Οι καβγάδες… βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Επιστήμη & Τεχνολογία

Οι καβγάδες… βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Οι συνεχείς καυγάδες με τους συντρόφους, τους φίλους ή τους συγγενείς, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ανθρώπους μέσης ηλικίας, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές.

Γράφοντας στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health» ερευνητές σημείωσαν ότι οι άντρες είναι περισσότερο ευάλωτοι.

Η αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων και απαιτήσεων από την οικογένεια συνδέθηκε επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με την έρευνα.

Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου και η ικανότητά του να διαχειρίζεται το στρες είναι πιθανό να παίζει ρόλο στα ευρήματα.

Αν και η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης υπολόγισε ότι οι συνεχείς διαμάχες αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας ενός άντρα ή μίας γυναίκας δύο έως 3 φορές σε σχέση με το φυσιολογικό ποσοστό, δεν μπορούν να εξηγήσουν εντελώς τους παράγοντες που ευθύνονται.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σωματικές αντιδράσεις στο στρες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, ήταν περισσότερο πιθανό να εξηγήσουν τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Η έρευνα σημείωσε ότι οι άντρες ανταποκρίνονται σε στρεσογόνες καταστάσεις με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, κάτι που μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο αρνητικών συνεπειών στην υγεία.

Στοιχεία 9.875 αντρών και γυναικών, ηλικίας περίπου 30 έως 52 ετών, χρησιμοποιήθηκαν για να ερευνηθεί η σχέση μεταξύ των στρεσογόνων κοινωνικών σχέσεων και του πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι συχνές στενοχώριες ή απαιτήσεις από συντρόφους και παιδιά συνδέονταν με 50 έως 100% αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Η ανεργία φάνηκε να αυξάνει την αρνητική επίδραση των στρεσογόνων σχέσεων. Όσοι ήταν άνεργοι αντιμετώπιζαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους εργάζονταν.

Οι άντρες φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις στεναχώριες και απαιτήσεις που δημιουργούν οι σύντροφοί τους, με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με αυτόν που συνδέεται με το γυναικείο φύλο.

Η δρ. Rikke Lund δήλωσε ότι οι στενοχώριες και οι καυγάδες είναι μέρος της ζωής. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι άνθρωποι που πάντα ή συχνά εμπλέκονται σε διαμάχες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και θα μπορούσαν να βοηθηθούν.

Πηγή: iatronet.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet