Η χολέρα ακολουθεί τους κύκλους του «Ελ Νίνιο»
Επιστήμη & Τεχνολογία

Η χολέρα ακολουθεί τους κύκλους του «Ελ Νίνιο»

Η εκδήλωση του κυκλικού κλιματικού φαινόμενου «Ελ Νίνιο» στον Ειρηνικό Ωκεανό συνδέεται με σημαντικές μεταβολές στην κατανομή των κρουσμάτων χολέρας στην Αφρική, διαπιστώνουν επιδημιολόγοι.

Τις χρονιές κατά τις οποίες ένα θερμό ρεύμα ζεσταίνει τον ανατολικό Ειρηνικό, περίπου 50.000 περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην ανατολική Αφρική, ενώ στην αντίθετη φάση του κλιματικού φαινομένου καταμετρώνται 30.000 λιγότερα κρούσματα στη νότια Αφρική.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS βασίστηκε σε περισσότερες από 17.000 ετήσιες καταγραφές επιδημιών χολέρας στο σύνολο της αφρικανικής ηπείρου μεταξύ του 2000 και του 2014.

«Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων δεν διαφοροποιείται τα χρόνια με και χωρίς το “Ελ Νίνιο”, αλλά η γεωγραφική κατανομή ανατρέπεται» διευκρίνισαν οι ερευνητές καθηγητές του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» στη Βαλτιμόρη.

Συνολικά, 177 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές της Αφρικής όπου οι επιδημίες χολέρας κλιμακώνονται με την εκδήλωση του φαινομένου «Ελ Νίνιο», με τον αριθμό των κρουσμάτων να τριπλασιάζεται σε ορισμένες από αυτές.

«Μπορούμε γενικά να προβλέψουμε την επιστροφή του “Ελ Νίνιο” έξι ως δώδεκα μήνες πριν» ανέφερε ο Τζάστιν Λέσλερ, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας.

«Η ταχεία φροντίδα μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μηδέν το ποσοστό θνησιμότητας της χολέρας, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να φθάνει το 30%», πρόσθεσε.

Το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» επηρεάζει το κλίμα σε όλο τον πλανήτη, αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις στην ανατολική Αφρική και μειώνοντας τις βροχές σε ξηρότερες περιοχές στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.

Οι επιδημίες χολέρας συχνά συνδέονται με ευάλωτα δίκτυα υδροδότησης. Σε ορισμένες τοποθεσίες ραγδαίες βροχοπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υπερχείλιση υπονόμων και μόλυνση του πόσιμου νερού.

Σε άλλα τμήματα της Αφρικής, που γίνονται ακόμη πιο ξηρά λόγω του «Ελ Νίνιο», οι πληθυσμοί μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε πηγές ασφαλούς πόσιμου νερού και να αναγκάζονται να καταναλώνουν μολυσμένο, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Εμβόλιο κατά της χολέρας υπάρχει, δεν προσφέρει όμως προστασία εφ’ όρου ζωής. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αρκετές δόσεις για να καλυφθούν όλοι οι πληθυσμοί στις περιοχές της Αφρικής όπου η εμφάνιση της χολέρας συνδέεται με το φαινόμενο «Ελ Νίνιο».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet