Εμπιστευτείτε τον γιατρό σας και όχι τη Wikipedia
Επιστήμη & Τεχνολογία

Εμπιστευτείτε τον γιατρό σας και όχι τη Wikipedia

Aμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν «πολλά λάθη» και μη επικαιροποιημένα στοιχεία σε δημοσιευμένα ιατρικά κείμενα της δημοφιλούς διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia. Όπως αναφέρουν, οι χρήστες του Διαδικτύου καλά θα κάνουν να εμπιστεύονται τον γιατρό τους και όχι τις πληροφορίες αγνώστου προελεύσεως που βρίσκουν μέσα από online αναζητήσεις.

Η Wikipedia φιλοξενεί περίπου 30 εκατομύρια άρθρα σε 285 γλώσσες. Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που σε ρόλο εθελοντών «σαρώνουν» τα αναρτημένα άρθρα για τον εντοπισμό ανακριβειών.

Επιτρέποντας τη σύνταξη και την ανάρτηση κειμένων από οποιονδήποτε, η wikipedia έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα καθώς η δημοφιλής ιστοσελίδα έρχεται στην έκτη θέση σε επισκεψιμότητα σε παγκόσμια κατάταξη. Να σημειωθεί ότι τη συμβουλεύονται και οι ίδιοι οι γιατροί, σε ποσοστό που αγγίζει το 70%.

Δέκα Αμερικανοί επιστήμονες ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» άρθρα γύρω από τις δέκα πιο συχνές παθήσεις στις ΗΠΑ, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν η οστεοαρθρίτιδα, ο πόνος στη μέση και το άσθμα, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Osteopathic Association»,

Στις 25 Απριλίου του 2012 οι ερευνητές τύπωσαν τα διαδικτυακά άρθρα που επρόκειτο να μελετήσουν. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι περίπου το 90% των αναρτήσεων περιείχε αντικρουόμενα στοιχεία, σε σχέση με τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα που είχαν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά έντυπα.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ Ρόμπερτ Χέιστι, από τη Σχολή Οστεοπαθητικής Ιατρικής Wallace του Πανεπιστημίου Κάμπελ, στη Βόρεια Καρολίνα αναφέρει: «Ενώ η Wikipedia αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο έρευνας, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να την χρησιμοποιούν ως κύρια πηγή ενημέρωσης γύρω από την κατάστασή τους, καθώς τα συγκεκριμένα διαδικτυακά άρθρα δεν λαμβάνουν την έγκριση κάποιας επιστημονικής επιτροπής, αντίστοιχης των ιατρικών επιθεωρήσεων».

Σε υπεράσπιση της Wikipedia, εκρπόσωπός της υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της μελέτης χρησιμοποιήθηκε ένα πολύ μικρό δείγμα άρθρων, γεγονός που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των ειδικών δεν είναι αντιπροσωπευτικά του συνολικού υλικού που φιλοξενεί η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet