Αστρονομικό ποσό έπιασε σε δημοπρασία «ο πρώτος υπολογιστής Apple»
Επιστήμη & Τεχνολογία

Αστρονομικό ποσό έπιασε σε δημοπρασία «ο πρώτος υπολογιστής Apple»

Το πρωτότυπο ενός υπολογιστή Apple 1, για πολλούς ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των υπολογιστών, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 815.000 δολάρια, με τους αγοραστές να δηλώνουν ότι θέλουν να το παρουσιάσουν σε σχολεία και πανεπιστήμια για να εμπνεύσουν τη νέα γενιά.

Ο Apple 1 ήταν ο πρώτος υπολογιστής που δημιούργησαν οι συνιδρυτές της Apple, Στιβ Τζομπς, Στιβ Γούζνιακ και Ρόναλντ Γουέιν.

Μόλις 200 κομμάτια βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το διάστημα 1976-77 και μόνο 175 από αυτά πουλήθηκαν -τα υπόλοιπα οδηγήθηκαν στην καταστροφή.

Ο υπολογιστής που πουλήθηκε στη δημοπρασία, μια απλή πλακέτα με τσιπάκια, πιστεύεται ότι ήταν πιθανότατα το πρώτο πρωτότυπο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για εντοπισμό λαθών (debugging). Η συγκόλληση των τσιπ είχε γίνει με το χέρι.

Ο υπολογιστής εξετάστηκε από τον ιστορικό της Apple Κόρεϊ Κόνεν, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι ένας από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, υπολογιστής της Apple, καθώς δείχνει να είναι μια από τις πλακέτες-δείγματα».

Στη δημοπρασία του οίκου «Charitybuzz» πλειοδότησαν ο Γκλεν και η Σάνον Ντέλιμορ, οι οποίοι δήλωσαν στο BBC ότι θέλουν να μεταφέρουν τον υπολογιστή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η τιμή που έπιασε το πρωτότυπο μπορεί να είναι υψηλή, δεν καταρρίπτει όμως το ρεκόρ: ένας σπάνιος, λειτουργικός Apple 1 πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου «Bonhams» το 2014 για 905.000 δολάρια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet