Κι από Δευτέρα… η υγεία μας
Επιστήμη & Τεχνολογία

Κι από Δευτέρα… η υγεία μας

Σύμφωνα με ψυχολόγους στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την υγεία τους και ως εκ τούτου αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο στην αρχή της εβδομάδος. Η αναζήτηση στο google σε ό,τι αφορά ιατρικά θέματα, αυξάνεται κάθε Δευτέρα, ενώ η Τρίτη έχει σχεδόν τα ίδια υψηλά σκορ, σύμφωνα με τη μελέτη. Όμως, όσο η εργάσιμη εβδομάδα προχωρεί, φαίνεται να χάνουμε το ενδιαφέρον μας για θέματα υγείας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αναζητήσεις μας στο Internet.

Με βάση υπολογισμούς, κάθε ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται 160 εκατομμύρια αναζητήσεις για ιατρικά θέματα μόνο στο Google. Οι ερευνητές από το Σαν Ντιέγκο θέλησαν να ανακαλύψουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του πότε μέσα στην εβδομάδα ανησυχούμε περισσότερο για την υγεία μας και των πραγματικών εβδομαδιαίων μοτίβων ασθένειας.

Μελέτες αναφερούν ότι τα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων «χτυπούν κόκκινο» κάθε Δευτέρα. Συγχρόνως δεκαετής μελέτη που διεξήχθη στη Σκωτία αποκάλυψε ότι οι θάνατοι εξαιτίας καρδιακής προσβολής εμφανίζουν επίσης αύξηση τη Δευτέρα, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται σημαντικά την Τρίτη κάθε εβδομάδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση αλκοόλ μέσα στο διήμερο της αργίας σε συνδυασμό με το άγχος της επιστροφής στη δουλειά μετά το Σαββατοκύριακο υποβάλλουν την καρδιά σε στρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο έδειξαν ότι οι αναζητήσεις για θέματα υγείας στο διαδίκτυο ήταν κατά 30% υψηλότερες τη Δευτέρα και την Τρίτη σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Έπεφταν κατά 3% την Τετάρτη, κατά 15% την Πέμπτη, μειώνονταν στο μισό την Παρασκευή και στο 80% το Σάββατο. Την Κυριακή το ενδιαφέρον για την υγεία φαινόταν να ανεβαίνει ελαφρώς, προτού φτάσει στα ύψη τη Δευτέρα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις αναζητήσεις που έγιναν στο Google σχετικά με θέματα υγείας για κάθε ημέρα μεταξύ των ετών 2005 και 2012. Οι ερευνητές ανέφεραν σχετικά με τα ευρήματά τους ότι συνάδουν με στοιχεία που μαρτυρούν πως η αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά επεισόδια, τα εγκεφαλικά αλλά και τα λοιμώδη νοσήματα φαίνεται να εμφανίζονται στην αρχή της εβδομάδας – ένα μοτίβο που ονομάζεται circaseptan rhythm.

Οι καταχρήσεις του Σαββατοκύριακου μας κάνουν να αναζητούμε πληροφορίες για την υγεία μας στην αρχή της εβδομάδας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι: «Οι κακές επιλογές σε ό,τι αφορά την υγεία το Σαββατοκύριακο μπορούν να προάγουν την επιθυμία για μια πιο “καθαρή” ζωή από Δευτέρα».  Όπως δήλωσαν, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στη δημόσια υγεία. Για παράδειγμα, δήλωσαν ότι «Οι καμπάνιες προαγωγής της υγείας μπορεί να γίνουν πιο αποτελεσματικές στοχεύοντας τον πληθυσμό στην αρχή της εβδομάδας παρά καθ΄ όλη τη διάρκειά της».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet