Δεκαπενταύγουστος: Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων 

Δεκαπενταύγουστος: Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων 
Φωτογραφία: magnific.com

Κορυφώνεται σήμερα (13/8) και αύριο (14/8) η μεγάλη έξοδος των αδειούχων του Δεκαπενταύγουστου, με χιλιάδες ταξιδιώτες να εγκαταλείπουν την Αθήνα με προορισμό τα νησιά, όπως αναφέρει ο ιστότοπος in.gr

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, όπου η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Από νωρίς το πρωί, τα πλοία από τον Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου καταγράφουν υψηλές πληρότητες. Ενδεικτικά, το «Δήλος», που αναχώρησε στις 07:25 με προορισμό την Πάρο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη, εμφανίζει πληρότητα που αγγίζει το 96%.

Τήνος και Πάρος βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των ταξιδιωτών, καθώς ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές του καλοκαιριού, με πλήθος επισκεπτών να συρρέει στα νησιά για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Δεκάδες δρομολόγια

Μόνο σήμερα, από το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να πραγματοποιηθούν 24 αναχωρήσεις πλοίων προς τα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα, για τον Αργοσαρωνικό έχουν προγραμματιστεί 22 συμβατικά πλοία, καθώς και 33 ταχύπλοα και ιπτάμενα δελφίνια.

Αυξημένη είναι η κίνηση και στα άλλα δύο μεγάλα λιμάνια της Αττικής. Από τη Ραφήνα αναμένεται να αναχωρήσουν 15 πλοία, ενώ από το Λαύριο έχουν προγραμματιστεί 9 αναχωρήσεις.

Ο διοικητής της Τροχαίας Πειραιά Σιλβέστρος Καραγιάννης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εικόνα που επικρατεί στους δρόμους και τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

«Και λόγω της ημέρας της Παναγίας μεθαύριο. Έχουμε έκτακτα μέτρα της Τροχαίας βέβαια. Είμαστε εδώ, είμαστε στο λιμάνι του Πειραιά. Κορυφώνεται η έξοδος των Αθηναίων, των Πειραιωτών και όχι μόνο όλων των πολιτών που θέλουν να επιβιβαστούν στα καράβια για τα νησιά μας, καθώς και των τουριστών. Έχουμε πλήθος κόσμου. Έχουν περάσει πολλά εκατομμύρια κόσμου από το λιμάνι του Πειραιά και από τις εθνικές οδούς, όπου λαμβάνουμε και εκεί μέτρα ως Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την 28 Ιουλίου, από την 28 Ιουλίου μάλλον και μετά έως και εχθές έχουν περάσει από τα διά, από τα διόδια Αθηνών Κορίνθου και Αθηνών Λαμίας πάνω από δύο εκατομμύρια οχήματα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα λιμάνια του Λαυρίου, της Ραφήνας, όπου έχουμε πάλι πλήθος κόσμου που επιβιβάζεται. Είναι οι δύο τελευταίες μέρες και ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε κόσμο, θα έχουμε έξοδο πιο πολύ για την Τήνο», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

Στο «κόκκινο» ο Πειραιάς

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υπολογίσουν και την αυξημένη κίνηση γύρω από τα λιμάνια, με τον Πειραιά να βρίσκεται κυριολεκτικά στο… κόκκινο.

Δείτε το χάρτη:

Έκκληση για έγκαιρη προσέλευση

Οι ταξιδιώτες καλούνται να προσέλθουν εγκαίρως στα λιμάνια, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες, καθώς οι διαδοχικές αναχωρήσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα αναμένεται να προκαλέσουν αυξημένη κίνηση τόσο στις εισόδους των λιμανιών όσο και στους γύρω δρόμους.

Η εικόνα που επικρατεί αποτυπώνει το μεγάλο κύμα εξόδου για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Άλλοι ταξιδεύουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και άλλοι για μια σύντομη απόδραση λίγων ημερών.

Το βασικό μήνυμα προς τους ταξιδιώτες είναι η έγκαιρη προσέλευση, η υπομονή και η ψυχραιμία, ώστε η αναχώρηση να πραγματοποιηθεί ομαλά και το ταξίδι να ξεκινήσει χωρίς περιττή ταλαιπωρία.

Έκτακτα μέτρα από την Τροχαία

Για την αντιμετώπιση της αυξημένης κίνησης και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η Τροχαία έχει θέσει σε εφαρμογή έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στις εθνικές οδούς κατά τις ώρες αιχμής, τόσο κατά την έξοδο όσο και κατά την επιστροφή των εκδρομέων, με συγκεκριμένες ώρες εφαρμογής την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι ολόκληρη η δύναμη της Τροχαίας βρίσκεται “επί ποδός”, με συνεχείς ελέγχους στους δρόμους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οδηγοί και να περιοριστεί ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

«Έχουμε την απαγόρευση, αν μου επιτρέπετε, της κίνησης των φορτηγών σε εθνικές οδούς. Στην έξοδο για την ημέρα του Σαββάτου, από τις 16:00 το μεσημέρι έως τις 22:00 δε θα έχουμε στις εξόδους των δύο εθνικών οδών κίνηση φορτηγών. Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή. Το Σάββατο με συγχωρείτε ανήμερα είναι από τις οκτώ το πρωί. Από τις οκτώ το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και στην επιστροφή και στην επιστροφή την Κυριακή δε θα έχουμε κίνηση από τις τέσσερις το μεσημέρι έως τις έντεκα το βράδυ φορτηγών κατά την για την είσοδό τους στην Αθήνα. Σαφέστατα γίνονται έλεγχοι. Είμαστε παντού, είμαστε επί ποδός όλη η τροχαία, όλη η αστυνομία, ειδικά η τροχαία αυτές τις ημέρες είμαστε όλοι έξω. Από τον επικεφαλής μας μέχρι και τον όλους, όλοι οι αστυνομικοί είμαστε έξω.

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντικότερη της καταστολής. Μπορούμε όλοι να καταλάβουμε ότι έχουμε υποχρέωση να γυρίσουμε όλοι, να πάμε να ξεκουραστούμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να έρθουμε πάλι στην Αθήνα με ασφάλεια. Καλό θα είναι να προσέξουμε και την Αθήνα λίγο. Είναι άδειοι οι δρόμοι, να μην τρέχουμε, μην οδηγούμε όπου δεν πρέπει να οδηγούμε», σημείωσε.

Οι Αρχές συνιστούν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να επιδεικνύουν υπομονή, καθώς η αυξημένη κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου.

Πηγή: in.gr

Δημοφιλή άρθρα