Ισχυρή κορύφωση του Ελ Νίνιο προβέπει ο ΠΟΜ
Επιστήμη & Τεχνολογία

Ισχυρή κορύφωση του Ελ Νίνιο προβέπει ο ΠΟΜ

Το κλιματικό φαινόμενο του Ελ Νίνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ειρηνικό αναμένεται να κορυφωθεί ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο και θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα από τα ισχυρότερα τα τελευταία 50 χρόνια, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες σε τοπικό επίπεδο.

Το Ελ Νίνιο εκδηλώνεται κάθε δύο με επτά χρόνια και διαρκεί από εννέα μήνες έως δύο χρόνια, με την κορύφωση να έρχεται συνήθως το διάστημα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Ένα τυπικό χαρακτηριστικό του φαινομένου είναι οι καταρρακτώδεις βροχές στη δυτική ακτή της Νοτίου Αμερικής και η ξηρασία στην περιοχή της Αυστραλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το Ελ Νίνιο ορίζεται ως παρατεταμένη θέρμανση της επιφάνειας του Ειρηνικού Ωκεανού στην περιοχή του ισημερινού, ανάμεσα στις Φιλιππίνες και τις δυτικές ακτές της Αμερικής. Σχετίζεται με την εξασθένιση των λεγόμενων αληγών ανέμων, που πνέουν κανονικά από τα δυτικά του Ειρηνικού.

Παραμένει άγνωστο πώς το φετινό Ελ Νίνιο θα επηρεάσει τον καιρό στο βόρειο ημισφαίριο, δεδομένου ότι συνδυάζεται με μια τάση θέρμανσης στην Αρκτική που συνδέεται με τον αεροχείμαρρο του Ατλαντικού, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Μπορεί τα δύο φαινόμενα να ενισχύσουν το ένα το άλλο. Μπορεί να αλληλοεξουδετερωθούν. Μπορεί να δράσουν σε αλληλουχία. Μπορεί να είναι τοπικά. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε» τόνισε ο Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Κλιματικής Έρευνας.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι στην κορύφωση του Ελ Νίνιο η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στον κεντρικό-ανατολικό Ειρηνικό θα μπορούσε να φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας το φετινό φαινόμενο ένα από τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί. Από το 1950 έως σήμερα, έντονα Ελ Νίνιο είχαν εκδηλωθεί το 1972-3, το 1982-3 και το 1997-8.

Τον Μάρτιο, στην αρχή του τρέχοντος φαινομένου, η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) προέβλεπε ότι το Ελ Νίνιο θα ήταν ασθενές. Εκτιμούσε μάλιστα τότε ότι έληγε πριν το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο.

Το Ελ Νίνιο είναι στην πραγματικότητα η θερμή φάση σε μια κυκλική μεταβολή της θερμοκρασίας που ονομάζεται Νότια Ταλάντωση. Η ψυχρή φάση, το αντίθετο του Ελ Νίνιο, ονομάζεται Λα Νίνια.

Πηγή: in.gr/Βαγγέλης Πρατικάκης, με πληροφορίες από Associated Press

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet