Η NASA ετοιμάζει αποικία στη Σελήνη – Τι είναι το σχέδιο «Άρτεμις» και πώς θα υλοποιηθεί
Επιστήμη & Τεχνολογία

Η NASA ετοιμάζει αποικία στη Σελήνη – Τι είναι το σχέδιο «Άρτεμις» και πώς θα υλοποιηθεί

Λεπτομέρειες του προγράμματος με την κωδική ονομασία «Άρτεμις» έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, η οποία σχεδιάζει την κατασκευή μίας βάσης αστροναυτών στη Σελήνη και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει μία ενδεχόμενη αποστολή στον Άρη.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να επιστρέψει στη Σελήνη το 2024 και θέλει να κατασκευάσει τη βάση προκειμένου να επιτρέψει σε ανθρώπους να ζήσουν στην έρημη επιφάνειά της.

Η… κατοικία αυτή θα μπορούσε να κατασκευαστεί στον κρατήρα Shackleton στον νότιο πόλο της Σελήνης και θα επιτρέψει σε έως και τέσσερις αστροναύτες να ζήσουν εκεί για μια εβδομάδα. Εκτός από την κύρια βάση, η NASA θα μπορούσε επίσης να έχει εκεί δύο οχήματα τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες για να μετακινούνται.

Σύμφωνα με τη Metro, το ένα όχημα θα χρησιμοποιηθεί από τους αστροναύτες να κινούνται γύρω από τη βάση, όμως το δεύτερο θα είναι μια κατοικήσιμη κινητή πλατφόρμα που θα διαθέτει οξυγόνο και θα επιτρέπει στους αστροναύτες να κάνουν μακρύτερα ταξίδια στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η βάση και τα οχήματα περιγράφονται σε μια 13σέλιδη έκθεση από τη Nasa που ονομάζεται «Σχέδιο για τη Σταθερή Σεληνιακή Εξερεύνηση και Ανάπτυξη» και εξηγεί ότι οι αστροναύτες της «Άρτεμις» θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη βάση στη Σελήνη ως στάση για μία ενδεχόμενη αποστολή στον Άρη.

Όπως μάλιστα είχε γίνει γνωστό το 2019, στόχος της NASA είναι να στείλει το 2024 δύο αστροναύτες (οπωσδήποτε την πρώτη γυναίκα, μαζί με έναν άνδρα) κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού και να έχει έως το 2028 εγκαθιδρύσει μια μόνιμη ανθρώπινη παρουσία γύρω και πάνω στη Σελήνη. Για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι του προγράμματος «Άρτεμις», η NASA θα χρησιμοποιήσει τη διαστημική κάψουλα Orion (έχει ήδη κάνει μια μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση), την οποία θα μεταφέρει ο υπό κατασκευή τεράστιος πύραυλος Space Launch System (SLS).

Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος («Άρτεμις 1») έχει σχεδιασθεί για το 2020 και θα είναι η «παρθενική» χρήση του νέου μεγάλου πυραύλου Space Launch System (SLS) για την εκτόξευση του μη επανδρωμένου σκάφους Orion, που θα πάει ως το φεγγάρι και θα επιστρέψει στη Γη. Θα ακολουθήσει μια ανάλογη πτήση με ανθρώπους («Άρτεμις 2»), ώσπου το 2024 προγραμματίζεται η αποστολή «Άρτεμις 3», που θα στείλει τους Αμερικανούς αστροναύτες ξανά στη Σελήνη.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet