Δοσολογία φαρμάκων μέσω… εκτυπωτή
Επιστήμη & Τεχνολογία

Δοσολογία φαρμάκων μέσω… εκτυπωτή

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue εφηύραν ένα νέο τρόπο για να παρέχουν την ακριβή φαρμακευτική δοσολογία σε κάθε ασθενή. Μέσω της εκτύπωσης της ακριβούς δόσης του φαρμάκου.

Το πρωτότυπο που δημιούργησαν χρησιμοποιεί την τεχνολογία εκτύπωσης inkjet σε συνδυασμό με ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο υπολογίζει ακριβώς την ποσότητα του φαρμάκου που ένας ασθενής χρειάζεται. Όταν ο υπολογισμός ολοκληρωθεί ακολουθεί η… εκτύπωση της φαρμακευτικής δόσης σε μορφή ταμπλέτας ή φιλμ.

Αν και χάπια παραγόμενα από εκτυπωτές έχουν παρουσιασθεί και στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που αυτή η μέθοδος συνδέεται με τον ακριβή υπολογισμό της δόσης που χρειάζεται ο εκάστοτε ασθενής.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue «οι φαρμακευτικές εταιρείες κατασκευάζουν ένα, δύο ή τρία επίπεδα δοσολογίας, οπότε οι ασθενείς θα πρέπει να σπάσουν τα δισκία ή να ανακαλύψουν νέες μεθόδους για να λάβουν τη σωστή δόση του φαρμάκου τους». Επίσης, τονίζεται ο παράγοντας της ελάχιστης αποτελεσματικότητας και το επίπεδο τοξικότητας πολλών φαρμάκων.

Το πρωτότυπο σύστημα του Purdue χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα, τις κλινικές εξετάσεις και δείγμα αίματος από τον ασθενή για να καθορίσει την ακριβή ποσότητα φαρμακευτικής ουσίας που χρειάζεται ο ασθενής.

Όταν γίνει ο υπολογισμός, με βάση τα παραπάνω, ένα φορητό σύστημα λιώνει ή διαλύει τα συστατικά του φαρμάκου σε πολυμερή υλικά και παράγει την ακριβή δόση, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία εκτύπωσης inkjet «drop-on-demand».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο μπορεί να γίνει ευκολότερη η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου σε έναν ασθενή, καθώς επίσης και η πιο λεπτομερής τροποποίηση της δοσολογίας ενός φαρμάκου.

Προς το παρόν η αποτελεσματικότητα της μεθόδου ελέγχεται μέσω κλινικών μελετών, ενώ παράλληλα υπάρχει η πρόθεση να δημιουργηθεί και ένα πιο εμπορικό πρωτότυπο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «Journal of Pharmaceutical Sciences».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet