξάνθης με τον μη καταλογισμό ενός πέναλτι.

Σε  κατάθεση που είχε δώσει ο αποχωρήσας διαιτητής στις 29 Δεκεμβρίου 2013 στον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα ανέφερε ότι παραμονές του αγώνα ένας πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ επισκέφθηκε, με τη συνοδό του, τον φούρνο που διατηρεί στην Καλαμάτα λέγοντάς του «πρέπει να κερδίσει το παιγνίδι ο Ολυμπιακός». Ανέφερε επίσης ότι την ίδια ημέρα συναντήθηκε με άλλον παράγοντα του ποδοσφαίρου ο οποίος του είπε «πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός… πρόσεξε μην πέσει κανένας παίκτης στην περιοχή και δεν δώσεις πέναλτι… όλοι οι συνεργάτες σου είναι εντάξει και μη φοβάσαι τον παρατηρητή διαιτησίας… πρέπει για το καλό σου και για το καλό όλων μας να κερδίσει ο Ολυμπιακός». 

Λίγες ημέρες πριν την βομβιστική επίθεση στον  φούρνο του κ. Κωνσταντινέα είχε σημειωθεί επίθεση στον ίδιο χώρο με πέτρες. Πάντως οι φυσικοί  αυτουργοί των εν λόγω επιθέσεων δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί. Σημειώνεται  ότι σε παρόμοιες επιβαρυντικές αναφορές για ποδοσφαιρικούς παράγοντες έχουν προχωρήσει στα πλαίσια της έρευνας του κ. Κορέα και άλλα θύματα επιθέσεων.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet