Έρευνα: 1 στους 5 ασθενείς κορωνοϊού θα νοσήσει από ψυχική διαταραχή
reader.gr
Επιστήμη & Τεχνολογία

Έρευνα: 1 στους 5 ασθενείς κορωνοϊού θα νοσήσει από ψυχική διαταραχή

Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών κορωνοϊού θα νοσήσει από κάποια ψυχική διαταραχή στις επόμενες 90 ημέρες από τη διάγνωσή του, ενώ παράλληλα άνθρωποι με προϋπάρχουσα ψυχική πάθηση εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτοι να κολλήσουν.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι οι επιβιώσαντες από κορωνοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας και τα ευρήματα μας δείχνουν πώς πράγματι αυτό είναι πιθανό», δήλωσε ο δρ Πολ Χάρισον, καθηγητής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αναλύοντας στοιχεία από 62.000 περιστατικά κορωνοϊού, Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο από τη διάγνωσή τους, το 18% όσων ανάρρωσαν είχαν παρουσιάσει συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία -ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό την ίδια περίοδο.

Συνδυάζοντας τα στοιχεία με εκείνα ατόμων με διαφορετικά παθολικά προβλήματα, διαπίστωσαν πως τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν στο 13% για την κοινή γρίπη και στο 12,7% για το κάταγμα.

Αναφορικά με τους ασθενείς κορωνοϊού, ένα 5,8% θα εμφανίσει για πρώτη φορά στη ζωή του ψυχική διαταραχή, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από άλλες παθολογίες.

Περισσότερο ευάλωτοι στον κορωνοϊό οι ψυχικά ασθενείς

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry», διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι οι άνθρωποι με προϋπάρχουσα ψυχική πάθηση ή διαταραχή παρουσίαζουν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με κορωνοϊό σε σχέση με όσους δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Κάτι ανάλογο έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν και με άλλες λοιμώδεις νόσους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Βρετανών ερευνητών, αυτό οφείλεται πιθανότατα στη φυσική τους κατάσταση, αλλά και στα φάρμακα που τους χορηγούνται.

Πηγή: BBC/reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet