Νέο υλικό κλείνει μόνο του τις «πληγές» του
Επιστήμη & Τεχνολογία

Νέο υλικό κλείνει μόνο του τις «πληγές» του

Καινοτομικό πλαστικό υλικό, το οποίο κλείνει μόνο του τυχόν τρύπες που ανοίγονται πάνω του δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές.

Ερευνητές των Τμημάτων Αεροναυπηγικής, Χημείας, Επιστήμης Υλικών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής τον Σκοτ Γουάιτ δημιούργησαν έναν πρωτοποριακό μηχανισμό μέσα στο πλαστικό, που του επιτρέπει να ενεργοποιεί δύο υγρές ουσίες, οι οποίες αντιδρούν χημικά μεταξύ τους και μετατρέπονται σταδιακά σε τζελ που στερεοποιείται και αποκαθιστά τη ζημιά.

Οι δύο αυτές υγρές ουσίες κινούνται προς το σημείο της βλάβης μέσω ενός τεχνητού κυκλοφορικού συστήματος, δηλαδή ειδικών μικροσκοπικών καναλιών διαμέτρου 330 μικρομέτρων τα οποία έχουν εκ των προτέρων ανοιχτεί στο εσωτερικό του πλαστικού και κατά κάποιο τρόπο μιμούνται το δίκτυο αρτηριών και φλεβών του ανθρωπίνου σώματος.

Όπως έδειξαν τα πειράματα πάνω σε ένα φύλλο πλαστικού πάχους τριών χιλιοστών, μία τρύπα διαμέτρου σχεδόν ενός εκατοστού, από την οποία ξεκινούν ρωγμές καλύπτοντας μια έκταση διαμέτρου 3,5 εκατοστών, γεμίζει με το υλικό σε 20 λεπτά και αυτό έχει στερεοποιηθεί σε σκληρό πλαστικό σε περίπου τρεις ώρες. Πάντως η αποκαταστημένη επιφάνεια είναι κάπως λιγότερο ανθεκτική σε σχέση με την αρχική.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να βελτιώσουν τον ρυθμό αποκατάστασης της βλάβης και την ανθεκτικότητα του υλικού. Στο πλάνο τους είναι και δοκιμές του υλικού σε ακραίες συνθήκες, πολύ υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία, έντονη υγρασία, κ.λπ.

Μέχρι τώρα, είχαν αναπτυχθεί παρεμφερή πολυμερή υλικά που μπορούσαν να επιδιορθώσουν αυτομάτως μια αόρατη τρύπα το πολύ λίγων χιλιοστών. Όμως, για πρώτη φορά, το νέο υλικό καταφέρνει να αποκαταστήσει μόνο του αρκετά μεγαλύτερες τρύπες διαμέτρου ενός εκατοστού, ορατές με γυμνό μάτι.

Η ικανότητα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά, μεταξύ άλλων, σε νέα είδη συνθετικών υλικών για φτερά αεροπλάνων ή για διαστημοσυσκευές, καθώς και σε πρακτικές εφαρμογές της ιατρικής (χειρουργικά εμφυτεύματα), της γεωλογίας (αυτόματη αποκατάσταση βλαβών σε γεωτρύπανα) και του στρατού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet